αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΦοβάσαι το αρνητικό feedback; Εδώ είναι 4 τρικ για να ξεπεράσεις τον φόβο και να βγεις ωφελημένος

Φοβάσαι το αρνητικό feedback; Εδώ είναι 4 τρικ για να ξεπεράσεις τον φόβο και να βγεις ωφελημένος

Όταν λαμβάνουμε feedback -και ειδικά όταν είναι αρνητικό- δυσκολευόμαστε να το δεχτούμε. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται την κριτική και τα σχόλια από άλλους. Όμως μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορείς να βγεις ωφελιμένος και να ξεπεράσεις… τον αρχικό φόβο. Εδώ είναι 4 κινήσεις που θα σε βοηθήσουν, έτσι όπως τις διαβάσαμε στο Thrive Global Greece.

1.Κατανόησε την αξία της κριτικής

Οι περισσότεροι από εμάς κατανοούμε την αξία του feedback. Αν θέλουμε να δούμε αλλαγή, χρειαζόμαστε το feedback. Αν θέλουμε να αλλάξει η συμπεριφορά κάποιου, χρειάζεται να δώσουμε feedback. Δεν πρέπει να περιμένουμε την αλλαγή, την ανάπτυξη και την εξέλιξη χωρίς αυτό. 

Στο χώρο εργασίας, το feedback αυξάνει την αφοσίωση, το κίνητρο και την αποδοτικότητα. Ο σύνδεσμος μεταξύ feedback και αποδοτικότητας είναι αποδεδειγμένος. Μια έρευνα της Gallup αποκάλυψε ότι οι ομάδες που λάμβαναν feedback σημείωσαν 12,5% μεγαλύτερη αποδοτικότητα συγκριτικά με τις ομάδες που δεν λάμβαναν. Για την ακρίβεια, το feedback είναι το κλειδί για την υψηλή απόδοση.

2.Εστίασε στην θετική πρόθεση

Η πλειοψηφία από εμάς δεν δίνει feedback κακοπροαίρετα, αντίθετα δίνουμε κίνητρο με σκοπό να βοηθήσουμε. Το feedback δίνεται για να ενισχύσει ή να αλλάξει μια συμπεριφορά. Αν λαμβάνεις feedback, σκέψου ότι κάποιος θέλει να σε βοηθήσει. 

3.Σκέψου

Αν λαμβάνεις feedback, σκέψου καλά πριν αντιδράσεις. Αν είσαι εσύ αυτός που το δίνει, σκέψου πότε και πώς πρέπει να το δώσεις. Αν εξακολουθείς να φοβάσαι να δώσεις feedback, λάβε υπόψη σου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πότε πρέπει να λάβουν feedback. Μια έρευνα από την Zenger/Folkman αποκάλυψε ότι 74% των εργαζομένων που έλαβαν αρνητικό feedback γνώριζαν ήδη ότι υπήρχε πρόβλημα. Αλλά και μια έρευνα από την Officevibe διαπίστωσε ότι 65% των εργαζομένων στην πραγματικότητα επιθυμεί το feedback, είτε είναι θετικό, είτε είναι αρνητικό.

4.Απόκτησε τη δεξιότητα

Το να δίνεις και να λαμβάνεις feedback είναι μία από τις δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτυχθούν και να εξασκηθούν. Η απόκτηση της δεξιότητας του αποτελεσματικού feedback μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Όπως κάθε δεξιότητα, η εξάσκηση οδηγεί στην τελειότητα. 

Στο τέλος της ημέρας, το feedback είναι καταλυτικός παράγοντας της αλλαγής. Το να ξεπεράσεις το φόβο του feedback και να γίνεις καλύτερος στο να ασκείς κριτική είναι μια διαδικασία, αλλά αξίζει την αφοσίωση και την επιμονή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × two =