αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΆνοιξαν οι αιτήσεις: Επιδότηση 40% για συμβάσεις part time που μετατρέπονται σε πλήρους απασχόλησης

Άνοιξαν οι αιτήσεις: Επιδότηση 40% για συμβάσεις part time που μετατρέπονται σε πλήρους απασχόλησης

Ανοιξε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση του 40% των εισφορών εργαζομένου και εργοδότη σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετατρέψουν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης εργαζομένων τους σε πλήρους απασχόλησης.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα μετατροπής συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης, μέσω της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για ένα έτος, υπεγράφη χθες, και μεταξύ άλλων προβλέπει αυστηρές δικλίδες ασφαλείας, όπως η καταβολή του συνόλου των επιδοτούμενων εισφορών, προσαυξημένων κατά 100%, σε περίπτωση που διαπιστωθεί, έπειτα από έλεγχο, ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης. Στην πράξη, η επιχείρηση εκπίπτει από το πρόγραμμα, χάνει την επιδότηση και της καταλογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές που καλύφθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100% προσαυξημένες.

Βασική προϋπόθεση ένταξης είναι οι εταιρείες που επιθυμούν να υποβάλουν σχετική αίτηση έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2022 να απασχολούσαν μισθωτούς με σύμβαση μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50% του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων τους.

Επίσης, κατά την ένταξή τους, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή να έχουν ρυθμίσει τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και το ΤΕΚΑ και η ρύθμιση να τηρείται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ εφόσον υπάρξει έγκριση, αίτηση θα πρέπει να υποβάλουν και οι εργαζόμενοι.

Επιλέξιμες για μετατροπή είναι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης που έχουν συναφθεί μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου 2022 και εξακολουθούν να είναι συμβάσεις μερικής απασχόλησης κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο Π.Σ. «Εργάνη».

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα επιδοτούνται σε ποσοστό 40% για κάθε σύμβαση μερικής απασχόλησης που μετατρέπεται σε πλήρη για χρονικό διάστημα ενός έτους, από την ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης. Η επιδότηση αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλισμένου και εργοδότη, καθώς και αυτές που αναλογούν στα δώρα εορτών και στο επίδομα αδείας. Οι εισφορές υπολογίζονται επί των μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου.

Κατά τη διάρκεια ένταξης στο πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για ένα έτος από την ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης εργασίας.

Οι από μετατροπή συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης δεν μπορούν να καταγγελθούν από τις επιχειρήσεις πριν από την πάροδο ενός έτους από τη μετατροπή τους, εκτός και εάν οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος επιδότησης δεν επιτρέπεται η μεταβολή των όρων των από μετατροπή συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, εκτός εάν είναι ευνοϊκότεροι. Δεν επιτρέπεται επίσης η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης.

Αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα, προβλέπεται ότι η κάθε επιχείρηση πρέπει να υποβάλει για κάθε έναν εργαζόμενο ξεχωριστή ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και να αναρτήσει αποδεικτικά ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Αφού υπάρξει η απαραίτητη έγκριση, θα πρέπει και οι εργαζόμενοι να υποβάλουν ανάλογη ηλεκτρονική αίτηση αποδοχής της ένταξης στο πρόγραμμα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Ακολούθως οι επιχειρήσεις, το αργότερο εντός 15 ημερών από την υποβολή και έγκριση της αίτησής τους, πρέπει να υποβάλουν το έντυπο Ε4: «Τροποποιητικός Αποδοχών» ως προς τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών ώστε να εγκριθεί οριστικά η υπαγωγή του εργαζομένου στο πρόγραμμα.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 3 =