αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈλεγχοι για φαινόμενα αισχροκέρδειας στις μάσκες

Έλεγχοι για φαινόμενα αισχροκέρδειας στις μάσκες

Εξονυχιστικούς ελέγχους στην αγορά και πολύ υψηλά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν ακόμη και το ενα εκατομμύριο ευρώ, σε περίπτωση που διαπιστωθεί αισχροκέρδεια, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης σχετικά με τις τιμές πώλησης ιδιαίτερα στις μάσκες ΚΝ95.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία «μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022 απαγορεύεται σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) να έχει κάποιος περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο από 20%, από ό,τι είχε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν από την έναρξη της πανδημίας».

Παράλληλα, για όποιον παραβεί αυτή την απαγόρευση, τα πρόστιμα θα είναι μεγάλα. «Έχουμε βάλει πολλά πρόστιμα έως τώρα σε όσους τόλμησαν να το κάνουν» σημείωσε ο ίδιος. Για το θέμα της ανατίμησης των μασκών αυξημένης προστασίας σε συγκεκριμένο κατάστημα, στο οποίο οι τιμές, μετά από την ανακοίνωση των νέων μέτρων, αυξήθηκαν κατά 42%, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), θα ελέγξει την υπόθεση, με δική του εντολή, και θα γίνει έλεγχος και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας πωλείται το προϊόν. 

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε, μέσω της εκπομπής, τον επιχειρηματία που ευθύνεται για το ζήτημα, να μειώσει άμεσα τις τιμές, ώστε, όπως είπε, να είναι επιεικέστερο το πρόστιμο εάν διαπιστωθεί παράβαση με βάση τα τιμολόγια. 

Παράλληλα, σε επικοινωνία που είχε με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, εν ώρα εκπομπής, ανέφερε ότι δεν ευθύνεται η πλατφόρμα για την αύξηση της τιμής των μασκών, όμως οι έλεγχοι θα γίνουν κανονικά σε όλους και εφόσον διαπιστωθεί η παράβαση το πρόστιμο θα είναι μεγάλο.

«Το πρόστιμο που θα μπει δεν θα το έχετε ξαναδεί. Τόλμησε να πάει Χριστουγεννιάτικα, επειδή ήρθε η Όμικρον, να γδάρει τον κόσμο. Του συστήνω να προλάβει, γιατί έρχεται Δευτέρα που οι υπηρεσίες δουλεύουν και το πρόστιμο θα κατοχυρωθεί. Μη νομίζουν ότι εγώ θα επιτρέψω εν μέσω αυτής πανδημίας να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του κόσμου» είπε ο υπουργός.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − fifteen =