αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΆλλες 186 τράπεζες μπορεί να ακολουθήσουν τον δρόμο… της Silicon Valley Bank

Άλλες 186 τράπεζες μπορεί να ακολουθήσουν τον δρόμο… της Silicon Valley Bank

Τις τελευταίες ημέρες δεν ανακοινώθηκε κάποια νέα πτώχευση τράπεζας. Ωστόσο, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι και τόσο υγιές.

Υπάρχουν δύο λόγοι που συντηρούν το κλίμα ανησυχίας, όπως μεταδίδει το Forbes:

1. Μια μελέτη τεσσάρων οικονομολόγων -με ημερομηνία 13 Μαρτίου- αποκαλύπτει ότι 186 τράπεζες κινδυνεύουν με “απομείωση” εξασφαλισμένων καταθέσεων αξίας 300 δισ. δολαρίων

2. Δημοσίευμα των New York Times της 19ης Μαρτίου αποκαλύπτει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να προειδοποιεί τη Silicon Valley Bank (SVB) για τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους το 2021 -πάνω από έναν χρόνο πριν από την κατάρρευσή της- αλλά η διοίκηση της SVB δεν έκανε τίποτα. Επιπλέον, η Moody’s προειδοποίησε τη διοίκηση της SVB για επικείμενη υποβάθμιση περίπου έναν μήνα πριν ανακοινώσει την έκτακτη αύξηση κεφαλαίου.

Η μετοχή της First Republic Bank επέκτεινε τις απώλειές της και μετά την “ένεση” των 30 δισ. δολαρίων, ποσού που δέσμευσαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ σε νέα μετρητά για την First Republic την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να περιορίσουν την αναταραχή.

186 τράπεζες μπορεί να ακολουθήσουν τον δρόμο της SVB

Τέσσερις οικονομολόγοι διαπίστωσαν ότι άλλες 186 τράπεζες εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που οδήγησαν την SVB στην κατάρρευση.

Στην εργασία τους με τίτλο “Monetary Tightening and U.S. Bank Fragility in 2023: Mark-to-Market Losses and Uninsured Depositor Runs?”, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εάν το 50% των ανασφάλιστων καταθετών αποφάσιζε να αποσύρει τα χρήματά του, θα έθεταν σε κίνδυνο 186 τραπεζικά ιδρύματα και “περίπου 300 δισ. δολάρια εξασφαλισμένων καταθέσεων”.

Τα βασικά κοινά χαρακτηριστικά αυτών των τραπεζών με την SVB είναι τα ακόλουθα:

– Σχετικά υψηλό επίπεδο μη εξασφαλισμένων καταθέσεων – π.χ. πάνω από 250.000 δολάρια- και

– σημαντική πτώση της αξίας κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων δανείων λόγω της αύξησης των επιτοκίων από μηδενικά επίπεδα σε περίπου 5% τους τελευταίους 12 μήνες.

Η αλληλεπίδραση αυτών των παραγόντων συνέβαλε στη χρεοκοπία της SVB – χωρίς εισροή κεφαλαίων ή άλλου τύπου διάσωση θα μπορούσε να μεταδοθεί η κρίση και σε άλλες τράπεζες. Σύμφωνα με την USA Today, η SVB κατείχε κυρίως κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, η αξία των οποίων μειώθηκε επειδή κατέβαλλαν χαμηλότερο (κάτω του 2%) από το τρέχον επιτόκιο (άνω του 4%).

Ταυτόχρονα, οι πελάτες της SVB -start-ups που έχαναν χρήματα- απέσυραν τις καταθέσεις τους για να καλύψουν τη μισθοδοσία του προσωπικού τους, αφού έπεσε κόφτης στη χρηματοδότηση από τους VC επενδυτές.

Επιπλέον, το υψηλό επίπεδο μη εξασφαλισμένων καταθέσεων της SVB ώθησε πολλούς καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους με την παραμικρό σημάδι προβλήματος. “Μόνο το 1% των τραπεζών είχε υψηλότερη μη εξασφαλισμένη μόχλευση. Ζημιές και μη εξασφαλισμένη μόχλευση έδωσαν το έναυσμα μαζική εκροή μη εξασφαλισμένων καταθέσεων της SVB”, σύμφωνα με τη μελέτη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 4 =