αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΆκυρο το μπλόκο στα πενταψήφια με τις υπέρογκες χρεώσεις- Τα… γύρισε η ΕΕΤΤ μετά τις ενστάσεις των εταιριών

Άκυρο το μπλόκο στα πενταψήφια με τις υπέρογκες χρεώσεις- Τα… γύρισε η ΕΕΤΤ μετά τις ενστάσεις των εταιριών

Εγκαταλείπεται το σχέδιο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για αυτόματη φραγή όλων των πενταψηφίων αριθμών, που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούσαν σε υπέρογκες χρεώσεις στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.

Όπως μεταδίδει το Capital.gr, η αλλαγή του λεγόμενου “Κώδικα Δεοντολογίας για την παροχή Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης” που πρότεινε η ΕΕΤΤ έπεσε στο μπλόκο των εταιρειών του κλάδου που συμμετείχαν στην σχετική διαβούλευση και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αρχής “εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόταση της ΕΕΤΤ για την προστασία των καταναλωτών να εφαρμοστεί εκ των προτέρων φραγή σε όλες τις υπηρεσίες που χρεώνονται με τη λήψη PSMS/PMMS… ώστε να διασφαλιστεί η εγγραφή στις υπηρεσίες αυτές και η λήψη τους με τη συναίνεση των συνδρομητών”.

Λαμβάνοντας υπόψη τις απαντήσεις της αγοράς η ΕΕΤΤ αποφάσισε να βάλει στο συρτάρι τις προτεινόμενες αλλαγές και να ξεκινήσει μια νέα διαβούλευση σε μελλοντικό χρόνο, μεταφέροντας κατά πηγές της αγοράς το θέμα στις… Ελληνικές Καλένδες.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΤΤΤ αναφέρει ότι δεν θα προχωρήσει στην παρούσα χρονική στιγμή στην τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας αλλά “διαπιστώνει την ανάγκη να εξετάσει συνολικά το θέμα των χρεώσεων υπηρεσιών τρίτων που πραγματοποιούνται είτε μέσω των αριθμοδοτικών σειρών Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης, ή χωρίς τη χρήση αυτών (με απευθείας χρέωση). και ενσωματώνονται προς πληρωμή στον λογαριασμό ηλεκτρονικών επικοινωνιών”.

“Η ΕΕΤΤ, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της παρούσας διαβούλευσης, θα εξετάσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων προστασίας των καταναλωτών ώστε να διασφαλιστεί η ενσωμάτωση των χρεώσεων αυτών στον λογαριασμό των συνδρομητών, αφού πρώτα έχει παρασχεθεί η συναίνεσή τους και θα προχωρήσει στη διενέργεια νέας σχετικής δημόσιας διαβούλευσης”, αναφέρει ακόμη η σχετική ανακοίνωση.

Το πρόβλημα με τα πενταψήφια

Το πρόβλημα με τις υπέρογκες χρεώσεις από πενταψήφια νούμερα που παρέχουν υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης με τη μετάδοση πληροφοριών, εικόνων, video κ.ά. με την χρήση γραμμών υψηλών χρεώσεων είναι διαχρονικό.

Παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών είναι οι ψηφοφορίες, διαγωνισμοί, αγορά (downloading) ringtones, logos, videos, παιχνιδιών μέσω SMS, παροχή τεχνικής υποστήριξης, παιχνίδια από την τηλεόραση στα οποία συμμετέχουν οι χρήστες μέσω τηλεφώνου, υπηρεσίες πληροφόρησης, αστρολογία/ χαρτομαντεία, υπηρεσίες ενηλίκων κ.ά.

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οδηγεί σε δεκάδες εκατομμύρια αθέμιτες χρεώσεις κάθε χρόνο, η EETT πρότεινε να αλλάξει το μοντέλο που ισχύει σήμερα και η φραγή σε τέτοιες υπηρεσίες να είναι αυτόματη.

Μόνο σε περίπτωση που κάποιος συνδρομητής ήθελε να χρησιμοποιήσει μια υπηρεσία θα μπορούσε να ζητήσει την άρση της φραγής για συγκεκριμένο νούμερο. Τελικά, θα πρέπει να αναζητηθεί κάποιος άλλος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × one =