αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΌταν όλοι σου ζητούν… χάρες: Οι 3 κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις

Όταν όλοι σου ζητούν… χάρες: Οι 3 κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις

Πιθανόν να έχει τύχει και σε εσένα: Είσαι σε μια συγκεκριμένη επαγγελματική θέση ή έχεις ένα business project, πιθανότατα τα πας πολύ καλά, και ξαφνικά όλοι αρχίζουν να σου ζητούν… χάρες. Άνθρωποι που έχεις στο δίκτυο σου ή ακόμα και άγνωστοι. Οι κρούσεις είναι σχεδόν καθημερινές, και όλοι κάτι ζητούν.

Φυσικά εσύ δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις το κάθε αίτημα. Δεν είναι και ο ρόλος σου αυτός. Παρακάτω θα δούμε 3 κινήσεις που μπορείς να κάνεις, για να αντιμετωπίσεις όλους αυτούς που σου ζητούν χάρες και να ξεκαθαρίσεις λίγο τα δεδομένα.

Να είσαι ευθύς

Κάποιος θέλει κάτι από εσένα. Οπότε μην τον αφήνεις να το πηγαίνει… γύρω-γύρω. Ρώτα τον τι ακριβώς θέλει από εσένα. Αλλιώς θα χάσεις περισσότερο χρόνο. Στη συνέχεια, μόλις μάθεις τι θέλει – είτε πρόκειται για μια σύσταση, συμβουλές ή κάποια άλλη χάρη – μπορείς να αποφασίσεις εάν θέλεις ή όχι να τον εξυπηρετήσεις.

Αρνήσου ευγενικά

Όσο κοντινό σου πρόσωπο κι αν είναι ο άλλος, να θυμάσαι ότι πάντα μπορείς να πεις «όχι». Αυτό το άτομο δεν σε… πληρώνει για να λάβει βοήθεια. Και, ειδικά αν δεν σου δίνει κάτι σε αντάλλαγμα (τουλάχιστον, να σε κεράσει έναν καφέ ή να σε συστήσει σε ένα άτομο που γνωρίζει), δεν είσαι υποχρεωμένος να βοηθήσεις.

Ξέκοψε το

Μερικές φορές, μπορεί να πεις «όχι» ή να παραπέμψεις σε άλλον, αυτό που σου ζητά μια χάρη. Αλλά δεν θα σε ακούσει. Θα έρθει σε εσένα ξανά και ξανά. Εκεί μάλλον είναι καλύτερο για εσένα να του ξεκαθαρίσεις με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν είσαι διατεθειμένος να βοηθήσεις. ‘Η ότι απλά δεν μπορείς να βοηθήσεις. Ίσως θα είναι μια αμήχανη στιγμή, και πιθανότατα το άλλο άτομο να σταματήσει… κάθε επαφή μαζί σας. Αλλά αν κάποιος σε θέλει μόνο για να τους κάνεις εξυπηρετήσεις, τότε μάλλον δεν αξίζει να είναι στο δίκτυο σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + 3 =