αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές- Έρχονται 8,5 δισ. ευρώ

Έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές- Έρχονται 8,5 δισ. ευρώ

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, άναψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης το βράδυ της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Μετά το πέρας του Eurogroup, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε πως θα υιοθετηθεί ρήτρα ανάπτυξης, πρόταση που είχε τεθεί στο τραπέζι από τη Γαλλία. «Εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα», εξήγησε. Ο μηχανισμός αυτός θα προσδιοριστεί πλήρως ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, συμπλήρωσε ο κ. Ντέισελμπλουμ.

Για το χρέος, σημείωσε ότι θα εξεταστεί βάσει της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Όπως είπε, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα υιοθετηθούν στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του και στο βαθμό που είναι αναγκαίο.

Παράλληλα, επεσήμανε πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν επέκταση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από τον EFSF, από 0 έως 15 χρόνια.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, ενώ για την περίοδο 2023-2060 έκανε λόγο για την ανάγκη επίτευξης πλεονασμάτων ίσων ή άνω του 2%.

Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, ενώ υπογράμμισε τις διαρθρωτικές αλλαγές που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, όπως είπε -και όπως αναφέρεται και στο ανακοινωθέν του Eurogroup- εν όψει του τερματισμού του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Μοσκοβισί: Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους

Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί.

Ο ίδιος έκανε λόγο για καλά νέα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, ενώ επαίνεσε τη χώρα, καθώς όπως είπε, έκανε όσα της αναλογούσαν.

Ρέγκλινγκ: Στις 8 Ιουλίου η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης

Η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης -ύψους 7,7 δισ.- θα γίνει στις 8 Ιουλίου, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως είπε, τα χρήματα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους και την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × four =