αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Έμεινα με το στόμα ανοιχτό»: Όλα όσα δήλωσε ο Mr Jumbo για το σκάνδαλο με τα ακίνητα

«Έμεινα με το στόμα ανοιχτό»: Όλα όσα δήλωσε ο Mr Jumbo για το σκάνδαλο με τα ακίνητα

Ως πράξη καθήκοντος προς τα συμφέροντα της εταιρίας χαρακτήρισε ο Απόστολος Βακάκης, διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος την Jumbo, την απομάκρυνση του αναπληρωτή αντιπροέδρου, μετόχου αλλά και βασικού του συνεργάτη επί 30 χρόνια Ευάγγελου Παπαευαγγέλου από τη διοίκηση της εταιρίας, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις ανεξάρτητες από την Jumbο παράλληλες δραστηριότητές του στον τομέα των ακινήτων.

Ο κ. Βακάκης, στο περιθώριο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρίας, αναφέρθηκε πολλάκις στην υπόθεση Παπαευαγγέλου, δηλώνοντας πως «έμεινε με το στόμα ανοιχτό», όταν πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα την υπόθεση και πως έλαβε για λόγους ηθικής τάξης την απόφαση να του ζητήσει να παραιτηθεί, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι επρόκειτο για μια δύσκολη απόφαση.

«Ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είναι δύσκολη η απόφαση για έναν συνεργάτη 30 ετών. Δεν έχω ιδέα αν η δραστηριότητα ήταν νόμιμη ή όχι, και μένει να αποδειχθεί. Eφόσον όμως υπάρχουν ενδείξεις, δεν μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι», ανάφερε χαρακτηριστικά. Ζήτησε δε από το σώμα των μετόχων να εγκρίνουν την αμοιβή του κ. Παπαευαγγέλλου (304 χιλ. ευρώ περίπου) για τη χρήση 2017-2018, εκτιμώντας πως ανεξαρτήτως των όσων του καταμαρτυρούνται, παρείχε εργασία στην Jumbο.

Με αφορμή ωστόσο την παραπάνω διοικητική αλλαγή, ο κ. Βακάκης έθιξε το ευρύτερο ζήτημα της στρατηγικής της εταιρίας, δηλώνοντας πως προετοιμάζεται για «αλλαγή σελίδας». Στο πλαίσιο αυτό αποκάλυψε το μακροπρόθεσμο πλάνο 10ετίας, που περιλαμβάνει αφενός το σχέδιο εταιρικής ανάπτυξης της Jumbο, αλλά και τη διοικητική ενίσχυση της εταιρίας έως ότου έρθει η ώρα της… διαδοχής, δηλαδή της αποχώρησης του ίδιου ως μάνατζερ από το τιμόνι της εταιρίας.

Όσον αφορά τη σκυτάλη, ο κ. Βακάκης διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να επικρατήσουν όροι «βασιλείας», δηλώνοντας εμμέσως πως οι διοικητικοί επικεφαλής δεν θα προκύψουν απαραίτητα από τους κόλπους της Jumbο ή της οικογένειάς του. Παράλληλα, αποσαφήνισε πως στο τέλος της δεκαετίας, ο στόχος είναι η Jumbο να διαθέτει διπλάσιο μέγεθος από το σημερινό, να έχει καταστεί υπολογίσιμη εμπορική δύναμη στα Βαλκάνια, με τη Ρουμανία να έχει επίσης αποκτήσει το εκτόπισμα (από άποψη τζίρου), αντίστοιχο με εκείνο της Ελλάδας.

Ο κ. Βακάκης επέμεινε επίσης στη συντηρητική διαχείριση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων της εταιρίας, αλλά και στη λελογισμένη μερισματική πολιτική. Ειδικότερα, σχολίασε ως αναμενόμενη τη στάση της Ε.Κ. να ζητήσει διευκρινίσεις όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας (τα οποία παρείχε αναλυτικά και με σαφήνεια εντός τριών ημερών η Jumbο), ιδίως μετά το σκάνδαλο Folli Follie.

Με αφορμή δημοσιεύματα όσον αφορά τη μόχλευση και την αξιοποίηση των διαθεσίμων της εταιρίας -που ξεπερνούν τα 430 εκατ. ευρώ-, υπογράμμισε πως η χαμηλή απόδοση πιστωτικών τόκων οφείλεται στο γεγονός του ότι ο κύριος όγκος του ταμείου (250 εκατ. ευρώ) είναι τοποθετημένος σε ελληνικές τράπεζες, όπου παρέχονται χαμηλά επιτόκια. «Προτιμώ να εμφανίζομαι σταθερά βλάκας» τόνισε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας προτάσεις των μετόχων όσον αφορά την επένδυση των διαθεσίμων π.χ. σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, θυμίζοντας μάλιστα την επίπτωση αυτής της τακτικής στις ελληνικές τράπεζες.

Οσον αφορά την αποτίμηση των ακινήτων της εταιρίας, ο κ. Βακάκης εξήγησε πως δεν προβαίνει σε εκτίμηση της εμπορικής αξίας τους, θεωρώντας πως ως μέγεθος δεν θα έπρεπε να επηρεάζει τη χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρίας. «Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την εικόνα της εταιρίας», ανάφερε. Υπενθυμίζεται πως με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, η εταιρία θεωρεί ως εύλογη αξία των ακινήτων της την τιμή κτήσης τους.

Ο ίδιος επίσης εξήγησε τη λελογισμένη μερισματική πολιτική της εταιρίας, ως συνειδητή απόφαση προστασίας από μελλοντικούς κινδύνους. «Κινούμαστε σ’ ένα περιβάλλον ασάφειας, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς της ελληνικής αγοράς» ανάφερε. Ο Οκτώβριος παρουσίασε αυξητική τάση, μετά από άνοδο πωλήσεων 6% στο α’ τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2018), αλλά ο Νοέμβριος δεν άρχισε καλά, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας. «Προσδοκούμε ομαλότητα αλλά μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο», σημείωσε ο κ. Βακάκης, εκτιμώντας αύξηση των πωλήσεων στην τρέχουσα χρήση μεταξύ +5% και +7%, ενώ για τα αποτελέσματα προέβλεψε κερδοφορία στα περσινά επίπεδα, με τάση μείωσης.

Αρνήθηκε δε να ικανοποιήσει το αίτημα μετόχου για υψηλότερο μέρισμα κατά 0,02 ευρώ (συνολικά η εταιρία θα διανείμει 0,39 ευρώ ανά μετοχή). Η επιφυλακτικότητα αποδόθηκε στην κρισιμότητα των επιδόσεων κατά το β’ τρίμηνο, που καθορίζει τις τάσεις του ισολογισμού. Ο κ. Βακάκης υποσχέθηκε πάντως ότι εάν το ήμισυ του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας (2,4%), περίπου 1-1,5%, αποτυπωθεί στην κατανάλωση, θα επανέλθει. «Δεχθείτε ένα μετριοπαθές συντηρητικό management… Είμαστε σε μεταβατική φάση. Αν λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης από το καταναλωτικό κοινό, δεσμεύομαι να υλοποιήσω το αίτημα», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε δε τις βασικές αρχές του ομίλου: «Πληρώνουμε και πουλάμε τοις μετρητοίς, αναπτυσσόμαστε μόνο σε χώρες της ΕΕ και δεν επενδύουμε σε φαγητό, ηλεκτρικά και μόδα».

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 3 =