αρχικηVIRALΌλα έχουν… μια εξήγηση: Τι σημαίνουν τα πιο γνωστά ελληνικά ονόματα

Όλα έχουν… μια εξήγηση: Τι σημαίνουν τα πιο γνωστά ελληνικά ονόματα

Μπορεί να είναι της μόδας τα πρωτότυπα και ασυνήθιστα ονόματα, όμως σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα κλασικά ονόματα ακόμα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις στη λίστα με τα πιο δημοφιλή. Αν κα τα χρησιμοποιούμε όλοι συχνά είτε γιατί έτσι φωνάζουμε συγγενείς, φίλους και τα παιδιά μας είτε γιατί είναι το δικό μας όνομα, δεν ξέρουμε τι σημαίνουν. Γι’ αυτό, ήρθε η ώρα να λύσουμε την απορία μας.

Μαρία

Πάνω από μισό εκατομμύριο γυναίκες στη Ελλάδα απαντούν στο Μαρία- όχι ότι μας εκπλήσσει ιδιαίτερα ο αριθμός. Δύο είναι οι επικρατέστερες ερμηνείες του ονόματος της Παναγίας. Πρώτον, ότι προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Marjam και σημαίνει «αυτή που πικράθηκε αλλά υψώθηκε και δοξάστηκε». Δεύτερον, σύμφωνα με τον Άγιο Αμβρόσιο, Μαρία σημαίνει «πέλαγος» και στα λατινικά σημαίνει «θάλασσα», όπως και το mare.

Πότε γιορτάζει: 21 Νοεμβρίου (οι ανύπαντρες, σύμφωνα με την παράδοση) και 15 Αυγούστου.

Ελένη

Οι… Ωραίες Ελένες φτάνουν σχεδόν τις 300.000, όμως το όνομά τους παραμένει μυστηριώδες γιατί η ετυμολογία και η σημασία του δεν είναι σίγουρες. Κάποιοι υποστηρίζουν πως Ελένη σημαίνει απαστράπτουσα γιατί προέρχεται από τη λέξη «σέλας», που σημαίνει φως και λάμψη. Όπως διαβάζουμε και στο In2life, κατά άλλους, υπάρχει η περίπτωση το Ελένη να είναι σύνθετο από τον αόριστο β’ του ρήματος «αίρω» και τη λέξη «νης». Πρόκειται, λοιπόν, για εκείνη εξαιτίας της οποίας καταστράφηκαν τα πλοία του τρωικού πολέμου. Προτιμάμε την δεύτερη ερμηνεία που είναι πιο λυρική, αν και λίγο δυσάρεστη.

Κατερίνα

Σύμφωνα με την πιθανότερη ερμηνεία η ρίζα της είναι η αντωνυμία «εκάτερος», που σημαίνει καθένας από τους δύο. Θεωρείται πάντως ότι έχει ετυμολογική συγγένεια με την λέξη «καθαρός», κάτι που γίνεται πιο προφανές στα αγγλικά, όπου το Κατερίνα γίνεται Κάθριν. Την καθαρή Κατερίνα, λοιπόν, μπορεί να την φωνάζετε και Κάτια, Καίτη ή Κατίνα.

Πότε γιορτάζει: 25 Νοεμβρίου.

Βασιλική

… ήσουν όμορφη, ξανθιά σαν το κουκλάκι, λέει το γνωστό τραγούδι και θα συμφωνήσουμε γιατί εκτός από όμορφη, έχει και… βασιλικό όνομα. Η ρίζα του προέρχεται από τη λέξη «βασιλεύς» (αυτό ήταν εύκολο) και σημαίνει εκείνη που ανήκει στον βασιλιά, δηλαδή την ηγεμονική. Συνήθως τη Βασιλική την φωνάζουμε Βάσω λόγω συντομίας.

Πότε γιορτάζει: 1 Ιανουαρίου.

