αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Φυγάδευσαν» εργαζομένους της Alpha Bank από την έξοδο κινδύνου, για να αποφύγουν τους επιθεωρητές εργασίας

«Φυγάδευσαν» εργαζομένους της Alpha Bank από την έξοδο κινδύνου, για να αποφύγουν τους επιθεωρητές εργασίας

Είναι συχνό το φαινόμενο, όταν μια επιχείρηση έχει εργαζομένους χωρίς κάποια επίσημη σύμβαση ή τους παρακρατά σε ωράρια πέραν της σύμβασης, να τους «φυγαδεύει» όταν γίνεται έλεγχος από το ΣΕΠΕ. Αντίστοιχη εικόνα, σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, είχαν αντικρίσει πριν κάποιο χρονικό διάστημα οι επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε. στο κεντρικό κατάστημα της Alpha Bank στην Αθήνα, στην πλατεία Κοραή. Για να περιορίσει τις συνέπειες της «εφόδου», η διοίκηση της τράπεζας ανάγκασε τους εργαζόμενους να τραπούν σε φυγή από την έξοδο κινδύνου του κτιρίου!

Ωστόσο, η τράπεζα δεν γλίτωσε τις κυρώσεις καθώς σε δεύτερο, πρόσφατο έλεγχο, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στο ίδιο κτίριο, με τη συνοδεία της αστυνομίας αυτή τη φορά, βρέθηκαν πάνω από 30 εργαζόμενοι εκτός ωραρίου και αναμένεται να επιβληθεί το πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία.

Δεν απέφυγε το τριήμερο λουκέτο στον Πολύγυρο

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, άλλωστε, από τον εντοπισμό αντίστοιχων παραβάσεων, που αφορούσαν δηλαδή τα χρονικά όρια εργασίας, σε κατάστημα της ίδιας τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Πολύγυρο.

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενεργοποιήθηκε το άρθρο 33 του νέου νόμου (4488/17), το οποίο προβλέπει την επιβολή τριήμερης αναστολής λειτουργίας, αν διαπιστωθούν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε 3 ελέγχους στην ίδια επιχείρηση, κάτι που συνέβη στον προαναφερθέν υποκατάστημα της Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφυγή της τράπεζας στη Δικαιοσύνη, για να ακυρώσει την ποινή του «λουκέτου» απορρίφθηκε και τελικά το εν λόγω παράρτημα αναμένεται σύντομα να κλείσει για τρεις ημέρες.

Και η αυθαιρεσία δεν τελειώνει εκεί…

Στο πλαίσιο των αντεργατικών πρακτικών της Alpha Bank εντάσσεται και η προ ολίγων μηνών ομαδική απόλυση εργολαβικών καθαριστριών, την οποία κατήγγειλε ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τομέα τονίζοντας ότι η ενοικίαση εργαζομένων μέσω εικονικών εργολάβων αποτελεί πρόβλημα όλων των τραπεζοϋπαλλήλων.

Πράγματι, μέσω των εργολαβιών, που δεν αφορούν μόνο την καθαριότητα και τη φύλαξη αλλά και υπηρεσίες «κρίσιμες» για τη λειτουργία μίας τράπεζας, μία εταιρεία – μεσάζοντας εκμεταλλεύεται τη γνώση των εργαζόμενων – πάνω σε θέματα ασφάλειας – και την πολύχρονη εμπειρία τους στην υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών για να παρουσιαστεί ως ο δήθεν έχων τεχνογνωσία ανάδοχος.

Οι τράπεζες, από την άλλη πλευρά, παρουσιάζουν μειωμένο μισθολογικό κόστος (μικρότερο head count) για να βελτιώσουν πλασματικά την εικόνα τους ενώ στην πραγματικότητα το κόστος θα ανέβει, δεδομένου ότι πρέπει να προκύψει κέρδος για τον εργολάβο και να καταβληθεί το ΦΠΑ για την παροχή των υπηρεσιών.

Πέραν αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Alpha Bank, επιδεικνύει απαράδεκτη συμπεριφορά προς μεμονωμένους υπαλλήλους της, συμπεριφορά που εκδηλώνεται με διαρκείς μικρο-μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα (τα «καψόνια», δηλαδή, που αποτελούν σύνηθες φαινόμενο σε μεγάλες αλυσίδες προκειμένου να εξωθηθεί ο εργαζόμενος σε παραίτηση).

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδιος για το προσωπικό της Alpha Bank σήμερα είναι ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Σπύρος Φιλάρετος και, δεδομένης της φημολογούμενης αναβάθμισής του σε Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας θα ήταν απαραίτητο να εξετάσει και να απαντήσει για όλες αυτές τις συμπεριφορές που, πέρα από το γεγονός ότι είναι παράνομες, υποβαθμίζουν το κύρος της εν λόγω τράπεζας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × five =