αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΈνας Έλληνας και ένας Πορτογάλος έφτιαξαν μία startup που θέλει να κάνει την ανάπτυξη λογισμικού 10 φορές πιο γρήγορη

Ένας Έλληνας και ένας Πορτογάλος έφτιαξαν μία startup που θέλει να κάνει την ανάπτυξη λογισμικού 10 φορές πιο γρήγορη

Έχουν δουλέψει σε μεγάλες εταιρείες όπως οι Beat, FREE NOW, Uber, Accenture, Boston Consulting Group και UBS. Τώρα αποφάσισαν να ξεκινήσουν το δικό τους business project. Ένας Έλληνας, ο Βασίλης Ντάνιας, και ένας Πορτογάλος, ο Sergio Pereira, ίδρυσαν την Bitloops. Μια startup που θέλει να κάνει την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων πιο εύκολη. Και να βάλει στο «παιχνίδι» ακόμα και ανθρώπους που είναι μέσα σε μία εταιρεία αλλά δεν είναι επαγγελματίες προγραμματιστές.

Ο Βασίλης Ντάνιας μιλά στο It’s Possible για το πρόβλημα που λύνει η εταιρεία τους, σε τι στάδιο είναι αυτή τη στιγμή, ενώ ο ίδιος παραθέτει επίσης τα θετικά και τα αρνητικά που έχει δει στο Ελληνικό startup οικοσύστημα.

Πως γνωριστήκατε οι συνιδρυτές μεταξύ σας και πως προέκυψε η ιδέα για το business project σας;

Και εγώ και ο συνιδρυτής μου Sergio Pereira ήμασταν Γενικοί Διευθυντές στη προηγούμενη εταιρεία που εργαζόμασταν. Εγώ για τη Beat στην Ελλάδα και ο Sergio για τη FREE NOW στη Πορτογαλία. Είχαμε συχνή αλληλεπίδραση και εκτιμούσαμε τη δουλειά και τα αποτελέσματα ο ενός του άλλου και αντιμετωπίζαμε και κοινά προβλήματα ως Γενικοί Διευθυντές του ίδιου group.

Ένα από αυτά τα προβλήματα, κάτι που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες εταιρείες, είναι ο σημαντικός χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια προσθήκη ή αλλαγή στις δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων μιας εταιρείας. Ποτέ δεν υπάρχουν αρκετοί προγραμματιστές για να προλάβουν να τα κάνουν όλα και το πιο μικρό πράγμα θέλει τουλάχιστον 2 εβδομάδες να υλοποιηθεί αφού πρώτα συζητηθεί για μήνες μέχρι να καταφέρει να προτεραιοποιηθεί.

Έχοντας εργαστεί στο παρελθόν σε εταιρείες όπως η Beat, FREE NOW, Uber, Accenture, Boston Consulting Group, UBS κ.α. είδαμε ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη μια επιχείρηση να μπορεί ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών της καθώς και στις συνεχείς αλλαγές της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Η μέχρι τώρα λύση ήταν να ρίχνει κανείς ανθρώπους στο πρόβλημα δηλαδή να προσλαμβάνει όσο περισσότερους προγραμματιστές μπορεί όσο πιο γρήγορα. ‘Οσους περισσότερους υπαλλήλους προσθέτει κανείς, τόσα περισσότερα meetings πρέπει να κάνει για να υπάρχει συντονισμός. Πρέπει να δημιουργούνται περισσότερες διαδικασίες, το οποίο σημαίνει χαμένος χρόνος από την δημιουργία λογισμικού και χαμένες ευκαιρίες.

Επίσης, ο αριθμός των διαθέσιμων προγραμματιστών παγκοσμίως είναι πολύ χαμηλότερος των αναγκών των επιχειρήσεων και ως αποτέλεσμα συνήθως δεν είναι εφικτό να προσλάβει κανείς όσους θα ήθελε.

Στη Bitloops πιστεύουμε ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος ώστε να μπορείς, με λιγότερους προγραμματιστές από όσους πιστεύεις ότι χρειάζεσαι, να καταφέρνεις περισσότερα από όσα ελπίζεις να πετύχεις.

Κάτι τέτοιο έχει τεράστιες προεκτάσεις καθώς η αδυναμία να εξελίσσει τα πληροφοριακά της συστήματα στερεί από μια επιχείρηση τη δυνατότητα να πετύχει το καλύτερο που μπορεί καθώς όλα τα τμήματα της έχουν ανάγκη από πληροφορικά συστήματα των οποίων το αργό development δημιουργεί το λεγόμενο bottleneck στην ανάπτυξη της επιχείρησης. 

Ο Βασίλης Ντάνιας

Με απλά λόγια, τι παρέχει η εταιρία σας;

Η Bitloops είναι μια Backend-as-a-Service πλατφόρμα που επιτρέπει στη δημιουργία backend συστημάτων 10 φορές γρηγορότερα από ότι με παραδοσιακές μεθόδους ανάπτυξης λογισμικού. O στόχος μας είναι να φέρουμε στην ανάπτυξη και δημιουργία backend server συστημάτων αναλόγου μεγέθους disruption που έφεραν συστήματα όπως το WordPress στο web development. Με τη σημαντική διαφορά ότι τα συστήματα που δημιουργούνται μέσω της Bitloops θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τόσο μιας μικρής εταιρείας με πολύ μικρό budget όσο και μιας πολύ μεγάλης με εκατομμύρια χρήστες. Στην ουσία, φέρνουμε σε όλους τις scalable τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη, με πολύ χαμηλό κόστος και πολύ λίγο κόπο.

