αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈνας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος εξηγεί: Όχι, δεν χρειάζεται να κόψεις τους καφέδες για να γίνεις πλούσιος. Άλλο είναι το κλειδί

Ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος εξηγεί: Όχι, δεν χρειάζεται να κόψεις τους καφέδες για να γίνεις πλούσιος. Άλλο είναι το κλειδί

Τελικά, τι πρέπει να κάνει κάποιος για να γίνει πλούσιος; Εάν αυτός είναι ο στόχος σας, δεν χρειάζεται να κόψετε μικρές απολαύσεις για να φτάσετε εκεί, λέει ο Ramit Sethi, αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος και συγγραφέας του best-seller των New York Times «I Will Teach To Be Rich».

«Δεν είμαι ο τύπος που θα πει ”Ε, πήγαινε να μειώσεις τους καφέδες. Και αν εξοικονομήσεις χρήματα για τα επόμενα 360.000 χρόνια, μπορείς να αντέξεις οικονομικά μια προκαταβολή για ένα σπίτι”. Δεν λειτουργεί», λέει ο ίδιος στο CNBC.

Όταν πρόκειται για την οικοδόμηση πλούτου, οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν στις «ερωτήσεις των 3$» όπως: «Θα πρέπει να παραλείψω να αγοράσω έναν καφέ σήμερα;» ή «Πρέπει να πάρω αυτό το γλυκό;».

Όμως, «αυτές οι ερωτήσεις των 3 $ δεν κάνουν καμία διαφορά στην οικονομική μας ζωή», λέει ο ίδιος. Αντίθετα, θα πρέπει να εστιάσετε στις «ερωτήσεις των 30.000 δολαρίων», τονίζει ο Sethi. Αυτές είναι ερωτήσεις όπως: «Επενδύω αυτόματα κάθε μήνα;» ή «Έχω διαπραγματευτεί τον μισθό μου;».

«Αυτές οι ερωτήσεις αξίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια, και όμως κολλάμε στις λεπτομέρειες, κάνοντας τις ερωτήσεις των 3 δολαρίων», λέει.

Χρειάζεται συνέπεια για μεγάλο χρονικό διάστημα για να δημιουργήσεις πραγματικό πλούτο, λέει ο Sethi και συμπληρώνει: «Είναι βαρετό, όπως θα έπρεπε να είναι». Αντί να περιμένετε και να ελπίζετε να κερδίσετε το λαχείο, ορίστε δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα για να αρχίσετε να χτίζετε πλούτο, σύμφωνα με τον Sethi.

1. Εστιάστε στο ποσοστό αποταμίευσης

Μια βασική «ερώτηση 30.000$», σύμφωνα με τον Sethi είναι: Ποιο είναι το ποσοστό αποταμίευσής μου; Αυτό αναφέρεται στο ποσοστό του μηνιαίου εισοδήματός σας που μπορείτε να βάλετε στην άκρη. «Η διαφορά μεταξύ της αποταμίευσης του 6% του εισοδήματός σας έναντι του 7%, αξίζει χιλιάδες δολάρια κατά τη διάρκεια της ζωής σας», λέει ο Sethi. Αλλά είναι ΟΚ αν δεν μπορείτε να εξοικονομήσετε τόσα πολλά αμέσως. Ξεκινήστε αφήνοντας στην άκρη ό,τι μπορείτε, ας πούμε 5%, και στη συνέχεια αυξήστε το ποσοστό αποταμίευσής σας κατά 1% κάθε χρόνο, προτείνει ο Sethi.

«Αυτά τα χρήματα μετατρέπονται σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων μακροπρόθεσμα», προσθέτει.

2. Δημιουργήστε ένα «συνειδητό σχέδιο δαπανών»

Με ένα «συνειδητό σχέδιο δαπανών», παρακολουθείτε τέσσερις αριθμούς:

-Σταθερά έξοδα, π.χ. πληρωμές ενοικίου ή φοιτητικού δανείου
-Αποταμιεύσεις, π.χ. κεφάλαιο έκτακτης ανάγκης ή χρήματα για διακοπές
-Επενδύσεις
-«Δαπάνες χωρίς ενοχές», όπως η παραγγελία φαγητού ή τα ψώνια

Η κατανομή των χρημάτων σας με αυτήν τη σειρά διασφαλίζει ότι οι οικονομικές σας ευθύνες θα είναι πρώτες στην ιεραρχία. Στη συνέχεια, μπορείτε να ξοδέψετε το υπόλοιπο των χρημάτων σας «χωρίς ενοχές», λέει ο Sethi.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 1 =