05/12/24

Χάρτης: Αυτή είναι η μέση ηλικία σε κάθε χώρα της Ευρώπης- Τι ισχύει στην Ελλάδα

Αν κάποιος ανατρέξει στα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ για την Ελλάδα του 1960 θα έβλεπε ότι ο πληθυσμός της χώρας ήταν 8,25 εκατ. και μεγάλωνε καθώς είχαμε 155 χιλ. γεννήσεις έναντι 58 χιλ. θανάτων. Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με το προσδόκιμο επιβίωσης να είναι στα 65 χρόνια πρόσφερε στην χώρα μας μια από τις χαμηλότερες τιμές μέσης ηλικίας στην Δυτική Ευρώπη καθώς αυτή διαμορφώνονταν στα 29 έτη.

Οπως φαίνεται και στον διαδραστικό χάρτη είκοσι χρόνια αργότερα η μέση ηλικία αυξήθηκε κατά 5 έτη στα 34 χρόνια την ίδια στιγμή που άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης είχαν διαφοροποιηθεί ελάχιστα. Τι άλλαξε; Κατ’ αρχάς η προσδοκώμενη ζωή έφθασε από τα 65 στα 72 χρόνια ενώ στην Ελλάδα των 9,64 εκατ. οι γεννήσεις μειώθηκαν σε 148 χιλ. και οι θάνατοι αυξήθηκαν σε 87 χιλιάδες.

Στην αλλαγή της χιλιετίας η μέση ηλικία αυξήθηκε στα 38 χρόνια στην Ελλάδα ενώ αυξητικά κινήθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Οι γυναίκες έχουν μπει δυναμικά στον χώρο εργασίας, παντρεύονται λιγότερες και μεγαλύτερες και κάνουν λιγότερα παιδιά σε σχέση με τις μητέρες τους.

Στο σήμερα, στο 2018 η μέση ηλικία σχεδόν σε όλη την Ευρώπη είναι πάνω από 40 χρόνια (σ.σ. στην Ελλάδα με στοιχεία 2015 ήταν στα 80,43 χρόνια). Από το 2011 και μετά οι γεννήσεις στην Ελλάδα είναι λιγότερες από ότι οι θάνατοι κάτι που αν συνεχισθεί θα οδηγήσει σε περαιτέρω γήρανση του πληθυσμού.

Πηγή: News247.gr

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty + nine =