αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας συγγραφέας συζήτησε με 100 εργαζομένους μέσα σε 3 χρόνια. Και λέει ότι όσοι είναι ευτυχισμένοι προσέχουν τι κάνουν… εκτός δουλειάς

Ένας συγγραφέας συζήτησε με 100 εργαζομένους μέσα σε 3 χρόνια. Και λέει ότι όσοι είναι ευτυχισμένοι προσέχουν τι κάνουν… εκτός δουλειάς

Ο Simone Stolzoff πέρασε μεγάλο μέρος των 20s του αναζητώντας την τέλεια δουλειά. Για να συνειδητοποιήσει τελικά ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρχε και δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει.

Όπως θυμάται ο Stolzoff, δεν ήθελε απλώς μια δουλειά που να πληρώνει τους λογαριασμούς – λαχταρούσε δουλειά 9- 5 που θα ήταν μια μοναδική αντανάκλαση του ποιος ήταν: Εκεί να εμπεριέχονται όλες οι φιλοδοξίες, τα ενδιαφέροντα και ο σκοπός της ζωής του.

Αυτό είναι γνωστό πρόβλημα. Η εργασία είναι μια από τις πιο κοινές πηγές νοήματος στη ζωή για τους ενήλικες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Pew Research Center.

Ο Simone Stolzoff αποφάσισε να γράψει το βιβλίο The Good Enough Job για να δώσει απαντήσεις. Στα πλαίσια της έρευνα του, πήρε συνεντεύξεις από περισσότερους από 100 εργαζομένους μεταξύ 2020 και 2023, συμπεριλαμβανομένων πρώην μηχανικών της Google, σεφ με αστέρι Michelin, δασκάλων και οδηγών καγιάκ στην Αλάσκα.

Οι άνθρωποι που ήταν πιο ευτυχισμένοι στην καριέρα τους, ανακάλυψε, μοιράζονταν την ίδια προσέγγιση στη δουλειά: Βάσιζαν την ταυτότητα τους… σε αυτά που έκαναν εκτός δουλειάς.

Πολλοί από εμάς έχουμε αφήσει τη δουλειά μας και τα επαγγέλματά μας να επισκιάσουν άλλα μέρη της ταυτότητάς μας, καθώς συχνά είναι εκεί που περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας.

Αλλά όσο περισσότερο επενδύετε σε… πολλαπλές ταυτότητες, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να «χάσετε ολόκληρη την αίσθηση του εαυτού σας» από τη δουλειά σας, λέει ο Stolzoff.

Όσοι το κατάλαβαν και απέκτησαν αυτήν την πεποίθηση, λέει ο Stolzoff, ήταν οι πιο ευτυχισμένοι στην καριέρα τους και είχαν τις πιο υγιείς σχέσεις με την εργασία.

Στο “The Good Enough Job”, αυτή η ιδέα παρουσιάζεται από διαφορετικούς επαγγελματίες σε διάφορα σημεία της καριέρας τους. Υπάρχει η βραβευμένη με αστέρι Michelin σεφ που βρήκε μεγαλύτερη χαρά και έμπνευση, μαγειρεύοντας διασκεδαστικά δείπνα για τους συγκάτοικούς της από το να εργάζεται σε ένα εστιατόριο 5 αστέρων, και ο καθηγητής πολιτικών επιστημών που αρνείται τις προσοδοφόρες ευκαιρίες ομιλιών για να παρακολουθήσει τους αγώνες ποδοσφαίρου των γιων του. Με απλά λόγια, αυτά που κάνουν εκτός δουλειάς, κάνουν… τη διαφορά.

Ο Stolzoff επικαλείται έρευνα της ψυχολόγου Patricia Linville, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με μια πιο διαφοροποιημένη ιδέα για τον εαυτό τους – αυτό που αποκαλεί «αυτο-πολυπλοκότητα» – ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε ασθένειες και κατάθλιψη που προκαλούνται από το άγχος.

«Είμαστε κάτι περισσότερο από απλοί εργαζόμενοι και αν είμαστε σε θέση να καλλιεργήσουμε περισσότερες πλευρές αυτού που είμαστε, μπορούμε να είμαστε παρόντες σε άλλες σημαντικές πτυχές της ζωής μας και ανθεκτικοί απέναντι στις αντιξοότητες», λέει ο Stolzoff στο CNBC.

«Αν η μία ταυτότητα αποτύχει, οι άλλες θα σε κρατήσουν ζωντανό».

Δεν πρέπει να βάζεις όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. «Οι επενδυτές τονίζουν τη σημασία της διαφοροποίησης των μετοχών στο χαρτοφυλάκιό σας. Λοιπόν, επωφελούμαστε επίσης από τη διαφοροποίηση αυτού που μας δίνει νόημα στη ζωή, είτε είναι η χαρά που μπορεί να αποκομίσετε με το να είστε γονιός είτε ο ενθουσιασμός που έρχεται με τον εθελοντισμό για έναν σκοπό για τον οποίο είστε παθιασμένοι», λέει ο Stolzoff.

Αν δεν κοιτάτε μόνο τη δουλειά, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο παραγωγικοί, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να κάνει τη δουλειά σας λιγότερο αγχωτική.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, και τα χόμπι εκτός εργασίας, δεν αποτρέπει απλώς την εξάντληση – μπορεί να τονώσει τη δημιουργικότητα, να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε και να κάνει πιο αποτελεσματικό τον χρόνο που αφιερώνετε σε meetings και εργασίες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η δουλειά δεν είναι η ζωή σας. Οι εργοδότες σας βλέπουν 100% ως κάτι μίας χρήσης»: Η ανάρτηση ενός απολυμένου της Google που έγινε viral

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × two =