αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΧρησιμοποίησε τον κανόνα των 3 δευτερολέπτων, πριν πεις «ναι» σε οτιδήποτε

Χρησιμοποίησε τον κανόνα των 3 δευτερολέπτων, πριν πεις «ναι» σε οτιδήποτε

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ευκαιρίες προκύπτουν μέσα από τα «ναι». Όσα περισσότερα «ναι» λες, τόσες περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχεις. Μήπως όμως αυτό είναι λάθος;

Ο Steve Jobs, για παράδειγμα, πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

Αλλά εδώ προκύπτει ένα πρόβλημα: Σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολευόμαστε να πούμε όχι στους άλλους. Να αρνηθούμε μία βοήθεια, να απορρίψουμε μία πρόταση ή οτιδήποτε άλλο. Και μόλις κάποιος κάνει ένα αίτημα προς εμάς, η πρώτη αντίδραση είναι να πούμε ένα γρήγορο «ναι».

Τι μπορείς να κάνεις; Το FastCompany παραθέτει τον απλό κανόνα των 3 δευτερολέπτων. Τι λέει αυτός; Κάθε φορά που κάποιος σου ζητάει κάτι, περίμενε 3 δευτερόλεπτα πριν πεις το γρήγορο «ναι». Μπορεί να αισθάνεστε άβολα στην αρχή, αλλά αυτή η αντίστροφη μέτρηση θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το άγχος ή τη νευρικότητά σας.

Χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για να σκεφτείτε 3 πολύ σημαντικές ερωτήσεις πριν πείτε «ναι»:

1 | Έχω πραγματικά χρόνο να το κάνω;

2 | Αξίζει να πω «ναι»;

3 | Τι λέει το ένστικτο μου;

Αν πεις «ναι» μετά από αυτές τις 3 σκέψεις, τότε θα είναι ένα πιο σίγουρο ναι. Θα βοηθήσεις τον άλλο ή θα κάνεις μια επιλογή, επειδή το θες πραγματικά. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς λοιπόν μπροστά σε μία τέτοια απόφαση, πάρε μία ανάσα, κάνε μία παύση, και μετά δώσε την απάντηση σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × five =