Θα αρχίσετε να ακούτε όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια για τα λεγόμενα Low Code / No Code συστήματα που ήδη αναπτύσονται ραγδαία στο εξωτερικό. Αυτά επιτρέπουν σε προγραμματιστές να δημιουργούν συστήματα πολύ πιο γρήγορα καθώς μειώνουν πολύ τον κώδικα που πρέπει να γράψουν αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι επιτρέπουν και σε μη προγραμματιστές (citizen developers) να βοηθήσουν στη διαδικασία δημιουργίας πληροφοριακών συστημάτων δίνοντας έτσι σε μια επιχείρηση παραπάνω “χέρια” για να ολοκληρώσουν αυτά τα tasks.

Παρόλα αυτά αυτό που τώρα αρχίζει να γίνεται της “μόδας”, για πολύ καλούς λόγους, είναι τα Workflow Orchestration συστήματα τα οποία επιτρέπουν το συντονισμό των διάφορων υποσυστήματων με έναν πιο “καθαρό” και βέλτιστο τρόπο.

Στη Bitloops συνδυάζουμε το Low Code / No Code με το Workflow Orchestration για να αλλάξουμε ριζικά το τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα πληροφοριακά συστήματα καθώς κάτι τέτοιο επιτρέπει στους προγραμματιστές να αφοσιοθούν στα πιο ενδιαφέροντα και δύσκολα προβλήματα και σε άλλους υπαλλήλους που έχουν τεχνική σκέψη και business γνώσεις (αλλά όχι γνώσεις προγραμματισμού) να συμβάλουν άμεσα και καθοριστικά στη δημιουργία αυτών των συστημάτων αναλαμβάνοντας την εισαγωγή όλης της business λογικής στο σύστημα. Δηλαδή ενώ τώρα ένας αναλυτής θα αναλύσει μια διαδικασία και θα δημιουργήσει κάποια διαγράμματα και κάποια χαρτούρα για να τη δώσει στους προγραμματιστές ώστε να γράψουν κώδικα για να την υλοποιήσουν, με τη Bitloops θα μπορούν να σχεδιάζουν αυτό το διάγραμμα στο σύστημα μας και αυτό θα είναι αρκετό ώστε να λειτουργήσει το σύστημα χωρίς να χρειαστεί κάτι παραπάνω.

Ξεκινήσατε την προσπάθεια σας με δικά σας κεφάλαια ή έχετε λάβει κάποια εξωτερική χρηματοδότηση; Και ποια είναι τα γενικότερα πλάνα σας πάνω σε αυτό το κομμάτι

Ξεκινήσαμε με δικά μας κεφάλαια και έχουμε κλείσει κάποιες συμφωνίες που μας επιτρέπουν να έχουμε τόσα έσοδα ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε τον pre-seed γύρο χρηματοδότησης και στοχεύουμε να πάμε απευθείας σε seed χρηματοδότηση κάποιων εκατομμυρίων στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Είστε μέσα στο Ελληνικό οικοσύστημα των startups. Τι θετικά και τι αρνητικά έχετε δει;

Γενικά είμαι αισιόδοξος, αλλιώς δεν θα μπορούσα να είμαι entrepreneur, και βλέπω κυρίως τα πολλά θετικά βήματα που γίνονται στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό. Για παράδειγμα μπορέσαμε να κάνουμε έναρξη Α.Ε. μέσα σε λίγα λεπτά και εδώ και χρόνια η σφραγίδα δεν είναι υποχρεωτική (αν και πολλοί ακόμα δεν λένε να το καταλάβουν). Πλέον υπάρχει ένα καλό πλαίσιο για stock options και δίνονται κίνητρα να προσελκύσει κανείς κόσμο από το εξωτερικό. Στα πανεπιστήμια μας υπάρχουν άξια παιδιά που δυστυχώς ακόμα δεν έχουν τη βοήθεια που έχουν οι φοιτητές που έχουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται μέχρι και ένα καλό βιογραφικό να φτιάξουν. Καλό θα ήταν να επενδυθούν αρκετά χρήματα στα Ελληνικά πανεπιστήμια και ειδικά στην έρευνα ώστε να δημιουργούμε ως χώρα περισσότερες startups με deep tech που θα απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε διεθνείς αγορές.

Στα αρνητικά θα βάλω ότι η Ελλάδα έχει ακόμα μικρό οικοσύστημα, από κάθε άποψη, το οποίο όμως μεγαλώνει και εξελίσσεται γρήγορα και πιστεύω ότι όσο “αποφοιτούν” μεγαλύτερες και πιο πετυχημένες Ελληνικές strartups τόσο θα “γεννιούνται” περισσότερες και καλύτερες. Είναι δηλαδή ένα positive feedback loop που έχει ξεκάθαρα πάρει την ανιούσα τα τελευταία χρόνια.

Σε τι φάση είναι αυτή τη στιγμή το project σας και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τη πρώτη έκδοση μας για εξωτερική χρήση και θα ξεκινήσουμε σε λίγες μέρες να προσκαλούμε κάποιους αρχικούς χρήστες στη πλατφόρμα μας η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλους πριν το καλοκαίρι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 1 =