αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Χαίρομαι όταν η ομάδα μου… μου αποδεικνύει ότι κάνω λάθος»: Ο δισεκατομμυριούχος CEO του Spotify παρέθεσε ένα μάθημα ηγεσίας

«Χαίρομαι όταν η ομάδα μου… μου αποδεικνύει ότι κάνω λάθος»: Ο δισεκατομμυριούχος CEO του Spotify παρέθεσε ένα μάθημα ηγεσίας

«Χαίρομαι πραγματικά όταν η ομάδα μου στο Spotify… μου αποδεικνύει ότι κάνω λάθος». Έτσι ξεκινά ένα πρόσφατο tweet ο διευθύνων σύμβουλος του Spotify, Daniel Ek. Ο πετυχημένος επιχειρηματίας εξήγησε ότι όταν η ομάδα του πρότεινε την ιδέα για το “Discover Weekly”, μια εβδομαδιαία λίστα αναπαραγωγής με 30 τραγούδια που παραδίδονται στους ακροατές του Spotify, δεν πίστευε ότι ήταν… κάτι ιδιαίτερο. Αλλά καθώς η ομάδα συνέχιζε να το χτίζει, ο ενθουσιασμός μεγάλωνε. Και όταν ξεκίνησε το Discover Weekly, έγινε επιτυχία. Σήμερα είναι ένα από τα κορυφαία χαρακτηριστικά του Spotify.

Αυτή η εμπειρία δίδαξε στον Ek ένα δυνατό μάθημα. «Μία από τις πιο υποτιμημένες δεξιότητες που έχουμε στην κοινωνία μας είναι να ακούμε», λέει ο Ek. «Λοιπόν, στέλνω αυτό το tweet στον κόσμο ως υπενθύμιση στον εαυτό μου να εργαστώ για να γίνω όλο και καλύτερος ακροατής».

Με αυτές τις λέξεις ο Ek διδάσκει στους ηγέτες των επιχειρήσεων ένα πολύτιμο μάθημα ταπεινότητας και συναισθηματικής νοημοσύνης.

Η έρευνα του Harvard

Παλαιότερη έρευνα του Harvard έχει ασχοληθεί με την σημασία της ενεργούς ακρόασης. Όταν σκέφτεσαι κάποιον leader, συνήθως φαντάζεσαι έναν άνθρωπο να μιλά σε μια ομάδα ή σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο. Ωστόσο, η αντίληψη που λέει ότι η ηγεσία είναι συνδεδεμένη μόνο με την ομιλία, είναι λάθος.

Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι η ενεργή ακρόαση. Είναι το skill που μπορεί να σε κάνει αγαπητό και επιδραστικό μέσα σε μια εταιρία ή έναν Οργανισμό. Όπως λέει η έρευνα, πάνω από το μισό του χρόνου μας στην εργασία ξοδεύεται στην ακρόαση. Αλλά πολύ γρήγορα ξεχνάμε τα περισσότερα από αυτά που ακούμε. Δεν αρκεί απλά να είσαι ακροατής. Η κακή ακρόαση μειώνει σημαντικά την επικοινωνία που έχεις με τους άλλους, και δεν σε βοηθά να γίνεις ένας πραγματικός leader.

Αυτό που χρειάζεσαι ως leader, είναι η ενεργή ακρόαση. Έτσι θα αυξήσεις την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ομάδα σου, θα τους παρακινήσεις να δουλέψουν ακόμα πιο δυναμικά, και θα μειώσεις τις συγκρούσεις. Θα είσαι εκεί για να λύσεις το κάθε πρόβλημα.

Τι σημαίνει όμως «ενεργός ακροατής»; Είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να κλείσεις απλά το στόμα σου και να ακούσεις. Για να είσαι «ενεργός ακροατής», πρέπει να ακούς ουσιαστικά τον άλλο. Να είσαι έτοιμος να κάνεις ερωτήσεις αν χρειαστεί, για να κατανοήσεις πλήρως αυτά που λέει. Και να δώσεις την όποια βοήθεια χρειάζεται.

Μην τσεκάρεις το κινητό σου ή το laptop σου όταν κάποιος σου μιλάει. Είπαμε: Χρειάζεται να ακούσεις με προσοχή αυτά που έχει να σου πει. Επίσης δείξε ότι ακούς τον συνομιλητή σου με προσοχή, χρησιμοποιώντας σωστά την γλώσσα του σώματος. Φρόντισε να είσαι στραμμένος προς αυτόν όταν μιλάει, να έχεις επαφή με τα μάτια, και μην έχεις σταυρωμένα τα χέρια σου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + 16 =