αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈνας οικονομικός σύμβουλος εξηγεί: Τα 3 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν με τα χρήματα οι νέοι

Ένας οικονομικός σύμβουλος εξηγεί: Τα 3 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν με τα χρήματα οι νέοι

Ο Gerd Kommer είναι Γερμανός επενδυτικός τραπεζίτης, επιχειρηματίας και συγγραφέας. Η Kommer έχει εκδώσει πολλά βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του «Investing Sovereignly with Index Funds and ETFs» – best seller στη Γερμανία.

Ο Kommer ξεκίνησε την καριέρα του στον χρηματοοικονομικό κόσμο ως αναλυτής σε μια εταιρεία συμβούλων πριν εργαστεί σε τράπεζες στη Γερμανία, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πριν ιδρύσει τη δική του εταιρεία, την Gerd Kommer Invest GmbH, ήταν επικεφαλής μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στο Λονδίνο και ήταν υπεύθυνος για περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος έχει παραθέσει αρκετές συμβουλές κατά καιρούς. Ανάμεσα σε άλλα, έχει παραθέσει τα 3 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν με τα χρήματα οι νέοι.

1. Βάζουν τα λεφτά τους στην τράπεζα και περιμένουν να πλουτίσουν… από τους τόκους

Η πεποίθηση ότι ο πλούτος μπορεί να χτιστεί μέσω των τοκοφόρων τραπεζικών καταθέσεων είναι λάθος, λέει ο Kommer. «Αν αφαιρέσετε τον πληθωρισμό και τους φόρους, τότε τα τελευταία 120 χρόνια στις δυτικές χώρες, δεν είναι ποτέ δυνατό να δημιουργήσετε σημαντικό και διαρκή πλούτο μέσα από τοκοφόρες τραπεζικές καταθέσεις», εξηγεί.

Με τοκοφόρες τραπεζικές καταθέσεις, στην καλύτερη περίπτωση, μπορείτε να διατηρήσετε τον υπάρχοντα πλούτο, αλλά ακόμη και αυτό δεν θα είναι δυνατό για πολλές δεκαετίες λόγω του πληθωρισμού, οδηγώντας σε πραγματική συρρίκνωση του πλούτου, τονίζει ο Kommer.

2. Τζογάρουν σε μετοχές

Είναι “πολύ, πολύ απίθανο” να γίνετε πλούσιοι “γρήγορα και σχεδόν αβίαστα” παίζοντας ή κάνοντας κερδοσκοπία με μετοχές, κρυπτονομίσματα ή παράγωγα, σύμφωνα με την Kommer.

Τα τυχερά παιχνίδια στο χρηματιστήριο… εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες που δεν μπορείς να ελέγξεις. Ακόμη και έμπειροι traders μπορεί να υποστούν σημαντικές απώλειες.

Ο μόνος «εύλογα αξιόπιστος» δρόμος προς τον πλούτο είναι η εργασία, «εξαιρουμένων των εναλλακτικών οδών της κληρονομιάς μιας μεγάλης περιουσίας, της λήψης ενός μεγάλου δώρου ή του… γάμου με τον πλούτο», προσθέτει ο Kommer.

3. Αναβάλουν την αποταμίευση

Οι νέοι συχνά ζουν ξοδεύοντας όλο τον μισθό τους, χωρίς καθορισμένο πρόγραμμα αποταμίευσης. Αλλά ο Kommer λέει ότι είναι σημαντικό να αποταμιεύουμε τακτικά.

Όσο νωρίτερα ξεκινήσει κανείς να κάνει αποταμιεύσεις, τόσο το καλύτερο, καθώς με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε ένα σημαντικό ποσό.

Η Kommer συμβουλεύει τους νέους να αποταμιεύουν τουλάχιστον το 10% του καθαρού εισοδήματός τους κάθε μήνα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + 12 =