αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΆφησε την «χτισμένη» καριέρα της, για να γίνει career & life coach: Η Eleni Meraki μιλά για το μεγαλύτερο pivot της ζωής της

Άφησε την «χτισμένη» καριέρα της, για να γίνει career & life coach: Η Eleni Meraki μιλά για το μεγαλύτερο pivot της ζωής της

Συνήθως, είναι δύσκολο να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές στην ζωή μας. Προτιμούμε την «ασφάλεια» που μας έχει δημιουργήσει η ρουτίνα μας, ακόμα κι αν δεν έχουμε την ζωή που ονειρευόμασταν κάποτε. Τι μπορεί να συμβεί όμως, αν αποφασίσεις να κάνεις το μεγάλο pivot;

Η Eleni Meraki το τόλμησε. Δούλευε σε ένα παγκοσμίου φήμης διαφημιστικό πρακτορείο στην Ολλανδία. Η συνέχεια όμως είναι ανατρεπτική. Ένα ταξίδι στην Ελλάδα και η θέληση της για μια «μεγάλη αλλαγή», την έκαναν να εγκατασταθεί μόνιμα στην χώρα μας, για να ξεκινήσει μια νέα διαδρομή. Σήμερα είναι συγγραφέας και career & life coach, έχοντας το site gutsandtales.com.

H ίδια μιλά στο It’s Possible για την ιστορία της και τα συναισθήματα της την στιγμή που έκανε το μεγάλο pivot. Απαντά στο μεγάλο ερώτημα για το αν τα πτυχία κάνουν την διαφορά στην εποχή μας, ενώ δίνει και την δική της συμβουλή στους νέους.

Με τι ασχολούσασταν επαγγελματικά πριν κάνετε το μεγάλο pivot στην καριέρα σας;

Δούλευα στο Άμστερνταμ σε ένα παγκοσμίου φήμης διαφημιστικό πρακτορείο. Ήμουν παραγωγός βίντεο και έφτιαχνα τηλεοπτικές και διαδικτυακές διαφημίσεις για μεγάλες μάρκες, π.χ. Booking.com, Nike, Netflix.

Πότε πήρατε την απόφαση να κάνετε την μεγάλη αλλαγή;

Είχα κάνει πολλή υπομονή και από ένα σημείο και μετά είχα μια πολύ σαφή ιδέα για το τι χρειαζόμουν για να «χτίσω» την τέλεια ζωή μου. Ένα ζεστό κλίμα, κοντά στη θάλασσα, ευέλικτο ωράριο εργασίας και μια εργασία που θα μου έδινε ένα πραγματικό νόημα.

Το καλοκαίρι του 2015 έμεινα μόλις 10 μέρες σε ένα ελληνικό νησί και κάπως έτσι κατάλαβα ότι αυτή είναι η οποία έπρεπε να εγκατασταθώ. Ήταν σαν ένα «κάλεσμα». Ήθελα να είμαι χρήσιμη για την Ελλάδα και να είμαι μέρος της οικοδόμησης της χώρας. Δεν ήξερα ακριβώς πώς. Επέστρεψα στο Άμστερνταμ και έκανα ένα σχέδιο για τον εαυτό μου. Μετά από 6 μήνες μετακόμισα στην Ελλάδα.

Ποια ήταν τα συναισθήματα και οι σκέψεις σας σε εκείνη την φάση;

Ήμουν ενθουσιασμένη και φοβισμένη την ίδια στιγμή. Θα άφηνα κάθε ασφάλεια που είχα. Δουλειά, σπίτι, φίλους. Ήξερα 1 άτομο στην Αθήνα. Ήταν δύσκολο να εξηγήσω στους φίλους και την οικογένειά μου γιατί ήθελα να κάνω ένα τόσο μεγάλο βήμα και να πάρω ένα τέτοιο ρίσκο.

Πολλοί από αυτούς πίστευαν ότι ήμουν λίγο τρελή και μερικές φορές σκέφτηκα περίπου το ίδιο και για τον εαυτό μου. Ορθολογικά δεν είχε νόημα. Αυτοπεποίθηση, φόβος αποτυχίας, φοβισμένος από το άγνωστο. Έπρεπε να κάνω ένα εφεδρικό σχέδιο για τον εαυτό μου για να δημιουργήσω λίγο ασφάλεια. Έδωσα στον εαυτό μου μια «δοκιμαστική περίοδο» 9 μηνών. Εάν δεν θα δούλευε, θα επέστρεφα στην παλιά μου ζωή. Δεν ήθελα, και δεν επέτρεψα ποτέ στο φόβο να κυριέψει τη ζωή μου. Ο φόβος δεν είναι ο εχθρός σου, είναι φίλος σου. Πρέπει να το ακούσεις, αλλά μην το αφήσεις να σε ενοχλήσει.

Πριν κλείσετε τα 23 σας χρόνια, είχατε ήδη εργαστεί σε διάφορες δουλειές. Από σεφ και αεροσυνοδός, μέχρι πωλήτρια. Θεωρείτε ότι ένας νέος πρέπει να πειραματίζεται σε αρκετές δουλειές;

Πιστεύω ότι δεν μαθαίνουμε να ζούμε ή να κατανοούμε πραγματικά τον εαυτό μας στο σχολείο. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν χτίζεται για να διερευνήσει τα ταλέντα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Πρέπει να πάρουμε την κυριότητα της δικής μας ζωής και να ακολουθήσουμε τη δική μας πορεία. Αναπτύσσεσαι μέσα από τις εμπειρίες.

