αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈλεγχοι της εφορίας για υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του 2021

Έλεγχοι της εφορίας για υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του 2021

Δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, και φορολογίας ακινήτων που παραγράφονται οριστικά στις 31-12-2021 μπαίνουν στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών. Όπως αναφέρει το Capital.gr, η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει νωρίτερα από άλλες χρονιές (αποστέλλονταν μερικές μέρες πριν τη λήξη του έτους χιλιάδες υποθέσεις στις εφορίες προκειμένου να ελεγχθούν για πιθανές παραβάσεις και να καταλογιστούν τα πρόστιμα) την αποστολή ανέλεγκτων υποθέσεων που αφορούν το έτος 2015.

Ουσιαστικά οι φορολογικές αρχές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών. Σε διαφορετική περίπτωση θα παραγραφεί το δικαίωμα του δημοσίου να καταλογίσει φόρους και πρόστιμα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα επί των υποθέσεων αυτών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021, όμως η πραγματική ημερομηνία λήξης είναι η 1η Δεκεμβρίου 2021. Και αυτό καθώς η εφορία έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει προσωρινή πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, αφού προηγουμένως δώσει σε κάθε ελεγχόμενο φορολογούμενο χρονικό περιθώριο 20 ημερών, από τη στιγμή της κοινοποίησης της πράξης αυτής.

Εν συνεχεία η αρμόδια φορολογική αρχή πρέπει έχει περιθώριο άλλων 10 ημερών περίπου προκειμένου να προλάβει να εξετάσει τις απόψεις των φορολογουμένων. Σε κάθε περίπτωση η εφορία θα πρέπει να έχει κοινοποιήσει την οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου πριν το τέλος του έτους. Δηλαδή θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει λάβει την κοινοποίηση πριν την 31η Δεκεμβρίου 2021.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + seven =