αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΧρήστης στην Αθήνα ενοικιάζει 87 Airbnb ακίνητα- Ποιοι «θησαυρίζουν» μέσα από την πλατφόρμα

Χρήστης στην Αθήνα ενοικιάζει 87 Airbnb ακίνητα- Ποιοι «θησαυρίζουν» μέσα από την πλατφόρμα

Την «αθέατη» πλευρά του Airbnb, παρουσιάζει σε άρθρο της η Telegraph. Περιγράφοντας το ποιοι βρίσκονται πίσω από τις αμέτρητες αγγελίες που βλέπουμε στην πλατφόρμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας Inside Airbnb, χρήστες εμφανίζονται να νοικιάζουν αναρίθμητα ακίνητα ο καθένας, και όχι απλώς τα εξοχικά τους ή ένα σπίτι που δεν χρειάζονται. Στην Αθήνα, ένας χρήστης εμφανίζεται να νοικιάζει 87 ακίνητα στην ελληνική πρωτεύουσα ενώ ο επόμενος ακολουθεί με 79.

Η συζήτηση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα αν λάβουμε υπόψη το εξής στοιχείο: Πλέον αυτοί που παίζουν πιο δυνατά, είναι οι εταιρίες που διαχειρίζονται πολλά ακίνητα ταυτόχρονα. Έτσι, ακόμα και σε περιπτώσεις σαν αυτές που αναφέρονται παραπάνω, μπορεί από πίσω να βρίσκεται μια εταιρία και όχι κάποιος… ιδιώτης της γειτονιάς.

Συνολικά στην Αθήνα, τουλάχιστον 20 άτομα ή εταιρικές οντότητες νοικιάζουν ο καθένας περισσότερα από 20 ακίνητα στα προάστια της πόλης με αντίστοιχα ετήσια έσοδα. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης για έναν επισκέπτη διαμορφώνεται στα 67 ευρώ. Στο κέντρο και τα γειτονικά προάστια, αυτή τη στιγμή μισθώνονται 9.122 καταλύματα με τα 8.012 εξ αυτών να είναι ολόκληρα σπίτια ή διαμερίσματα. Η Airbnb εκτιμά ότι τα χρήματα που εισρέουν στην ελληνική οικονομία από τη δραστηριότητά της στη χώρα, θα ξεπεράσουν τοα1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα έτος.

Σε πόλεις όπως το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ και το Μόναχο, πάρα πολλοί είναι εκείνοι που κερδίζουν 250.000 ευρώ ή και περισσότερα κάθε χρόνο από τις καταχωρημένες ιδιοκτησίες τους στο AirBnb.

Στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα όμως, οι μόνιμοι κάτοικοι – ενοικιαστές, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς συχνά αδυνατούν να βρουν μόνιμη κατοικία, με τους ιδιοκτήτες να στρέφονται στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας εκμίσθωσης.

Από την πλευρά του, το AirBnb υποστηρίζει πως από τα διαθέσιμα δεδομένα δεν προκύπτει με βεβαιότητα το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεμονωμένους ιδιοκτήτες όταν είναι πιθανό να είναι εταιρείες και επιχειρήσεις πίσω από τα καταλύματα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 4 =