αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΧαράρι: Μπορεί να δούμε χειρότερα αυταρχικά καθεστώτα, με αφορμή την πανδημία

Χαράρι: Μπορεί να δούμε χειρότερα αυταρχικά καθεστώτα, με αφορμή την πανδημία

Στην επόμενη ημέρα της πανδημίας αναφέρεται με συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τη Σόνια Φίλη ο διανοούμενος και πολυδιαβασμένος Ισραηλινός συγγραφέας Γιουβάλ Νωά Χαράρι. «Ο νέος κόσμος θα είναι πιο ψηφιακός και πιο ελεγχόμενος», τονίζει και σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα η πανδημία μακροπρόθεσμα θα επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές

«Όλα θα γίνονται μέσω Διαδικτύου και όλα θα καταγράφονται, αυτές είναι οι δυο μεγάλες αλλαγές. Η επιτήρηση μπορεί να μας βοηθήσει. Αν ελέγχεις την υγεία του πληθυσμού διαρκώς, μπορείς να σταματήσεις την πανδημία, ευκολότερα και πιο γρήγορα. Όμως το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για χειρότερα αυταρχικά καθεστώτα, απ’ ότι έχουμε συναντήσει ποτέ στην ιστορία» παρατηρεί.

Αναφερόμενος στο ελληνικό πλάνο δράσης κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου της πανδημίας σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Σε σχέση με γείτονες χώρες όπως η Τουρκία και η Ιταλία, ακόμα και σε σχέση με υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, έχετε κάνει πολύ καλύτερη δουλειά, σημειώνει και προσθέτει πως το χειρότερο αυτή τη στιγμή είναι αυτό που συμβαίνει στο οικονομικό μέτωπο. «Τα χειρότερα έρχονται. Μια μεγάλη οικονομική κρίση βρίσκεται μπροστά μας», προειδοποιεί. «Οι χώρες ξοδεύουν τρισεκατομμύρια δολάρια. Θα υπάρξει ημέρα πληρωμής. Βρισκόμαστε σε ένα τεράστιο πάρτυ όπου όλοι ξοδεύουν», δηλώνει και εκφράζει την άποψη ότι δεν υπάρχει παγκόσμιο οικονομικό σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης. «Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Κίνα, πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουν με κάποιον τροπο, όμως πολλές χώρες ίσως καταρρεύσουν ολοκληρωτικά» εκτιμά και τονίζει με έμφαση ότι θα έπρεπε να υπήρχε ήδη σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων. «Δεν υπάρχουν ενήλικες στο δωμάτιο» σημειώνει χαρακτηριστικά

Ερωτηθείς για το τι θα ήθελε να πει στους αρνητές της μάσκας, ο Χαράρι είναι ξεκάθαρος: «Ποιος μπορεί να βγει κερδισμένος από την κατάσταση; Η οικονομική ζημιά είναι τεράστια. Σκεφθείτε για παράδειγμα τον πετρελαϊκό κλάδο. Ξέρετε πόσα χρήματα χάθηκαν κατά την κρίση του κορονοϊού; Είναι απλό. Οι επιδημίες ξεκινούν ξανά και ξανά κατά της διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Συνήθως μεταπηδούν από κάποιο ζώο στον άνθρωπο. Συνέβη με τον ιό του AIDS, τον έμπολα και τώρα με τον Covid. Κάθε μερικά χρόνια εμφανίζεται και μια επιδημία. Δεν είναι κάτι νέο. Γνωρίζουμε πώς συμβαίνει, γνωρίζουμε πώς διαδίδεται».

Τον Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει η νέα σειρά κόμιξ του Γιουβάλ Νώε Χαράρι «Sapiens: Μια εικονογραφημένη ιστορία». «Τα έθνη, οι θρησκείες, οι επιχειρήσεις, το χρήμα, οι ιδεολογίες, αποτελούν όνειρα των νεκρών, θαμμένα από καιρό και είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτά. Το τι θα κάνουμε; Αυτό έρευνα το βιβλίο» σημειώνει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + 5 =