αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας καθηγητής του Harvard παραθέτει το απλό τρικ για να σταματήσεις να ξοδεύεις άσκοπα τον χρόνο σου

Ένας καθηγητής του Harvard παραθέτει το απλό τρικ για να σταματήσεις να ξοδεύεις άσκοπα τον χρόνο σου

Είναι από τα αιώνια μυστήρια της ζωής: Όλοι έχουμε διάφορες δραστηριότητες μέσα στην καθημερινότητα μας, που γνωρίζουμε ότι… δεν μας προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό κι όμως συνεχίζουμε και τις κάνουμε. Ξοδεύοντας άπλετο χρόνο σε αυτές.

Ακόμα και οι άπειρες ώρες που scrollάρεις στα social media ή το «επόμενο επεισόδιο» που πατάς στο Netflix, ξέρεις ότι είναι «σκοτωμένος» χρόνος. Αλλά είναι συνήθειες που δεν βγάζουμε από τη ζωή μας.

Μπορεί, άραγε, να σταματήσει αυτό; Ο καθηγητής του Harvard Business School, Arthur C. Brooks, παραθέτει ένα κόλπο για να δοκιμάσετε. Ο ίδιος ασχολείται εδώ και χρόνια με αυτό που ονομάζουμε «self-help/personal success» και επειδή ακριβώς έχει πιάσει τον εαυτό του να ξοδεύει άσκοπα χρόνο σε διάφορες μη ουσιώδεις δραστηριότητες, έψαξε περισσότερο το θέμα. Και έχει κάτι να προτείνει, όπως σημειώνει το αμερικανικό inc.com.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, το 2012 οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο ζήτησαν από εθελοντές να υπολογίσουν το ωρομίσθιο τους και στη συνέχεια ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να λάβουν υπόψη αυτό το χρηματικό ποσό ενώ ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες αναψυχής. Τα αποτελέσματα μάλλον δεν αποτελούν έκπληξη: ΟΙ άνθρωποι προβληματίστηκαν όταν είδαν πόσο τους «κοστίζει» το άσκοπο σερφάρισμα στο ίντερνετ. Όταν συνειδητοποίησαν πόσα χρήματα θα μπορούσαν, θεωρητικά, να έχουν βγάλει μέσα στον ίδιο χρόνο.

Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές δεν είχαν ως στόχο να παροτρύνουν τους ανθρώπους να βγάλουν χρήματα στον ελεύθερο χρόνο τους. Αλλά είναι μια μέθοδος έτσι ώστε να αξιολογήσεις διαφορετικά τον χρόνο σου και να «μετρήσεις» την αξία του. Έτσι, ίσως θα μπορέσεις να διαχειριστείς καλύτερο το που ξοδεύεις τον χρόνο σου, αποφεύγοντας ανούσιες ή βλαβερές δραστηριότητες.

Ο Brooks ξεκαθαρίζει ότι στόχος σου δεν πρέπει να είναι να… τσεκάρεις κάθε δευτερόλεπτο του ελεύθερου χρόνου σου. «Αντίθετα, θα πρέπει να είναι η διαχείριση των ημερών μας σύμφωνα με τις προτεραιότητές μας» εξηγεί.

Μην υπενθυμίζεις στον εαυτό σου στην «τιμή» της κάθε ώρας, επιδιώκοντας να δουλέψεις περισσότερο. Αλλά κάνε το για να θυμάσαι ότι η ζωή είναι πολύτιμη και φεύγει… χωρίς να το καταλάβουμε. Το πως ξοδεύεις τις ώρες σου έχει σημασία. Φρόντισε λοιπόν να τις ξοδεύεις σε πράγματα που σε κάνουν πραγματικά χαρούμενο και σε εξελίσσουν. Το να «scrollάρω λίγο ακόμα στο Instagram», μάλλον δεν είναι μέσα στις καλύτερες συνήθειες…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 − 3 =