Σοφία

Η προέλευσή της είναι δεδομένη αφού το όνομα Σοφία προέρχεται από το ομώνυμο ουσιαστικό, που σημαίνει την γνώση και ευφυία. Με λίγα λόγια, είναι ένα όνομα για έξυπνα κορίτσια, γι’ αυτό βάλτε το στη λίστα με τα υποψήφια αν δεν έχετε βαφτίσει ακόμα την κόρη σας!

Πότε γιορτάζει: 17 Σεπτεμβρίου.

Γιώργος

Γη και έργο. Αυτές είναι οι ρίζες του Γιώργου, που σημαίνει αυτός που δουλεύει με τη γη. Ο αγαπημένος μας Γιώργος , λοιπόν, έχει την ίδια σημασία με τη λέξη γεωργός, παρά το ότι οι περισσότεροι Γιώργηδες μάλλον δεν έχουν καμία σχέση με τη γη και τη σοδειά. Παρόλα αυτά, μας αρέσει η επιστροφή στη φύση!

Πότε γιορτάζει: Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου έχει οριστεί στις 23 Απριλίου, που συμπίπτει με την ημερομηνία του θανάτου του. Ωστόσο, όταν αυτή η ημερομηνία πέφτει μέσα στην Σαρακοστή, η γιορτή μεταφέρεται την δεύτερη ημέρα του Πάσχα.

Δημήτρης

Ρίζα του είναι το όνομα της θεάς Δήμητρας και σημαίνει «ο πιστός της θεάς». Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο συνθετικό Δη είναι ο δωρικός τύπος της λέξης γη και το δεύτερο συνθετικό της είναι το ουσιαστικό μήτηρ- με δύο λόγια, μιλάμε για την μητέρα γη. Σύμφωνα με τον λεξάριθμο (8) και τη σημειολογία, το όνομα Δημήτρης ταυτίζεται με τη σταθερότητα και την αξιοπρέπεια. Στα υποκοριστικά του θα συναντήσετε το Μίμης και το Μήτσος, τα οποία, αν μας ρωτάτε, δεν είναι τόσο εύηχα όσο το αρχικό όνομα.

Πότε γιορτάζει: 26 Οκτωβρίου.

Κωνσταντίνος

Είναι λατινογενές γιατί προέρχεται από τη λέξη constantia που είναι συνώνυμο της υπομονής, της εγκαρτέρησης και της σταθερότητας. Νοηματικά, λοιπόν, έχει αρκετά μεγάλη συγγένεια με τον Δημήτρη από πάνω. Αν πιστεύετε στην αριθμολογία, ο Κωνσταντίνος αντιστοιχεί στο 4, που δηλώνει άτομο σοβαρό και πειθαρχημένο που αγαπά την οργάνωση και την τάξη.

Πότε γιορτάζει: 21 Μαΐου, μαζί με την ωραία Ελέη.

Γιάννης

Σπίτι χωρίς Γιάννη, προκοπή δεν κάνει. Γι’ αυτό φροντίσαμε σε κάθε σπίτι να έχουμε τουλάχιστον έναν Γιάννη. Ο Ιωάννης της καρδιάς μας, λοιπόν, προέρχεται από το εβραϊκό Γιοχανάν και σημαίνει δώρο Θεού. Εσείς αλήθεια, πόσους Γιάννηδες έχετε στον κύκλο σας;

Πότε γιορτάζει: 7 Ιανουαρίου.

Νικόλαος

Το πέμπτο πιο συνηθισμένο αντρικό όνομα στην Ελλάδα σημαίνει αυτόν που χαρίζει τη νίκη στον λαό (από τις λέξεις νίκη+ λαός). Σύμφωνα με την αριθμολογία, ο Νικόλαος έχει όνειρα, φιλοδοξίες και προσπαθεί να κάνει τους στόχους του πραγματικότητα. Επίσης θεωρείται ότι έχει χάρισμα στην επικοινωνία και ότι είναι δεινός διαπραγματευτής. Σας θυμίζει κάποιον από τους γνωστούς σας;

Πότε γιορτάζει: 6 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Type.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + three =