αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΧαμός με τα κρατικά δάνεια μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 5: Πάνω από 500.000 αιτήσεις

Χαμός με τα κρατικά δάνεια μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 5: Πάνω από 500.000 αιτήσεις

Ρεκόρ αιτήσεων καταγράφεται στον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, εξέλιξη που δείχνει τη μεγάλη ζημία που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά υπογραμμίζει και τη θετική προοπτική ότι το 50% του κρατικού δανείου δεν θα επιστραφεί.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 512.000 αιτήσεις, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την παράταση της διαδικασίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει ανώτατος παράγων του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που θα διατεθεί δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις στον 5ο κύκλο θα μοιραστούν μικρότερα ποσά σε σύγκριση με την επιστρεπτέα 4, όπου 458.000 επιχειρήσεις έλαβαν περί τα 2,2 δισ. ευρώ.  

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ ανέφερε πως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσβλέπουν σε επιτρεπτές προκαταβολές, επισημαίνοντας ότι ήδη οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 400.000 (στις 475.000 ήταν το απόγευμα της Πέμπτης) και θα οδηγήσουν σε χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο. Για το αίτημα της αγοράς περί παράτασης του 5ου κύκλου επιστρεπτέας, σημείωσε ότι η αγορά πιέζει και για να κλείσει αύριο η πλατφόρμα. Και τούτο, «για να γίνει γρήγορα εκταμίευση των πόρων. Είναι κάτι που θα σταθμίσουμε αύριο (σ.σ.: σήμερα), ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που είναι πολύ έντονο», είπε και πρόσθεσε πως αν υπάρχει παράταση, «θα είναι ολιγοήμερη». 

Από την άλλη, σημείωσε πως «υπάρχουν πολίτες, λογιστές και επιμελητήρια τα οποία ζητούν παράταση και δυνατότητα διορθώσεων», κάτι που αξιολογείται. Επανέλαβε επίσης ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει και 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής τον Μάρτιο, ανεξάρτητα από το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς εκείνο το διάστημα, σημειώνοντας ότι το οικονομικό επιτελείο θα στηρίζει τις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί. Ο έκτος κύκλος, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι μικρότερος και δεν θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. 

Τόνισε επίσης ότι θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και τα μειωμένα ενοίκια, ενώ ανέφερε ότι τα μέτρα στήριξης θα επεκταθούν και θα εμπλουτιστούν μέσα στον χρόνο ανάλογα με τις συνθήκες. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών έχουν διασωθεί περί τις 750.000 θέσεις εργασίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου έναντι 400.000 που αρχικώς είχαν εκτιμηθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Με τον πέμπτο κύκλο η ομπρέλα προστασίας θα επεκταθεί μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων,  έχουν καταβληθεί 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς και μαζί με τον 5ο κύκλο θα ανέλθουν στα 7 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, το Οικονομικό Επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η τρέχουσα προθεσμία της 15ης Ιανουαρίου συμπίπτει με την τελευταία ημέρα κατά την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να εκδώσουν τιμολόγια για τον Δεκέμβριο. 

Η παράταση, λοιπόν, ζητείται με δεδομένο τον αυξημένο φόρτο εργασίας των λογιστών – φοροτεχνικών και τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους για να υλοποιήσουν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων, την αδυναμία καταχώρισης των εσόδων στην πλατφόρμα για επιχειρήσεις με ειδικό καθεστώς λειτουργίας τους, όπως τα ΚΤΕΛ, πρακτορεία ΟΠΑΠ, συνεταιρισμοί κ.λπ., την οποία έχει αναγνωρίσει και η φορολογική διοίκηση, και την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την τόνωση της οικονομίας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 4 =