αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΧρήματα… στους ίδιους: Μόλις το 2% των νέων Ελληνικών startups κατάφερε να πάρει χρηματοδότηση

Χρήματα… στους ίδιους: Μόλις το 2% των νέων Ελληνικών startups κατάφερε να πάρει χρηματοδότηση

Χρηματοδοτήσεις σε «παλιούς γνώριμους» αποφάσισαν να δώσουν, κατά κύρια βάση, οι Έλληνες επενδυτές την χρονιά της πανδημίας. Επένδυσαν δηλαδή πάλι σε εταιρίες του χαρτοφυλακίου τους (follow-on investment). Αντί να επενδύσουν σε νέες startups.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς που παραθέτει η Καθημερινή, ένα ποσοστό της τάξεως του 1%-2% νέων εταιρειών κατάφερε να αντλήσει και φέτος χρηματοδότηση από επενδυτικά κεφάλαια του Equifund τα οποία μετρούν στο χαρτοφυλάκιό τους λιγότερες νέες επενδύσεις (ως προς τον αριθμό) σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται στη διάθεση των επενδυτών να αναχρηματοδοτήσουν υφιστάμενες εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους (follow-on) λόγω της αβεβαιότητας του κορωνοϊού, αλλά και στην ωρίμανση πολλών επενδυτικών κεφαλαίων του Equifund, με ορισμένα από αυτά να ολοκληρώνουν την επενδυτική δραστηριότητά τους και να δρομολογούν τη δημιουργία νέων ταμείων. Ηδη το Marathon Venture Capital έχει ανακοινώσει τη δημιουργία του Marathon Fund II, το οποίο θα διαχειρίζεται κεφάλαια αρχικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, με στόχο να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε 15-18 τεχνολογικές εταιρείες τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Αντίθετα, άλλα funds, που ξεκίνησαν λίγο αργότερα την επενδυτική δραστηριότητά τους, όπως το Big Pi Ventures, προχώρησαν σε περισσότερες νέες επενδύσεις το 2020 σε σύγκριση με το 2019, οπότε και άρχισαν να λειτουργούν. Από την πλευρά του το Uni.Fund, από ένα σύνολο περίπου 1.000 επιχειρηματικών προτάσεων, έχει επενδύσει από τις αρχές του 2018 έως τώρα σε 23 νέες εταιρείες, ενώ φέτος έκανε 8 follow-on και προχώρησε σε μόλις μία νέα επένδυση. Bέβαια, υπήρξαν εταιρείες που χρηματοδοτήθηκαν αμιγώς από angel investors ή μέσω crowdfunding ή και από διεθνείς επενδυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Omilia, που «σήκωσε» 20 εκατ. δολ. φέτος την άνοιξη από το βρετανικό Grafton Capital. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − five =