αρχικηVIRALΈνας διαφορετικός χάρτης: Οι λευκές κουκίδες που βλέπεις, δεν είναι άστρα

Ένας διαφορετικός χάρτης: Οι λευκές κουκίδες που βλέπεις, δεν είναι άστρα

Με μία πρώτη ματιά, η παραπάνω εικόνα σίγουρα μοιάζει με μία συνηθισμένη εικόνα του νυχτερινού ουρανού με τα άστρα του. Αν κοιτάξετε όμως καλύτερα, θα διαπιστώσετε πως δεν πρόκειται για άστρα. Πρόκειται για 25.000 μαύρες τρύπες, αποτελώντας τον πιο λεπτομερή χάρτη μαύρων τρυπών σε χαμηλές συχνότητες, ένα αστρονομικό επίτευγμα που χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Οι μαύρες τρύπες όταν δεν αλληλεπιδρούν με κάποιο σώμα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν αφού δεν έχουν μεγάλα επίπεδα ακτινοβολίας. Όταν όμως ελκύουν υλικό (σκόνη και αέρια), οι δυνάμεις που ασκούνται παράγουν ακτινοβολία σε πολλά μήκη κυμάτων και μπορούμε να τα εντοπίσουμε στο άπειρο σύμπαν. Αυτά τα ραδιοκύματα κάτω των 100MHz εντοπίσαμε με το LOFAR τηλεσκόπιο, το οποίο αποτελείται από 20.000 κεραίες σε 52 τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη.

Οι παρεμβολές της ιονόσφαιρας ξεπεράστηκαν με έναν αλγόριθμο ο οποίος έτρεχε σε υπερυπολογιστές για 256 ώρες.

Η έρευνα θα προσφέρει νέα δεδομένα σε όλων των ειδών αστρονομικών αντικειμένων και φαινομένων, ενώ μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα που δε γνωρίζαμε μέχρι τώρα σε συχνότητα κάτω των 50MHz.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Astronomy & Astrophysics και εμείς την βρήκαμε στο Unboxholics.com.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + 9 =