03/12/24

Όταν ο πάγος ήταν… μια startup. Ένα βίντεο του Mikeius που αξίζει να δεις

Μπορεί ο άνθρωπος να ξεκίνησε να πειραματίζεται με την φωτιά από την εποχή των σπηλαίων και να λύνει έτσι μερικά βασικά προβλήματα του, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και με τον πάγο. Ξεκινήσαμε να αξιοποιούμε τον πάγο (πέρα από τις τοποθεσίες που ήταν από μόνες τους «παγωμένες») σχετικά πρόσφατα. Πριν από περίπου 150 χρόνια. Και ήταν μια «επανάσταση» για την εποχή.

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Όπως εξιστορεί ο Mikeius στο παραπάνω βίντεο από την σειρά «What the Fact;», το να αξιοποιείς τον πάγο για να παγώσεις κάτι ενώ έξω κάνει ζέστη, ήταν κάτι πολύ καινοτόμο κάποτε. Αν κατοικούσες σε ένα μέρος με ζεστό κλίμα, όλα… ήταν ζεστά. Θα έπινες ζεστό νερό, ζεστή μπύρα, και θα έτρωγες ζεστά γλυκά.

Μέχρι που ένας άνθρωπος με το όνομα Frederic Tudοr, αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα. Και να δημιουργήσει… μια startup της εποχής. Ναι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πάγος ξεκίνησε ως μια startup. Μια αρχική ιδέα, η αμφισβήτηση, και κάτι που έμοιαζε «αδύνατο», συνθέτουν το story.

O Tudor λοιπόν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να πάρει τον πάγο που υπάρχει άφθονος και δωρεάν στις βόρειες περιοχές, να τον αποθηκεύσει και να τον πουλήσει στις νότιες περιοχές της Αμερικής. Αλλά πως αποθηκεύεις και μεταφέρεις τον πάγο κάπου στο 1805; Τότε δεν υπήρχαν ψυγεία. Κάπου εκεί ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια -με αρκετές αποτυχίες στην αρχή- για να μεταφερθεί πάγος (χωρίς να λιώσει) στις θερμές περιοχές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να πουληθεί και σε ανθρώπους… που δεν είχαν δει ποτέ στην ζωή τους πάγο και δεν ήξεραν πως να το χρησιμοποιήσουν.

Ο Tudor φτάνει στο χείλος της καταστροφής, αφού η ιδέα του δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αρχικά. Τον εγκαταλείπουν οι φίλοι και η οικογένεια του, ενώ ο ίδιος οδηγείται στην φυλακή λόγω μεγάλων χρεών. Στην συνέχεια βγαίνει από την φυλακή, δεν τα παρατά, και βάζει πάλι σε εφαρμογή το μεγάλο «παγωμένο» σχέδιο του. Έχοντας αυτή τη φορά ένα μυστικό «όπλο»: Το πριονίδι. Δες στο παρακάτω βίντεο πως εξελίχτηκε όλο το story. Μια ιστορία που μας δείχνει ότι η επιμονή και οι συνεχείς δοκιμές, μπορούν τελικά να σε οδηγήσουν σε τεράστιες επιτυχίες. Και να αλλάξεις τον κόσμο. Ακόμα κι αν στην αρχή μοιάζει «αδύνατο».

Αξίζει να πούμε κάτι και για τον Mikeius. Ο οποίος με αυτά τα εκπαιδευτικά βίντεο δεν θυμίζει σε τίποτα το «χαβαλέ τύπο» που είχαμε γνωρίσει πριν αρκετά χρόνια στο YouTube. Ναι, και εκείνο το έκανε πολύ καλά. Όμως τόλμησε να πάει σε ένα εντελώς διαφορετικό και πιο σοβαρό concept. Και να το κάνει επίσης καλά.

Θυμάμαι ότι στην σχολή δημοσιογραφίας μας έλεγαν: «Μπορείς εύκολα να φτιάξεις κάτι ευτελές, που θα το δουν πολλοί άνθρωποι. Μπορείς επίσης εύκολα να φτιάξεις κάτι πολύ ποιοτικό, που δεν θα το δει σχεδόν κανείς. Το δύσκολο είναι να φτιάξεις κάτι ποιοτικό που θα το δει πολύς κόσμος». Ο Mikeius το έχει καταφέρει. Για την ιστορία, το βίντεο με τον πάγο για το οποίο συζητάμε, έχει ξεπεράσει τα 275 χιλ. views στο YouTube.

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × two =