αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας καθηγητής του MIT εξηγεί: Τα 3 πράγματα κρίνουν το αν θα φτάσεις στην επιτυχία

Ένας καθηγητής του MIT εξηγεί: Τα 3 πράγματα κρίνουν το αν θα φτάσεις στην επιτυχία

Πριν πεθάνει, ο καθηγητής του MIT, Πάτρικ Ουίνστον, έδινε τακτικά μια συναρπαστική διάλεξη σε φοιτητές πανεπιστημίου σχετικά με την αξία της καλής επικοινωνίας. Και κάπου εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει το μυστικό της επιτυχίας.

«Η επιτυχία σας στη ζωή θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά σας να μιλάτε, την ικανότητά σας να γράφετε και την ποιότητα των ιδεών σας, με αυτή τη σειρά», έλεγε ο καθηγητής, όπως μεταδίδει το αμερικανικό Fast Company.

Η ικανότητα σου να μιλάς

Η ικανότητα γραφής

Η ποιότητα των ιδεών σου

Δίδαξε χιλιάδες σπουδαστές και ήταν ο ίδιος πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Γνώριζε επίσης τη δύναμη της συναισθηματικής νοημοσύνης. Ενώ αναγνώριζε την αξία των λαμπρών ιδεών, έδωσε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην ικανότητα να μεταδίδονται αυτές οι ιδέες με αποτελεσματικό τρόπο.

Η ικανότητα να μιλάς

Οι καλύτεροι ομιλητές ξέρουν πώς να μεταδίδουν πληροφορίες, να πείθουν και να κατευθύνουν τους ακροατές τους. Μιλούν με σιγουριά. Με τη σειρά τους, παρακινούν το κοινό τους να αναλάβει δράση. (Φανταστείτε πόσο λιγότερο επιτυχημένη μπορεί να ήταν η Apple αν ο Steve Jobs δεν ήξερε πώς να κάνει μια αποτελεσματική παρουσίαση). Αναρωτηθείτε: Πόσα γνωρίζει ήδη το κοινό μου για το θέμα μου; Εάν μπορείτε να προσαρμόσετε αυτό που λέτε ειδικά στους ακροατές σας, θα μεγιστοποιήσετε τον αντίκτυπό σας. Επίσης προσπαθείστε να μιλάτε πιο αργά. Εξασκηθείτε σκόπιμα στην επιβράδυνση όταν μιλάτε. Καταγράψτε τον εαυτό σας σε συναντήσεις ή κατά μία παρουσίαση. Ακούστε το αργότερα. Αν διαπιστώσετε ότι μιλάτε πολύ γρήγορα, δοκιμάστε να κάνετε περισσότερες παύσεις όταν μιλάτε. Έτσι ώστε οι άλλοι να μπορούν να απορροφήσουν τις πληροφορίες.

Η ικανότητα γραφής

Ο Jason Fried, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Basecamp, λέει ότι παίρνουν όλες τις αποφάσεις πρόσληψης –από προγραμματιστές και deigners, μέχρι ρεσεψιονίστ– με βάση τη συγγραφική ικανότητα του αιτούντος. Γιατί; Επειδή η σαφής γραφή υποδηλώνει σαφή σκέψη. Ο γραπτός λόγος έχει ιδιαίτερη δύναμη. Μπορεί να γίνει με τον δικό του ρυθμό. Μπορεί να βελτιώνεται συνεχώς. Επηρεάζει και παρακινεί. Και καθώς ολοένα και περισσότερη εργασία στρέφεται προς το remote μοντέλο, γίνεται ακόμη πιο σημαντικό να μπορούμε να επικοινωνούμε μέσω της γραφής με έναν συνοπτικό, εύκολα κατανοητό τρόπο.

Μια άλλη συμβουλή: Εάν έχετε μια ερώτηση που θέλετε να κάνετε σε κάποιον, γράψτε την πρώτα. Σκεφτείτε το άτομο που θέλετε να ρωτήσετε και τι ερωτήσεις μπορεί να έχει. Στη συνέχεια, ενσωματώστε τις σχετικές απαντήσεις στο γραπτό σας.

Η ποιότητα των ιδεών σου

Η ικανότητα δημιουργίας ιδεών υψηλής ποιότητας, ξεκινά με την κατανάλωση ιδεών υψηλής ποιότητας, πρώτα. Ξεκινήστε μελετώντας σπουδαίους στοχαστές και αναλογιζόμενοι τα ευρήματά τους. Κάντε συνδέσεις ανάμεσα σε αυτά που έχουν ανακαλύψει και αυτά που έχετε μάθει στη ζωή σας. Στη συνέχεια, εστιάστε σε ιδέες που λύνουν προβλήματα του πραγματικού κόσμου. Αντί να περιμένετε να έρθει η έμπνευση, χτυπήστε σε live χρόνο: Όταν έχετε ένα πρόβλημα που μόλις λύσατε (ή προσπαθείτε να λύσετε), σημειώστε τη διαδικασία και την πρόοδό σας. Κάνοντας αυτό θα σας βοηθήσει να βασιστείτε σε προηγούμενα θεμέλια σκέψης και να αυξήσετε την ποιότητα των ιδεών σας.

Τώρα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο στη βαθιά δουλειά. Αυτό σημαίνει τακτικό, εστιασμένο χρόνο για δημιουργική σκέψη και brainstorming, καθώς και για την εμβάθυνση στις ιδέες που θα προκύψουν. Εστιάστε σε μία εργασία ή ιδέα κάθε φορά, μέχρι να ολοκληρωθεί ή μέχρι να σημειώσετε σημαντική πρόοδο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × two =