αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΨηφιακοί νομάδες και στελέχη εταιριών κάνουν μεσοχρόνια μίσθωση ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ψηφιακοί νομάδες και στελέχη εταιριών κάνουν μεσοχρόνια μίσθωση ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην πιο δυναµική τάση της αγοράς κατοικίας εξελίσσεται η μεσοχρόνια μίσθωση, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι λεγόμενοι ψηφιακοί νομάδες, δηλαδή αυτοαπασχολούμενοι σε δημιουργικούς κλάδους, στελέχη επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και άλλοι εργαζόμενοι που έχουν δυνατότητα απομακρυσμένης απασχόλησης αποτελούν βασική «πελατεία» των ιδιοκτητών που διαθέτουν ακίνητα προς ενοικίαση για διάστημα λιγότερο του ενός έτους. Σύμφωνα με τον Βασίλη Αργυράκη, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων See Greece, «το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να νοικιάσουν ακίνητα για περίοδο από τρεις έως και εννέα μήνες, σε περιοχές από τη Φρεαττύδα και μέχρι την Παιανία».

Ο κ. Αργυράκης συμμετείχε στο 1ο Premium Real Estate Forum, το οποίο φιλοξένησε πληθώρα ειδικών της αγοράς ακινήτων και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης ακινήτων Premium Real Estate Expo, η οποία έλαβε χώρα το διάστημα 13-15 Μαΐου στο MEC Παιανίας, με την υποστήριξη του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής. Οπως τόνισε, εκτός από τους ψηφιακούς νομάδες, σημαντικό κοινό για τα ακίνητα που μέχρι πρότινος αξιοποιούνταν αποκλειστικά μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πλέον και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που διαχειρίζονται κέντρα εξυπηρέτησης πελατών, όπως η Teleperformance. «Οι εταιρείες αυτές αναζητούν κατοικίες για το προσωπικό τους και έτσι αξιοποιούν ακίνητα για ενοικιάσεις μεσοχρόνιας διάρκειας», σημείωσε ο κ. Αργυράκης, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA).

Οι μισθώσεις μεσοχρόνιας διάρκειας θεωρούνται ιδεώδης λύση για όσα ακίνητα δεν βρίσκονται σε ιδανικά σημεία για να αξιοποιηθούν μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως π.χ. όσα βρίσκονται στο εμπορικό τρίγωνο ή στο Κουκάκι. «Αυτό που ενδιαφέρει όσους επιλέγουν διαμονή μεσοχρόνιας διάρκειας είναι οι καλές προσβάσεις του ακινήτου, οι υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές (π.χ. θέα στη θάλασσα, κήπος, πισίνα κ.τ.λ.) και το να είναι χαμηλότερου κόστους σε σχέση με ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας», τόνισε ο κ. Αργυράκης. Σύμφωνα δε με τον Κοσμά Θεοδωρίδη, επικεφαλής του ομίλου μεσιτικών γραφείων «Πόλις» και αντιπροέδρου του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, «οι μεσοχρόνιες μισθώσεις έχουν αρχίσει να δημιουργούν ακόμα και ζήτηση ως επενδυτικό προϊόν, καθώς έχουμε πλέον συχνά αιτήματα από ενδιαφερόμενους αγοραστές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα που αξιοποιούνται με τον τρόπο αυτό».

Συνολικά, πάντως, η αγορά κατοικίας έχει αρχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον ακόμα και των θεσμικών επενδυτών χάρη στην υψηλή αγοραστική και μισθωτική ζήτηση. Οπως ανέφερε στην εισήγησή του, στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Κωνσταντίνος Γατής, ερευνητής και ορκωτός εκτιμητής (MRICS), ένα από τα χαρακτηριστικά της αγοράς κατοικίας είναι η έλλειψη προσιτών κατοικιών στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς η νέα τάση αφορά κυρίως την ανάπτυξη κατοικιών πολύ υψηλού ποιοτικού προφίλ, εντός σύνθετων αναπτύξεων, όπως π.χ. ο Πύργος του Πειραιά ή το ανακαινισμένο Hilton.

Στο μέλλον, η αγορά κατοικίας αναμένεται να επηρεαστεί καθοριστικά από την πορεία και τον τρόπο διαχείρισης των ακινήτων, που είναι εξασφαλίσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γατή, ο νέος Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων για ευάλωτα νοικοκυριά θα βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς η στρατηγική που θα ακολουθηθεί θα επηρεάσει σημαντικά την αγορά κατοικίας. Αν, για παράδειγμα, ακολουθηθεί ένα μοντέλο απόκτησης των κατοικιών στις αγοραίες τιμές και με υψηλές τιμές ενοικίασης, τότε θα ενταθεί το πρόβλημα των πλούσιων πολιτών σε ακίνητη περιουσία, αλλά φτωχών σε εισοδήματα.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + nineteen =