αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΧιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις είδαν πρόστιμα… να εμφανίζονται στο Taxisnet

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις είδαν πρόστιμα… να εμφανίζονται στο Taxisnet

Δυσάρεστη έκπληξη για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που βλέπουν στους λογαριασμούς τους στο taxsinet, τα πρόστιμα που τους επέβαλε η Εφορία για εκπρόθεσμη υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών του έτους 2014, όπως μεταδίδει το Dikaiologitika.gr

Τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν ανέρχονται σε 100 έως 400 ευρώ και επιβαρύνονται επιπλέον με τέλος χαρτοσήμου 2,4%.

Πρόκειται για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014 μέσα στο τετραήμερο από 22 έως 25 Ιανουαρίου 2016, διάστημα για το οποίο το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει σιωπηρή παράταση.

Επειδή όμως ουδέποτε κατατέθηκε η απαραίτητη νομοθετική διάταξη και δεν εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για τη συγκεκριμένη παράταση, οι Εφορίες καταλόγισαν σωρηδόν πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή σε όσους φορολογούμενους είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων του 2014 την περίοδο από 22 έως 25 Ιανουαρίου 2016.

Οι Εφορίες έστειλαν πρώτα τα ραβασάκια στους φορολογούμενους και στη συνέχεια βεβαίωσαν τα πρόστιμα στο προσωπικό λογαριασμό τους στο Taxisnet.

Μάλιστα, για το θέμα αυτό, την περασμένη εβδομάδα έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν καταθέσει τροπολογία στη Βουλή με την οποία ζητούσαν τη διαγραφή των προστίμων στις ΜΥΦ, την οποία όμως δεν έκανε δεκτή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο ρυθμός αποστολής και επιδόσεως των προστίμων είναι, κυριολεκτικά, καταιγιστικός, καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους παραγράφεται το δικαίωμα της φορολογικής αρχής για τον έλεγχο των υποθέσεων της χρήσης του 2014.

Πολλοί επαγγελματίες όταν πληροφορούνται ότι τους έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα αυτά έρχονται σε αντιπαράθεση με τους λογιστές τους θεωρώντας τους υπεύθυνους, όμως εκείνοι αρνούνται τις κατηγορίες επιρρίπτοντας την ευθύνη στην τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και στο υπουργείο Οικονομικών για τη μη έγκαιρη τακτοποίηση του ζητήματος είτε με την έκδοση, ήδη από τότε, της αναγκαίας απόφασης είτε μεταγενέστερα με την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × five =