αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈνας στους δύο νέους στην Ελλάδα έχασαν την δουλειά τους στα χρόνια της κρίσης

Ένας στους δύο νέους στην Ελλάδα έχασαν την δουλειά τους στα χρόνια της κρίσης

Στην Ελλάδα χάθηκε από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μία στις δύο θέσεις εργασίας που κατείχαν νέοι άνθρωποι. Κυρίως όσοι ήταν από 15 έως 29 ετών επλήγησαν στον μέγιστο δυνατό βαθμό από την ύφεση και τη συνεπακόλουθη αύξηση της ανεργίας. Στην ίδια ακριβώς μοίρα βρέθηκαν οι νέοι της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, ενώ σε Πορτογαλία, Ιταλία, Σλοβενία και Λετονία η αναλογία των θέσεων εργασίας νέων που χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης κυμαίνεται από μία στις τέσσερις έως μία στις τρεις.

Η δυσοίωνη εικόνα για το μέλλον των νέων παγκοσμίως προκύπτει από σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, που υπολογίζει στο 22% την ανεργία των νέων στη χώρα μας και όχι στο «δραματικό», όπως το χαρακτηρίζει, ποσοστό του 45%. Και αυτό γιατί την υπολογίζει ως ποσοστό επί των νέων που συμμετέχουν στην αγορά εργασίας είτε ως εργαζόμενοι είτε ως άνεργοι που αναζητούν εργασία και όχι επί του συνόλου του νεανικού πληθυσμού.

Γενικότερα, εκτιμά ότι η απασχόληση των νέων στο σύνολο των χωρών-μελών του έχει μειωθεί κατά 8% από το 2007 έως το 2015. Κατά μέσον όρο, πάντως, το ποσοστό των νέων που εργάζονται στο σύνολο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ παραμένει στάσιμο από το 2010. Στην εν λόγω έκθεσή του, ο διεθνής οργανισμός διευρύνει αυτήν τη φορά το ηλικιακό φάσμα των νέων στις ηλικίες από 15 ώς 29 ετών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στην εποχή μας έχει παραταθεί σημαντικά ο σπουδαστικός βίος. Εκτιμά ότι από την αρχή της κρίσης έως το 2015 χάθηκαν στο σύνολο των χωρών-μελών του, κατά μέσον όρο, μία στις 10 θέσεις εργασίας που κατείχαν νέοι κάτω των 30 ετών.

 

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 3 =