αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈκανες ένα μεγάλο λάθος στη δουλειά σου; Εδώ είναι 5 κινήσεις που πρέπει να κάνεις μετά

Έκανες ένα μεγάλο λάθος στη δουλειά σου; Εδώ είναι 5 κινήσεις που πρέπει να κάνεις μετά

Όλοι κάνουμε λάθη είτε στην προσωπική είτε στην επαγγελματική μας ζωή και δράση. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από αυτά και να συνεχίζουμε καλύτεροι και πιο δυνατοί. Παρακάτω θα βρεις ορισμένους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να ανακάμψεις μετά από ένα λάθος πάνω στη δουλειά σου.

Δες το σαν μια μεγαλύτερη ευκαιρία

Μπορεί να έχεις κάνει ένα μεγάλο λάθος, αλλά δεν παύει να είναι ένα μεγάλο μάθημα. Δες το ό,τι συνέβη σαν μια ευκαιρία να μην επαναλάβεις το ίδιο πράγμα στο μέλλον και έτσι, σίγουρα θα βγεις κερδισμένος.

Αποδέξου τι συνέβη και ρώτα τρία πράγματα

Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις αναφορικά με ένα λάθος είναι να το αγνοήσεις. Καλύτερα να αποδεχτείς τι συνέβη και να απολογηθείς. Επίσης, βασικό είναι να κάνεις τρεις ερωτήσεις:

  • Τι θέλω για εμένα;
  • Τι θέλω να γίνει στο άτομο που εμπλέκεται στο λάθος μου;
  • Τι είναι πιο σωστά και για τους δύο;

Όταν είσαι ξεκάθαρος σχετικά με αυτά, τότε θα βρεις τρόπο να λύσεις την παρεξήγηση. Επιπλέον, βοηθητικό είναι και το να μιλήσεις σε όσους εμπλέκονται στο λάθος σου, όπως οι συνάδερφοι ή το αφεντικό σου.

Να πεις συγγνώμη, και να το εννοείς

Είμαστε όλοι άνθρωποι και είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνουμε λάθη. Λάθη, εξάλλου δεν κάνουν μόνο οι μηχανές. Είναι σημαντικό όμως, το να απολογείσαι για το λάθος σου και τα όσα λες, να τα εννοείς. Μπορεί να σου πάρει χρόνο να ανακάμψεις και να διορθώσεις το λάθος σου, αλλά οι μελλοντικές σου πράξεις θα «μιλήσουν» για εσένα.

Να είσαι ειλικρινής, ταπεινός και θαρραλέος

Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να ρίξεις το λάθος σου σε κάποιον άλλον, ή να νομίζεις ότι είσαι τέλειος ή να ντρέπεσαι για ό,τι συνέβη. Πάρε τον χρόνο σου και όταν είσαι έτοιμος εφάρμοσε τα παραπάνω.

Το απλό πλάνο με 5 βήματα

  1. Απολογήσου και αποδέξου το λάθος. Είναι απαραίτητο να απολογηθείς ειλικρινά και να αποδεχτείς το λάθος σου. Επίσης, είναι σημαντικό να προτείνεις και μια λύση στο πρόβλημα που δημιούργησες.
  2. Δες το σαν ευκαιρία για εξέλιξη. Το λάθος σου, μπορεί να είναι η ευκαιρία σου ώστε να βγεις πιο δυνατός από την κατάσταση. Εκμεταλλεύσου το συμβάν υπέρ σου, και θα σε θυμούνται ως το άτομο που έβγαλε την εταιρεία από την δύσκολη θέση, όχι ως εκείνο που την έβαλε σε μπελάδες
  3. Μην είσαι σε θέση άμυνας. Μην εξηγείς γιατί έγινε το λάθος. Συνήθως θα σε ρωτήσουν το γιατί έγινε αυτό το λάθος αλλά μην απαντήσεις. Η απάντησή σου θα εκληφθεί από τον άλλον σαν δικαιολογία και τελικά, τα πνεύματα και οι τόνοι θα ανέβουν. Μπορείς να απαντήσεις: «Πραγματικά, δεν έχει σημασία γιατί το λάθος μου είναι ανεπίτρεπτο. Αυτό που έχει σημασία για εμένα τώρα, είναι να το διορθώσω.»
  4. Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου. Κάνε αυτά που είπες πως θα κάνεις για να το διορθώσεις και αν χρειάζεσαι βοήθεια, μην διστάσεις να την ζητήσεις. Φρόντισε τελικά, το άτομο το οποίο εμπλέκεται στο λάθος σου να μείνει ευχαριστημένο από την λύση που έδωσες.
  5. Συγχώρησε ο ίδιος τον εαυτό σου. Μόλις βγάλεις ένα πλάνο δράσης, άσε ό,τι συνέβη πίσω σου και μην το σκέφτεσαι συνεχώς, κατηγορώντας τον εαυτό σου. Αυτό βέβαια, δεν είναι εύκολο και θα σου πάρει καιρό. Επιπλέον, σταμάτα να το συζητάς συνέχεια. Χαμογέλα και όλα θα πάνε καλά.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 1 =