αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈλληνες μετανάστες στη Handelsblatt: «Τώρα… είναι αργά. Δεν επιστρέφουν Έλληνες επιστήμονες για τα 3.000 ευρώ»

Έλληνες μετανάστες στη Handelsblatt: «Τώρα… είναι αργά. Δεν επιστρέφουν Έλληνες επιστήμονες για τα 3.000 ευρώ»

Εκτενές αφιέρωμα στο ελληνικό Brain Drain κάνει η Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, με αφορμή τα πλάνα της Κυβέρνησης που έχουν ως στόχο των επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημώνων.

“Η Ελλάδα βίωσε κατά την τελευταία δεκαετία μια μαζική μετανάστευση. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μεταξύ 2008 και 2014 περίπου 427.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα τους. Στο μεταξύ ο αριθμός τους πρέπει να έχει υπερβεί το μισό εκατομμύρια. Πιο δημοφιλής προορισμός είναι η Γερμανία με σχεδόν 160.000 Έλληνες μετανάστες να έχουν φτάσει από την αρχή της κρίσης”, παρατηρεί η Handelsblatt, συμπληρώνοντας σε άλλο σημείο ότι “με το braindrain η Ελλάδα χάνει όχι μόνο πολλούς από τους ταλαντούχους ανθρώπους της αλλά σημειώνει και μεγάλες οικονομικές απώλειες”.

“Τώρα που η χώρα αφήνει πίσω της την κρίση και η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση θέλει να αναστρέψει τη διαρροή εργαζομένων και να φέρει πίσω τους μετανάστες. Σαν ‘γέφυρα’ για τη διευκόλυνση της επιστροφής ο Γ. Βρούτσης σχεδιάζει κάτι σαν ένα εικονικό χρηματιστήριο εργασίας με στόχο να συγκεντρωθούν εκεί ελληνικές εταιρίες που αναζητούν εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης και ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό”. Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης στον μισθό των 3000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2000 θα είναι κρατική επιδότηση για ένα χρόνo αλλά και στις προϋποθέσεις ηλικίας και πανεπιστημιακών τίτλων.

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον ότι στην Handelsblatt μιλούν Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να γυρίσουν στην Ελλάδα.

“Είναι πολύ λίγο, είναι πολύ αργά” αναφέρει στην οικονομική εφημερίδα ο 49χρονος σκηνοθέτης Νίκος Σταμπουλόπουλος, που το 2009 έφυγε για το Άμστερνταμ, επέστρεψε στην Ελλάδα και σήμερα διαχειρίζεται την ιστοσελίδα “Νέα Διασπορά”, ένα δίκτυο για Έλληνες μετανάστες και επαναπατριζόμενους. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην εφημερίδα, τόσο το επίπεδο όσο και ο προτεινόμενος μισθός είναι χαμηλός “για να προσελκύσει αξιόλογους και επιτυχημένους επιστήμονες από το εξωτερικό” και θεωρεί επίσης ότι το ηλικιακό όριο των 40 αποκλείει πολλούς. Όπως επισημαίνει επίσης ο ίδιος “πολλοί από τους νέους μετανάστες έφυγαν από την Ελλάδα όχι λόγω της υψηλής ανεργίας ή των χαμηλών μισθών αλλά λόγω της διαφθοράς, του νεποτισμού, των πελατειακών σχέσεων, του δηλητηριασμένου πολιτικού κλίματος, της πολιτικής στασιμότητας και της κοινωνικής καθυστέρησης”.

Παρόμοια άποψη έχει και ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Βερολίνο. “Οι περισσότεροι άνθρωποι που έφυγαν στο εξωτερικό τα πηγαίνουν καλύτερα εκεί από επαγγελματική και οικονομική άποψη. Η μετανάστευση σημαίνει για πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες ουσιώδη βελτίωση της κατάστασής τους”. Ο διακεκριμένος οικονομολόγος θεωρεί ωστόσο “αξιέπαινο” το ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε τη διαρροή εργαζομένων υψηλών προδιαγραφών ως σοβαρή απειλή για τη χώρα και επιδιώκει να αντιμετωπίσει το θέμα επιθετικά. “Δυστυχώς όμως δεν είναι πολύ πιθανό οι επιδοτήσεις μισθών να μετατρέψουν τη διαρροή υψηλά καταρτισμένου προσωπικού σε επιστροφή των μεταναστών” εκτιμά ο Αλ. Κρητικός.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × four =