αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας πρώην manager της Airbnb παραθέτει την ιδέα μέσα από την οποία βγάζει 500.000 δολάρια τον χρόνο

Ένας πρώην manager της Airbnb παραθέτει την ιδέα μέσα από την οποία βγάζει 500.000 δολάρια τον χρόνο

Τον Μάρτιο του 2019, ο Lenny Rachitsky βρισκόταν σε ένα σταυροδρόμι. Είχε μόλις αφήσει μια επταετή δουλειά ως product manager στην Airbnb και ήξερε ότι ήταν ώρα για αλλαγή.

Ένας product manager είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη προϊόντων σε έναν Οργανισμό, όπως τον ιστότοπο ή την εφαρμογή του. Αυτά τα στελέχη διαχειρίζονται την ομάδα που κατασκευάζει προϊόντα, βελτιώνουν τη λειτουργικότητά τους και βοηθούν στην κυκλοφορία τους.

Κατά την θητεία του στην Airbnb, o Lenny έφτασε σε μερικά σπουδαία επιτεύγματα και φυσικά πήρε πολλές εμπειρίες. Σκέφτηκε λοιπόν ότι μπορεί να μεταφέρει όλες αυτές τις γνώσεις σε άλλους ανθρώπους.

«Άρχισα να ασχολούμαι με ιδέες για startup», λέει ο 40χρονος στο αμερικανικό Grow, συμπληρώνοντας: «και παράλληλα, άρχισα να γράφω λίγο, να μοιράζομαι κάποια πράγματα που είχα μάθει στην Airbnb. Και κάπως ανακάλυψα ότι ήξερα πολλά περισσότερα από όσα πίστευα».

https://image.cnbcfm.com/api/v1/image/106997261-1641416040296-Lenny_Rachitsky_Course_Photo_2.png?v=1641416170&w=740&h=416

Οι αναρτήσεις του στο Medium προσέλκυσαν αρκετό ενδιαφέρον και έτσι αποφάσισε να φτιάξει ένα newsletter σχετικά με το product managment . Σήμερα, το Newsletter του Lenny έχει περίπου 100.000 συνδρομητές στο Substack και είναι η κύρια πηγή εσόδων του. Του φέρνει «πάνω από 500.000 δολάρια το χρόνο», όπως λέει ο ίδιος.

Με την επιτυχία του ενημερωτικού δελτίου του, ο ιστότοπος διαδικτυακών μαθημάτων Maven επικοινώνησε με τον Rachitsky στις αρχές του 2021 για να τον ρωτήσει εάν θα ήθελε να δημιουργήσει ένα live μάθημα σχετικά με τo product managment. Συμφώνησε και «έτρεξε» το μάθημα δύο φορές εκείνη τη χρονιά, τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο. Την πρώτη φορά έβγαλε περίπου 100.000 δολάρια μέσω πληρωμών. Τη δεύτερη φορά, έβγαλε περίπου 230.000 δολάρια.

Ο Lenny ενδιαφερόταν για την ιδέα της δημιουργίας ενός μαθήματος, καθώς συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλο βάθος στο newsletter. Υπάρχουν πολλές πτυχές και λεπτομέρειες που αφορούν τον ρόλο του υπεύθυνου προϊόντος και ένα ενημερωτικό δελτίο δεν ήταν το κατάλληλο μέσο για να τα εξετάσουμε όλα αυτά.

«Απλώς ένιωσα ότι υπήρχε αυτή η μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσω ένα μάθημα», λέει. «Όπως ακριβώς θα ήθελα, αν ξεκινούσα ως product manager».

Η πλατφόρμα Maven δίνει στους εκπαιδευτές την ελευθερία να δημιουργήσουν τα μαθήματά τους όπως θέλουν. Ο Lenny ένιωσε ότι ένα μάθημα τριών εβδομάδων θα του έδινε τον χώρο που χρειαζόταν για να καλύψει τα πάντα.

«Δίνω έξι live διαλέξεις μίας ώρας και έχω προσκεκλημένους ομιλητές», λέει ο 40χρονος, προσθέτοντας ότι, «έχω επίσης coaches που χωρίζουν την ομάδα σε μικρότερες ομάδες», όπου οι μαθητές μιλούν για τις διαλέξεις και μερικές από τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν.

Την πρώτη φορά που ο Rachitsky πρόσφερε το μάθημα, εγγράφηκαν 150 φοιτητές. Στην συνέχεια έφτασε να έχει λίστες αναμονής… χιλιάδων ατόμων.

Αρχικά χρέωνε το μάθημα 950 δολάρια. Αλλά μετά αύξησε τις τιμές. Όπως εξηγεί ο ίδιος, αξίζει κάποιος που θέλει να μπει στο συγκεκριμένο πεδίο να παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά. Όπως λέει, οι product managers μπορούν να φτάσουν σε εξαψήφιες αμοιβές και αυτό το μάθημα θα μπορούσε να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο του ρόλου, θα μπορούσαν να «φτάσουν μέχρι και σε έναν ετήσιο μισθό 500.000 $», λέει. Άρα η πιθανή απόδοση της επένδυσης, ακόμη και για ένα ελαφρώς πιο ακριβό μάθημα, είναι υψηλή.

Πως μπορεί κάποιος να ξεκινήσει

Υπάρχουν 14 εκατομμύρια άνθρωποι που περιγράφουν τον επαγγελματικό ρόλο τους ως «product managers» στο LinkedIn, επομένως η δουλειά είναι δημοφιλής. Και ο Rachitsky εξηγεί ότι το κοινό του για τα μαθήματα είναι πραγματικά κοσμοπολίτικο. «Υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων από τη Νοτιοανατολική Ασία», λέει. Ο Rachitsky συνιστά στους ανθρώπους που θέλουν να έχουν επιτυχία διδάσκοντας ένα online μάθημα να εστιάσουν τις προσπάθειές τους σε ένα θέμα στο οποίο έχουν πολλές γνώσεις, γιατί με ένα μάθημα «πρέπει να είσαι εξαιρετικά συνεπής και να έχεις γνώσεις σε πολύ βάθος».

Είναι ωφέλιμο να προσπαθείς να ξεκινήσεις ένα μάθημα «που δεν έχει ήδη δημιουργηθεί», λέει επίσης.

Αν μόλις ξεκινάτε και κάνετε έρευνα για το τι θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά, συνιστά να κάνετε googlάρισμα για το είδος των μαθημάτων που ίσως θέλετε να δημιουργήσετε. Ακόμα κι αν υπάρχει ένα παρόμοιο μάθημα, «αν δεν μπορείτε να το βρείτε όταν το googlάρετε», το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούν να το βρουν και άλλοι άνθρωποι.

Ο Rachitsky θεωρεί ότι θα συνεχίσει να γράφει το newsletter του και να προσφέρει μαθήματα «επ’ αόριστον», εφόσον υπάρχει ζήτηση. Δύο projects που φαίνεται να έχουν κουμπώσει ιδανικά μεταξύ τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως να ξεκινήσεις να επενδύεις στο real estate: Εξηγεί ο 25χρονος που έχει πέντε ακίνητα 9,4 εκατ. δολαρίων

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five − 4 =