αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΌταν θέλεις να πάρεις ένα μεγάλο ρίσκο, δεν χρειάζεται να έχεις όλες τις απαντήσεις από την αρχή | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Όταν θέλεις να πάρεις ένα μεγάλο ρίσκο, δεν χρειάζεται να έχεις όλες τις απαντήσεις από την αρχή | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

«Μόνο αυτοί που τολμούν να αποτύχουν παταγωδώς, μπορούν να πετύχουν μεγαλειωδώς» έλεγε κάποτε ένας Αμερικανός πολιτικός. Το ρίσκο είναι ένα βασικό «συστατικό», όχι μόνο για κάποιον που έχει ξεκινήσει ένα business project. Αλλά και για οποιονδήποτε θέλει να φτάσει στην δική του επιτυχία. Όπως κι αν ορίζεται αυτή.

Εδώ όμως υπάρχει ένα πρόβλημα: Πολλοί είναι αυτοί που για να κάνουν ένα «μεγάλο βήμα», θέλουν να ξέρουν όλα τα δεδομένα από την αρχή. Την παραμικρή λεπτομέρεια. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά να είναι… σίγουροι και για το αποτέλεσμα. Πως όμως μπορείς να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα που θα φέρει μια πολύ τολμηρή επιλογή; Η απάντηση: Είναι σχεδόν αδύνατο να είσαι σίγουρος.

Εδώ όμως υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια: Όταν θέλεις να πάρεις ένα μεγάλο ρίσκο, δεν χρειάζεται να έχεις όλες τις απαντήσεις από την αρχή. ‘Η τουλάχιστον δεν είναι απαραίτητο. Αν πιστεύεις σε μια επιλογή, απλά την κάνεις. ‘Η θα κερδίσεις ή θα χάσεις.

Μια παρόμοια άποψη έχει διατυπώσει ο Jeff Bezos. Όπως έχει πει ο ιδρυτής της Amazon, ο ίδιος χρησιμοποιεί τον «κανόνα του 70%». Το λέει ξεκάθαρα: «Πάρε μια απόφαση όταν γνωρίζεις το 70% των πληροφοριών που επιθυμείς. Αν περιμένεις να φτάσεις στο 90%, στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανόν θα είσαι αργός».

Χαρακτηριστική είναι και η παραδοχή του Mark Zuckerberg. Σε post που είχε κάνει για τα 14α «γενέθλια» του Facebook, ο ίδιος είχε τονίσει: «Μερικές φορές οι άνθρωποι ρωτούν τι έχω μάθει στην διαδρομή. Ήμουν 19 όταν ξεκίνησα το Facebook και δεν ήξερα τίποτα για την κατασκευή μιας εταιρείας ή μιας παγκόσμιας υπηρεσίας διαδικτύου. Με τα χρόνια έχω κάνει σχεδόν κάθε λάθος που μπορείτε να φανταστείτε. Έχω κάνει δεκάδες τεχνικά λάθη και κακές συμφωνίες. Έδειξα εμπιστοσύνη στους λάθος ανθρώπους και έβαλα μερικούς ταλαντούχους ανθρώπους σε λάθος ρόλους». Με αυτό τον τρόπο, ο Mark Zuckerberg ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά, ότι κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις ξεκινώντας. Λάθη θα γίνουν. Αλλά πρέπει να ξεκινήσεις, χωρίς να σε φοβίζει αυτό.

Today is Facebook's 14th birthday.It's a moment to reflect on how far we've come from that dorm room at Harvard and…

Gepostet von Mark Zuckerberg am Sonntag, 4. Februar 2018

Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να κάνεις κινήσεις στην «τύχη»; Προφανώς όχι. Πριν πάρεις μια απόφαση, είναι χρήσιμο να φτιάξεις ένα βασικό πλάνο. Να δεις σφαιρικά τα δεδομένα. Είναι ακόμα καλύτερο να έχεις και ένα Plan B, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Ακόμα όμως κι αν δεν έχεις κάποια από αυτά τα «δίχτυα ασφαλείας», αξίζει να κάνεις μια τολμηρή επιλογή αν την πιστεύεις πραγματικά. Κι αν τελικά έρθει η μεγάλη νίκη, θα είναι  πιο εντυπωσιακή. Μετά όλοι θα σε ρωτούν «πως το έκανες».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × three =