αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας καθηγητής ψυχολογίας παραθέτει τα χαρακτηριστικά που έχουν οι «τυχεροί» άνθρωποι (και φτάνουν στις μεγάλες ευκαιρίες)

Ένας καθηγητής ψυχολογίας παραθέτει τα χαρακτηριστικά που έχουν οι «τυχεροί» άνθρωποι (και φτάνουν στις μεγάλες ευκαιρίες)

Ο Richard Wiseman, Βρετανός καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Hartfordshire, μελέτησε πόσο ρόλο παίζει στη ζωή μας η «Τύχη». Συγκεκριμένα μελέτησε τί πιθανότητες υπάρχουν να προκύψουν αληθινές ευκαιρίες στη ζωή μας και ποιος τελικά είναι ο αντίκτυπός τους. Εξέτασε τις διαφορές ανάμεσα στους αυτοαποκαλούμενους «Τυχερούς» και «Άτυχους» ανθρώπους.

Ο Wiseman διαπίστωσε ότι οι «Τυχεροί» είναι ασυγκρίτως πιο εξωστρεφείς. Χαμογελούν πολύ πιο συχνά και δεν αποφεύγουν την οπτική επαφή. Η κοινωνικότητά τους, εξηγεί ο Wiseman, τους βοηθά να αυξήσουν την πιθανότητα μιας τυχαίας ευκαιρίας, επειδή συναντούν περισσότερους ανθρώπους, επικοινωνούν καλύτερα και διατηρούν φιλικές σχέσεις.

Αλλά μέσα από τα πειράματα που έκανε ο Wiseman, προέκυψε και ένα ίσως απρόσμενο εύρημα: οι «Άτυχοι» χάνουν ευκαιρίες επειδή ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με ένα πράγμα. Στην καριέρα τους φερ’ ειπείν, αναπτύσσουν “μονόφθαλμη” οπτική, χάνοντας πραγματικές επαγγελματικές ευκαιρίες. Στην κοινωνική τους ζωή, επίσης, πολλοί απ’ αυτούς,  σ’ ένα κάλεσμα για παράδειγμα, συνήθως μιλούν με λίγους ανθρώπους που έχουν επιλέξει εξ αρχής, ενώ θα μπορούσαν να γνωρίσουν κι άλλες ενδιαφέρουσες προσωπικότητες.

Οι «Τυχεροί», απ’ την άλλη, είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Είναι πιο πρόθυμοι να συναντήσουν  νέους ανθρώπους, να ταξιδέψουν σε καινούρια μέρη και να δοκιμάζουν διαφορετικά πράγματα.

Ο Wiseman εκτέλεσε κι άλλο ένα πείραμα: Εδωσε σε ανθρώπους μια εφημερίδα και τους ζήτησε να μετρήσουν τον αριθμό των φωτογραφιών που υπήρχαν μέσα. Οι «Άτυχοι» χρειάστηκαν περίπου δύο λεπτά για να μετρήσουν τις φωτογραφίες. Στους «Τυχερούς» πήρε μόνο λίγα δευτερόλεπτα.

Στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας, υπήρχε ένα μεγάλο μήνυμα που έγραφε: “Σταμάτα να μετράς. Υπάρχουν 43 φωτογραφίες σ’ αυτήν την εφημερίδα”. Οι «Άτυχοι» είχαν την τάση να χάνουν το μήνυμα, ενώ οι «Τυχεροί» το είδαν αμέσως. Οι αυτοαποκαλούμενοι «Τυχεροί» ήταν απλώς πιο προσεκτικοί!

Οι «Τυχεροί» είναι, επίσης, πιο αισιόδοξοι. Ακόμα κι όταν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά, μπορούν να εντοπίσουν κάτι θετικό σε μια κατάσταση. Οι «Άτυχοι» στην ίδια περίπτωση επισημαίνουν μόνο τα αρνητικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «κανόνας της απόρριψης» που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην ζωή σου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + eighteen =