αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΆραβες και Ιρανοί «βλέπουν» επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Άραβες και Ιρανοί «βλέπουν» επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Πυκνώνουν οι διεργασίες μεταξύ Eλλήνων και Αράβων επιχειρηματιών με στόχο την επίτευξη επενδυτικών συνεργασιών στην ενέργεια, στις κατασκευές, στον τουρισμό, στα ακίνητα και στον αγροτικό τομέα. Την ίδια ώρα εξομαλύνονται και οι ελληνοϊρανικές οικονομικές σχέσεις που, μετά την άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, συνοδεύτηκαν αρχικά από την επανέναρξη εισαγωγών ιρανικού αργού πετρελαίου και τώρα προχωρούν στη διατραπεζική συνεργασία, ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές και κυρίως να προσελκυσθούν ιρανικά κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.

Ενα από τα σημεία καμπής για τις ευρύτερες ελληνοαραβικές οικονομικές σχέσεις αναμένεται να αποτελέσει το forum «EU-Arab World Summit: Partners for Growth & Development», το οποίο θα διεξαχθεί στις αρχές Νοεμβρίου και εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει στην Αθήνα, εκτός από πολιτικούς, επενδυτές και επιχειρηματίες από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο.

Το κλίμα της προσέγγισης δείχνει να ευνοείται και από την πρόοδο που σημειώνεται στα δύο εμβληματικά –αραβικού ενδιαφέροντος– επενδυτικά πρότζεκτ στην Ελλάδα: στον Αστέρα Βουλιαγμένης και στο Ελληνικό. Και στις δύο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις συμμετέχουν στα σχήματα των προτιμητέων επενδυτών αραβικά, ιδιωτικά και κρατικά, επενδυτικά κεφάλαια. Συγκεκριμένα:

1. Στην Jermyn Street, που ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής του Αστέρα στις 13 Φεβρουαρίου του 2014 και λειτουργεί υπό το σχήμα της AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο αραβικά κρατικά κεφάλαια, αυτό του Αμπου Ντάμπι κι εκείνο του Κουβέιτ, αλλά και άλλοι Αραβες επενδυτές μαζί με την τουρκική Dogus Group, καθώς και δύο funds της AGC.

2. Στο σχήμα που έχει υπογράψει με το Δημόσιο σύμβαση παραχώρησης της έκτασης του Ελληνικού συμμετέχει μαζί με τη Lamda Development και η Global Investment Group, στην οποία ένας από τους βασικούς μετόχους είναι η Al Maabar από το Αμπου Ντάμπι.

Τα πρωτεία

Η ενέργεια, όμως, δεσπόζει στην ατζέντα όλων των συζητήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα. Εκεί, πέραν της προμήθειας αργού, κεφάλαια από το Ιράν και το Κατάρ αναζητούν ενδεχόμενες συμφωνίες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου τους στην Ευρώπη, μέσω ελληνικών καναλιών. Πρωταγωνιστικό ρόλο, εν προκειμένω, παίζει η Ρεβυθούσα και ο τερματικός σταθμός επανα-αεριοποίησης LNG που προωθείται στην Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, όπως αναφέρει η Καθημερινή, με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας και τον TAP, το αραβικό φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει στις ευρωπαϊκές αγορές. Ετσι δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι οι κυβερνήσεις των χωρών του Κόλπου επικεντρώνουν μεθοδικά τις προσπάθειές τους στη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα χρειαστούν υπό αυτήν την προοπτική αλλά και στο πλαίσιο των ευρύτερων οικονομικών σχέσεων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 7 =