αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦάκελος Brain Drain: Πόσοι Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης; Ο ΣΕΒ παραθέτει την απάντηση

Φάκελος Brain Drain: Πόσοι Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης; Ο ΣΕΒ παραθέτει την απάντηση

Για το Brain Drain μάλλον έχεις ακούσει. Είναι η μαζική φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό, μέσα στην κρίση. Φτάνοντας στο σήμερα, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι το μαζικού χαρακτήρα αυτό φαινόμενο συνεχίζεται παρά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Και τούτο γιατί αντανακλά και τις ευρύτερες παραγωγικές και διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, ο οποίος και προτείνει σειρά λύσεων για την ανάσχεση και την αντιστροφή της τάσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ την περίοδο 2008-2017 έφυγαν από τη χώρα περίπου 467 χιλ. Έλληνες νέοι και ικανοί άνθρωποι, δηλαδή το 4,6% του συνολικού της πληθυσμού. Προέρχονται από το πιο παραγωγικό κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας με το 51,4% να είναι στην «κρίσιμη» ηλικιακή κατηγορία 25-44, και σχεδόν στο 70%, απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες έρευνες, μεγάλος αριθμός αυτών που έφυγαν, είτε δεν σκοπεύουν να γυρίσουν καθόλου, είτε προσδιορίζουν τον επαναπατρισμό τους στο απώτερο μέλλον και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Την ίδια στιγμή, αρκετές είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό.

https://www.naftemporiki.gr/fu/p/1561807/638/10000/0x000000000179b04e/1/i-proklisi-tou-brain-drain.jpg

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × two =