αρχικηVIRALΈκαναν crowdfunding, αγόρασαν νησί και έφτιαξαν… την δική τους χώρα

Έκαναν crowdfunding, αγόρασαν νησί και έφτιαξαν… την δική τους χώρα

Έχουμε δει πολλούς ανθρώπους ή εταιρίες να κάνουν crowdfunding για να υλοποιήσουν διάφορους στόχους, αλλά τώρα το CNN παραθέτει μία ιστορία που δεν έχουμε ξανά δει όμοια της.

Κάποιοι έκαναν crowdfunding για να αγοράσουν νησί και να δημιουργήσουν μία μικρο-χώρα. Και τα κατάφεραν!

Το νησί λέγεται Coffee Caye. Και είναι ένα ακατοίκητο νησάκι, στη θάλασσα της Καραϊβικής. Η έκταση του νησιού είναι μικρότερη από πέντε στρέμματα και μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να περπατήσει κάποιος από τη μία άκρη του στην άλλη. Στο ένα μέρος του νησιού υπάρχει μια μικρή παραλία με ρηχά νερά, όπου μπορεί να κατασκηνώσει κάποιος. Το υπόλοιπο νησάκι είναι καλυμμένο με πυκνούς θάμνους.

Ο Μάρσαλ Μάγιερ, συνιδρυτής του project Let’s Buy an Island, ξεκίνησε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα έτσι ώστε να αγοραστεί το νησί μέσω crowdfunding. Η προσπάθειά του στέφθηκε με επιτυχία, αφού κατάφερε να μαζέψει πάνω από 250 χιλιάδες δολάρια μέχρι το 2019 και έτσι να αγοράσει το Coffee Caye. Μάλιστα το deal ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, ακριβώς πριν ο Covid-19 παγώσει… όλο τον πλανήτη.

Μαζί με τον άλλο συνιδρυτή, Γκάρεθ Τζόνσον, συμφώνησαν ότι κάθε μετοχή-μερίδιο στο νησί θα κόστιζε 3.250 δολάρια. Μέχρι σήμερα έχουν πουλήσει πάνω από 100 μερίδια και συνεχίζουν. Αν και οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν πολλά μερίδια, κάθε άτομο δικαιούται μόνο μια ψήφο στις αποφάσεις για το νησί – μια «δημοκρατική διαδικασία» όπως την περιγράφουν οι δύο συνέταιροι.

Το νησί αγοράστηκε αντί του ποσού των 180.000 δολαρίων, μαζί με φόρους. Θεωρείται ότι είναι το πρώτο νησί παγκοσμίως που αγοράστηκε μέσω crowdfunding. Το νησί-χωρα έχει δικό του εθνικό ύμνο, ξεχωριστή σημαία και μια κυβέρνηση που εκλέγεται από τους επενδυτές του. Μια οντότητα που διεκδικεί ανεξαρτησία, αλλά δεν αναγνωρίζεται ως κάτι τέτοιο από τη διεθνή κοινότητα, όπως εξηγεί το CNN. Για την ώρα, είναι το νεότερο «micronation» στον κόσμο. Και το αποκαλούν «Principality of Islandia».

Επενδυτές και επισκέπτες στο Coffee Caye πολιτογραφούνται αυτόματα, ενώ οποιοσδήποτε μπορεί να στηρίξει το μικροέθνος αγοράζοντας την «πολιτογράφησή» του ή τίτλους όπως Λόρδος και Λαίδη της Νησοχώρας.

Μέχρι τώρα πάντως το νησί έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια από τις πιο ιδιόμορφες κοινότητες που αγαπά τα ταξίδια στον κόσμο. Υπάρχουν επενδυτές από 25 διαφορετικές χώρες, με επαγγέλματα που κυμαίνονται από μηχανικός τρένων έως CEO, αλλά όλοι τους έχουν σετ δεξιοτήτων και ενθουσιασμό να προσφέρουν στο νησί.

Ανάμεσα στα μελλοντικά σχέδια για το Coffee Caye είναι η αναζωογόνηση του κοραλλιογενούς υφάλου που το περιτριγυρίζει, η ανάπτυξη κατασκήνωσης glamping, ακόμα και η δημιουργία κάποιων μαγαζιών για ψώνια και φαγητό. Υπάρχουν βέβαια και ρίσκα: ο κίνδυνος από κυκλώνες, η παλίρροια και το αυξανόμενο επίπεδο της θάλασσας. Ο χρόνος θα δείξει πως θα εξελιχθεί αυτό το ίδιαίτερο πείραμα.

View of Islandia(1)
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × one =