Έτσι ναι, νομίζω ότι πρέπει να δοκιμάσεις διαφορετικά πράγματα μέχρι να βρείς αυτό το πράγμα που πραγματικά σε κάνει ευτυχισμένο. Με κάθε νέα δουλειά, πορεία, πρακτική, κερδίζετε λίγο περισσότερη κατανόηση για τον εαυτό σας και αναπόφευκτα αποκτάτε νέες δεξιότητες και συναντάτε νέους ανθρώπους που διευρύνουν τον ορίζοντα σας. Μην συμβιβάζεστε με κάτι λιγότερο. Και αυτό το συναίσθημα μπορείτε να το «γευτείτε» μόνο εάν το κάνετε.

Παρόλο που δεν ήσασταν μεγάλη fan του σχολείου, τελικά κάνατε σπουδές σχετικά με τα οικονομικά στον Τουρισμό, και μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ. Τελικά, τα πτυχία κάνουν ή όχι τη διαφορά στην εποχή μας;

Εξαρτάται. Στην περίπτωσή μου, τα πτυχία μου άνοιξαν σίγουρα πόρτες. Για να δοκιμάσω πράγματα στον επιχειρηματικό κόσμο. Χωρίς αυτά, δεν θα ήμουν σε θέση να έχω όλες αυτές τις εκπληκτικές θέσεις εργασίας και εμπειρίες σε γνωστές πολυεθνικές εταιρείες. Δυστυχώς πολλές από αυτές τις εταιρείες εξακολουθούν να απαιτούν αυστηρές πιστοποιήσεις. Αυτό μεταβάλλεται σιγά- σιγά και υπάρχουν επιχειρήσεις εκεί έξω που δεν προσλαμβάνουν απαραιτήτως άτομα με τα κατάλληλα διπλώματα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η μειονότητα.

Από την άλλη πλευρά, γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και είναι πολύ επιτυχημένοι σε αυτό που κάνουν. Άρα, σίγουρα δεν είναι απαραίτητο. Νομίζω ότι είμαστε αναγκασμένοι να επιλέξουμε μια πορεία ζωής μέσα από σπουδές σε μια νεαρή ηλικία. Σε αυτό το σημείο ζωής, δεν έχουμε ιδέα ποιοι είμαστε πραγματικά και τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή είναι η «συνταγή» για δυστυχία γιατί καταλήγουμε σε μια δουλειά που βασίζεται στο πτυχίο μας και συνειδητοποιούμε κατά μήκος δρόμου ότι αυτό δεν μας γεμίζει. Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί και έχουν επιλέξει τη σωστή πορεία σταδιοδρομίας, αλλά πολλοί άλλοι δεν έχουν επιλέξει το σωστό.

Η συμβουλή μου είναι: αν θέλετε να σπουδάσετε, ωραία. Εάν δεν θέλετε να σπουδάσετε, επίσης είναι μια χαρά, αλλά αρχίστε να κάνετε και δοκιμάζετε πράγματα. Εάν έχετε πτυχίο και δεν είστε ευχαριστημένοι εκεί όπου βρίσκεστε, μην αφήσετε το πτυχίο να καθορίσει τη δική σας πορεία ζωής.

Μετά από όλη αυτή την ανατρεπτική διαδρομή, τι ακριβώς περιλαμβάνει η δουλειά που κάνετε σήμερα;

Είμαι συγγραφέας και έκανα νέες σπουδές για να γίνω professional life and career coach. Τώρα έχω την πλατφόρμα gutsandtales.com. Στόχος μου είναι να εμπνέω και να βοηθά τους ανθρώπους στο να ζήσουν μια ζωή που πραγματικά τους αρέσει.

Έχω επίσης ένα blog όπου μοιράζομαι ιστορίες καριέρας και «αλλαγές ζωής» από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μοιραζόμαστε ιστορίες ανθρώπων από το Άμστερνταμ στο Λος Άντζελες και από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα. Επιπλέον, έχω δημιουργήσει ένα πρόγραμμα coaching για να βοηθήσω τους ανθρώπους να κάνουν τη ζωή των ονείρων τους πραγματικότητα.

Ποια είναι η Νο1 συμβουλή που θα δίνατε σε έναν νέο;

Μην συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο από τη δική σας ευτυχία. Δοκιμάστε, πάρτε εμπειρίες, αποτύχετε, σηκωθείτε ξανά.

Αλλά σας παρακαλώ παλέψτε για την δική σας αλήθεια, και μην αφήσετε κανέναν άλλο, την κοινωνία ή τους φόβους σας, να σας κρατήσουν μακριά από την ζωή που σας ενθουσιάζει. Όπως έχει πει ο Howard Thurman: «Μην ρωτάς τον εαυτό σου, τι θέλει ο κόσμος. Ρώτα τον εαυτό σου για το τι σε κάνει να είσαι ζωντανός, και κάνε το. Γιατί αυτό που χρειάζεται ο κόσμος, είναι ζωντανούς ανθρώπους».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − six =