αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΦεύγουν μαζικά ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς την Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία

Φεύγουν μαζικά ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς την Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία

Συνεχίζουν να φεύγουν προς τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα Επιμελητήρια Κιλκίς και Σερρών, μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό λόγω της υψηλής φορολόγησης και του κόστους παραγωγής στη χώρα μας, με τη Βόρεια Μακεδονία να έχει ξεκινήσει να προσελκύει τέτοιες ροές και τη Ρουμανία να «διεκδικεί» επίσης τους Έλληνες μικρομεσαίους, λόγω των μεγάλων φορολογικών ελαφρύνσεων που προσφέρει από φέτος.

Στο ερώτημα της Ναυτεμπορικής αν συνεχίζεται η φυγή επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς Βουλγαρία, αν υπάρχει αντίστοιχη ροή προς Βόρεια Μακεδονία και πώς πιστεύει ότι θα εξελιχθεί αυτή εν όψει της ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Χρήστος Χατζημλάδης, επισημαίνει κατ’ αρχάς ότι η φυγή προς Βουλγαρία συνεχίζεται, καθώς επίσης και ότι πολλοί Έλληνες κάνουν συνεργασίες με Σκοπιανούς επιχειρηματίες και ιδρύουν εταιρείες, είτε ομόρρυθμες είτε ανώνυμες, για να απολαμβάνουν το φιλικό φορολογικό και γενικότερα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον της γειτονικής χώρας. Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χατζημλάδη, έχει ξεκινήσει προ διετίας, σταθεροποιήθηκε με το θέμα της ονομασίας και ο ίδιος εκτιμά ότι θα εξομαλυνθεί όταν οι συντελεστές στη γειτονική χώρα πλησιάσουν τους ελληνικούς, μετά την ένταξή της στην Ε.Ε.

Θεωρεί πάντως αναγκαία τη θέσπιση αντικινήτρων, όπως η δημιουργία Ελεύθερης Φορολογικής Ζώνης, που διεκδικεί το Κιλκίς. Όσο για τα καθημερινά ψώνια των Ελλήνων στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και την προμήθεια καυσίμων, τσιγάρων και γενικά το λιανικό εμπόριο, η κατάσταση, όπως σημειώνει, έχει… ξεφύγει.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας, από την πλευρά του θεωρεί δεδομένη τη φυγή επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα Σκόπια, λόγω της χαμηλής φορολόγησης και λοιπών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν και μάλιστα με τους ίδιους ή και χειρότερους ρυθμούς από ό,τι συμβαίνει με τη Βουλγαρία. Τονίζει, δε, ότι το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής είναι ότι φεύγουν στο εξωτερικό για εργασία οι νέοι που θα μπορούσαν να δουλέψουν στις επιχειρήσεις που έχουν επιβιώσει και ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα, και δη στην περιφέρεια, παραμένει εχθρικό.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × one =