αρχικηVIRALΈνας νέος, πιο ακριβής χάρτης της Γης (και έχει μερικά πράγματα που θα σε κάνουν τα εκπλαγείς)

Ένας νέος, πιο ακριβής χάρτης της Γης (και έχει μερικά πράγματα που θα σε κάνουν τα εκπλαγείς)

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης Hajime Narukawa έδωσε στη δημοσιότητα ένα δισδιάστατο παγκόσμιο χάρτη που απεικονίζει πιο ρεαλιστικά από ποτέ τον πλανήτη μας.

Ο ορθογώνιος χάρτης προέκυψε μετά από διαίρεση του πλανήτη σε 96 ίσες τριγωνικές περιοχές, μεταφέροντας την απεικόνιση σε ένα μεγάλο τετράεδρο, διατηρώντας την ίδια ώρα τις αναλογίες των μεγεθών ηπείρων και κρατών.

Στόχος, η καλύτερη οπτικοποίηση των πραγματικών μεγεθών των κρατών του πλανήτη μας.

map1Η επαναστατική νέα σχεδίαση καταρρίπτει τη στεροτυπική χαρτογράφηση που ίσχυε μέχρι σήμερα, η οποία “μεγάλωνε” την Αμερική και μίκραινε άλλες περιοχές.

Πρόκειται για μια οπτική που “ξενίζει” μιας και δεν την έχει συνηθίσει το μάτι μας. Όπως θα δείτε, η Αφρική στην πραγματικότητα είναι 14 φορές μεγαλύτερη από τη Γροιλανδία, η οποία παλαιότερα παρουσιαζόταν στο ίδιο μέγεθος με την αφρικανική ήπειρο.

Επίσης στην πραγματικότητα, η Βραζιλία είναι σχεδόν 5 φορές μεγαλύτερη από την Αλάσκα, αλλά στο χάρτη η Αλάσκα εμφανίζεται μεγαλύτερη. Επίσης ο παραδοσιακός χάρτης δείχνει ότι οι Σκανδιναβικές χώρες είναι μεγαλύτερες από την Ινδία, αλλά στην πραγματικότητα η Ινδία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τις Σκανδιναβικές χώρες μαζί. Όλα αυτά ίσχυαν στα όσα τουλάχιστον βλέπαμε, για 447 ολόκληρα χρόνια!

Ο παλιός χάρτης του κόσμου, γνωστός και ως Άτλας, είχε παρουσιαστεί το 1569 για να διευκολύνει τη ναυσιπλοΐα, εάν και είναι παγκοσμίως γνωστό ότι αυτός ο χάρτης είναι εξαιρετικά ανακριβής χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Όπως σημειώνει το News247.gr, στην πραγματικότητα ήταν ένας χάρτης που παρουσίαζε τους “νικητές” αποικιοκράτες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + seventeen =