αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΌσο μεγαλώνουμε, γιορτάζουμε λιγότερο τις νίκες μας. Αλλά πρέπει να το κάνουμε

Όσο μεγαλώνουμε, γιορτάζουμε λιγότερο τις νίκες μας. Αλλά πρέπει να το κάνουμε

Ως ενήλικες, εστιάζουμε όλο και περισσότερο στην δουλειά, παρά στην διασκέδαση. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ένα καλό σχέδιο για να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα μας- και η έλλειψη εορτασμού έχει γίνει πιο έντονη μετά από δύο χρόνια απομόνωσης λόγω της πανδημίας. Αυτό δεν είναι καλό. Ο εορτασμός, ακόμα και μέσα στο γραφείο με τα μέλη της ομάδας μας, είναι μια σημαντική ευκαιρία για να εδραιωθούν τα διδάγματα που αντλήθηκαν στην πορεία προς τα επιτεύγματα και να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που θα κάνουν τα μελλοντικά επιτεύγματα πιο πιθανά, όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Harvard Business Review.

H πορεία προς την επιτυχία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Υπάρχουν «πάνω» και «κάτω». Αλλά σε κάθε τέτοια διαδρομή υπάρχουν μικρές νίκες που αξίζουν να τους δώσουμε σημασία. Να μην τις προσπεράσουμε απλά, αναζητώντας το επόμενο challenge. Ναι, πρέπει να προχωρήσουμε σε μια νέα πρόκληση, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο εορτασμός είναι από μόνος του ένα σημαντικό ορόσημο.

Οι περισσότεροι Οργανισμοί δεν φαίνεται να έχουν «στρατηγική γιορτής», και τα άτομα έχουν επίσης μια νοοτροπία «on-to-the-next». Σαν να είναι αντίθετο με την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα να απολαμβάνουμε, έστω και για λίγο, την επίτευξη των στόχων μας.

Τα καλά νέα: Είναι εύκολο να ενσωματώσουμε τον εορτασμό στην ζωή μας. ‘Η σε μία εταιρία. Και εδώ είναι μερικές στρατηγικές όπως τις παραθέτει το HBR.

Γιόρτασε τις μικρές νίκες που θα έρθουν νωρίς. Η πρόοδος κερδίζεται δύσκολα νωρίς. Μπορεί να είναι αποθαρρυντικό και απαιτεί επίπονη. Γιατί λοιπόν να μην γιορτάσουμε τις πρώτες νίκες, όσο μικρές κι αν είναι; Ο κορυφαίος επιστήμονας συμπεριφοράς, B.J. Fogg, εξηγεί τη σχέση μεταξύ συναισθημάτων και συνηθειών. Ο σχηματισμός μίας συνήθειας δεν είναι, όπως υποστηρίζει η συμβατική άποψη, θέμα συνεπούς πρακτικής για 21 ήμερες. Ο γιορτασμός μικρών νικών βοηθά στην απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, μια χημική ουσία που ενισχύει τη μαθησιακή εμπειρία και ενισχύει την αίσθηση της ‘σύνδεσής’ μας με αυτούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Η θετική αλλαγή και η ανάπτυξη προωθούνται μέσω των θετικών συναισθημάτων περισσότερο, παρά μέσω της πειθαρχημένης πρακτικής. Λάβετε υπόψη ότι ο εορτασμός είναι μια σημαντική εμπειρία και, στον εργασιακό χώρο, είναι πιο αποτελεσματική όταν την μοιράζεστε με συναδέλφους.

Τα επιτεύγματα που γιορτάζουμε δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα, οι εορτασμοί μας δεν χρειάζεται να είναι ξέφρενοι. Απλά πρέπει να είναι ουσιαστικοί.

Γιόρτασε στο ενδιάμεσο. Όταν έχεις κάνει ήδη μία προσπάθεια, χρειάζεσαι μία ώθηση για να ξεπεράσεις τα εμπόδια και να φτάσεις ως τον τελικό προορισμό σου. Ως το τέλος του δρόμου. Στο ενδιάμεσο λοιπόν είναι χρήσιμο να γιορτάσεις οτι έχεις ήδη πετύχει. Δεν γιορτάζουμε μόνο τα πρώτα και τα τελευταία μας γενέθλια. Γιορτάζουμε όλα τα γενέθλια ενδιάμεσα. Κάθε φορά που επιτυγχάνεται ένας στόχος, να έχετε ένα σχέδιο για να τον τιμήσετε, ακόμα κι αν ο στόχος είναι μέτριος. Μέσα σε μία εταιρία, βεβαιωθείτε ότι τα άτομα αναγνωρίζουν τα δικά τους επιτεύγματα και γνωρίζουν ότι οι διευθυντές και οι ομάδες τους τα αναγνωρίζουν και τα εκτιμούν επίσης. Ο εορτασμός ενισχύει τα διδάγματα που αντλήθηκαν, τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν και ενισχύει τα θεμέλια και τη διάθεση για μελλοντικά επιτεύγματα.

Γιόρτασε στην κορυφή. Αυτό φαίνεται προφανές, αλλά για κάποιους δεν είναι. Στην εποχή μας βλέπουμε το εξής φαινόμενο μάλιστα: Ακόμη και για τα μεγάλα επιτεύγματα μας, παλεύουμε να βρούμε… λίγο χρόνο μέσα στην χαοτική καθημερινότητα μας για να τα γιορτάσουμε. Πάντα είμαστε απασχολημένοι με κάτι. Αλλά πρέπει να βρεις χρόνο για να γιορτάσεις αυτό που έχεις πετύχει. Το «βουνό» σας μπορεί να είναι μια dream job, μια παρουσίαση προϊόντος, το κλείσιμο της συμφωνίας με έναν μεγάλο πελάτη ή κάποιο άλλο γεγονός. Η γιορτή δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη ή περίπλοκη, αλλά πρέπει να είναι ουσιαστική.

Γιόρτασε μέσα στην ημέρα. Αφιερώστε μερικές στιγμές το πρωί πριν ασχοληθείτε με δουλειές —ακόμα και πριν διαβάσετε emails— για να σκεφτείτε την ημέρα που έρχεται. Ποιος είναι ο πιο σημαντικός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί σήμερα; Αυτή είναι η κορυφή του «βουνού». Η κορυφαία προτεραιότητα σας. Η πρωινή περισυλλογή είναι η βάση σας από την οποία θα ξεκινήσετε την ανάβαση. Στο τέλος της ημέρας, γιορτάστε το επίτευγμα ή την πρόοδό σας προς την κορυφή του «βουνού». Πόσα βήματα έκανες;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + sixteen =