αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈγινε… σίριαλ: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα

Έγινε… σίριαλ: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα

Στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων των Νηρέα και Σελόντα θα πραγματοποιηθούν τα τελευταία βήματα πριν την οριστική ολοκλήρωση του Project Nemo, της πώλησης δηλαδή στην Andromeda Seafood S.L (ελέγχεται από τις Amerra Capital Management και Mubadala – MDC Industry Holding Company) των ποσοστών που κατέχουν οι πιστώτριες τράπεζες στις δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας. Νηρέας και Σελόντα, μαζί με την Andromeda, θα δημιουργήσουν έναν υπερ-όμιλο στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, δυναμικότητας περίπου 70 χιλιάδων τόνων.

Στις 27 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις των Νηρέα και Σελόντα, μέσω των οποίων οι νέοι βασικοί μέτοχοι θα εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο εισηγμένων. Συγκεκριμένα, θα εκδοθούν ομολογιακά δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις, µετατρέψιµα σε µετοχές των δύο εταιρειών, µε κατάργηση του δικαιώματος προτίµησης των παλαιών µετόχων και κάλυψη με ιδιωτική τοποθέτηση. Παράλληλα, θα ζητηθεί από τους μετόχους να εγκρίνουν και την έκδοση νέων ομολογιακών δανείων για να εξασφαλιστούν κεφάλαια για τις δύο εταιρείες προκειμένου να καλύψουν υποχρεώσεις και να υλοποιήσουν νέες επενδύσεις σε εξοπλισμό και άλλες υποδομές κυρίως

Τι θα αποφασίσουν

Στην Νηρέας η έκτακτη γενική συνέλευση καλείται να εγκρίνει, μεταξύ άλλων, την έκδοση ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως 40 εκατ. ευρώ δύο κοινών εξασφαλισμένων ομολογιακών δανείων, έως 160 εκατ. και έως 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, και ενός κοινού ομολογιακού δανείου έως 7 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στη Σελόντα οι μέτοχοι θα πρέπει να εγκρίνουν την έκδοση ομολογιακού δανείου έως 70 εκατ. ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις και δύο εμπραγμάτως εξασφαλισμένων ομολογιακών δανείων, ύψους έως 200 εκατ. ευρώ και 20 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, ήδη προχωρούν οι προετοιμασίες για την επόμενη ημέρα, μετά και την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) της πώλησης μονάδων των Νηρέα – Σελόντα στις Diorasis International και Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς. Η συναίνεση της DG Comp αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την απόκτηση του κοινού ελέγχου των Andromeda, Νηρεύς και Σελόντα από τις Amerra και Mubadala και δόθηκε υπό την προϋπόθεση εκποίησης ιχθυοτροφείων τπου παράγουν περίπου 10.000 τόνους ιχθύων, μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας και εκκολαπτηρίων που παράγουν περίπου 50 εκατ. τεμάχια γόνου.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε, προτιμητέος επενδυτής για τις προς πώληση μονάδες των δύο εισηγμένων, αναδείχτηκε το σχήμα Diorasis (Bitsakos) – Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, επικρατώντας του καναδικού ομίλου Cooke Aquaculture που επίσης είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά μέσω της ισπανικής θυγατρικής του, Grupo Culmarex.

Απόσχιση

Η Νηρεύς ήδη ξεκίνησε τη διαδικασία απόσχισης των προς πώληση μονάδων, οι οποίες θα εισφερθούν σε νέα 100% θυγατρική, η οποία στη συνέχεια θα μεταβιβαστεί στην “Μπιτσάκος Υδατοκαλλιέργειες”. Με βάση όσα ανακοινώθηκαν, η Νηρεύς έχει συμφωνηθεί να πουλήσει έξι φάρμες, σε Όρμο Καλόγηρο, Κρυφό Λιμάνι, Όρμο Ανεμόμυλος, Ρόδα, Ξερονήσι, Όρμο Κόφινα (όλες στη Β. Εύβοια) και ένα εκκολαπτήριο (Κανατάδικα – Β. Εύβοια). Αντίστοιχα, η Σελόντα ξεκίνησε από την πλευρά της τη διαδικασία απόσχισης του κλάδου που την αφορά μονάδες των νομών Φθιώτιδας, Ρόδου και Κορινθιακού κόλπου, ιχθυογεννητικοί σταθμοί νομού Φθιώτιδας κ.α.

Οι δύο εισηγμένες έχουν ενημερώσει πως με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων μερών, η μεταβίβαση των μετοχών τους στην Andromeda Seafood αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου 2019, εφόσον θα έχουν μέχρι τότε πληρωθεί οι λοιπές προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των μερών και οι οποίες αποτυπώνονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών, η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2018 μεταξύ των τραπεζών και των νέων αγοραστών.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − 8 =