αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΦοβάσαι να πάρεις ρίσκα; Εδώ είναι 5 ψυχολογικά τρικ για να το ξεπεράσεις

Φοβάσαι να πάρεις ρίσκα; Εδώ είναι 5 ψυχολογικά τρικ για να το ξεπεράσεις

Όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν πάρει κάποιο μεγάλο ρίσκο κατά την διάρκεια της διαδρομής τους. ‘Η πολύ περισσότερα. Άλλωστε, όπως έχει πει ο Mark Zuckebrerg, το μεγαλύτερο ρίσκο είναι… να μην παίρνεις κανένα ρίσκο. Μια μονίμως «συντηρητική» τακτική δεν σου εγγυάται την επιτυχία. Το αντίθετο.

Για το ίδιο θέμα έχει μιλήσει και ο ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey: «Ο ορισμός της επιχειρηματικότητας περιλαμβάνει το ρίσκο. Συνήθως οικονομικό. Αν θες να χτίσεις κάτι». Όπως έχει εξηγήσει ο ίδιος, ο καθένας μπορεί να κινηθεί στον business δρόμο. Αρκεί να είναι διατεθειμένος να πάρει ρίσκα.

Αλλά τι γίνεται αν φοβάσαι να πάρεις ρίσκα; Εδώ είναι 5 points που θα βοηθήσουν να αντιστρέψεις την ψυχολογία σου. Έτσι όπως τα παρουσιάζει το αμερικανικό Success.com.

1# Καταπολέμησε την αρνητικότητα. Ο κόσμος είναι γεμάτος αβεβαιότητα. Πάρτε, για παράδειγμα, τον επιχειρηματικό χώρο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε απρόβλεπτα εμπόδια. Το είδαμε άλλωστε και με τον Covid. Μην βλέπεις το ρίσκο ως κάτι αρνητικό. Αντί να καθορίζετε τις συνέπειες ενός ρίσκου που δεν έχετε επιχειρήσει ποτέ, προσπαθήστε να αξιολογήσετε ολόκληρο το σενάριο, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πιθανών κινδύνων αν διατηρηθεί η τωρινή κατάσταση. «Το ρίσκο είναι μια αναπόφευκτη σταθερά ζωής, οπότε η εστίασή σας πρέπει να είναι στην ανάληψη των σωστών ρίσκων που προσφέρουν τα σωστά είδη ευκαιριών», λέει ο business γκουρού Tim Ferriss. Σε αυτό προσθέστε και την φράση του Zuckerberg που είπαμε στην αρχή. Και κινηθείτε ανάλογα.

2# Χτίσε την αυτο-αποτελεσματικότητα. «Όλη η ζωή είναι ένα πείραμα. Όσο περισσότερα πειράματα κάνετε τόσο καλύτερα», έχει πει ο Ralph Waldo Emerson. Και κάτι ακόμα: Όταν ξεκινήσεις να βλέπεις αποτελέσματα, η συνέχεια θα γίνει πιο εύκολη. Θα είσαι πιο θετικός απέναντι στο ρίσκο.

3# Να είσαι έξυπνος με τα ρίσκα σου. Εντάξει, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα μιας τολμηρής απόφασης. Είναι όμως χρήσιμο να βλέπεις όλα τα δεδομένα και τις παραμέτρους κάθε φορά. Έτσι θα είσαι λίγο πιο κοντά στην σωστή επιλογή, όταν είσαι σε ένα σταυροδρόμι.

4# Είναι ΟΚ να αποτύχει. Ναι είναι και η αποτυχία μέσα στο παιχνίδι. Προσπάθησε να είσαι προετοιμασμένος και για αυτό το σενάριο, και να έχεις κάποιες έτοιμες και γρήγορες λύσεις, στην περίπτωση που χρειαστεί. Η ψυχική προετοιμασία θα σε κάνει να φοβάσαι λιγότερο το ρίσκο. Και κάπως έτσι θα πας πιο εύκολα στις τολμηρές επιλογές. Οι οποίες μπορεί να είναι ο μόνος δρόμος προς την επιτυχία.

5# Just Do It. Αφού έχεις κάνει όλη την προεργασία, μένει το μεγάλο βήμα. Απλά κάνε το. Είναι πιθανό να σε φτάσει σε σπουδαία αποτελέσματα. Αλλά ακόμα κι αν το ρίσκο δεν σου βγει, θα έχεις πάρει μερικά χρήσιμα μαθήματα τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα έκανες ίσως χρόνια για να τα πάρεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 15 =