αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΥπό περιορισμό τέθηκε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και πρόεδρος της Evergrande

Υπό περιορισμό τέθηκε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και πρόεδρος της Evergrande

Ο Χούι Κα Γιαν, δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της ευρισκόμενης σε κρίση εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande Group, έχει τεθεί υπό περιορισμό, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Χούι συνελήφθη από την κινεζική αστυνομία νωρίτερα αυτό τον μήνα και παρακολουθείται σε καθορισμένη τοποθεσία, ανέφεραν οι πηγές του Βloomberg, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή το θέμα είναι ιδιωτικό.

Δεν είναι σαφές γιατί ο Χούι βρίσκεται υπό τη λεγόμενη “οικιακή επιτήρηση”, ένα είδος αστυνομικής δράσης που υπολείπεται της επίσημης κράτησης ή σύλληψης και δεν σημαίνει απαταιτήτως ότι ο Χούι θα κατηγορηθεί για κάποιο έγκλημα ή αδίκημα. Ωστόσο, το μέτρο σημαίνει ότι δεν μπορεί να φύγει από την τοποθεσία, να συναντηθεί ή να επικοινωνήσει με άλλους χωρίς έγκριση, βάσει του νόμου περί ποινικής δικονομίας της Κίνας. Τα διαβατήρια και τα δελτία ταυτότητας παραδίδονται σε αυτή την περίπτωση στην αστυνομία, ωστόσο η διαδικασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους έξι μήνες, σύμφωνα με το νόμο.

Η κίνηση είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι το έπος του πιο χρεωμένου κατασκευαστή ακινήτων στον κόσμο έχει εισέλθει σε μια νέα φάση που περιλαμβάνει το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, αφού οι αρχές συνέλαβαν νωρίτερα αυτό το μήνα μέλη του προσωπικού στη μονάδα διαχείρισης περιουσίας και δύο πρώην στελέχη φέρονται να κρατήθηκαν επίσης. Προσθέτει ερωτήματα σχετικά με την τύχη της Evergrande μετά από αποτυχίες στο σχέδιο αναδιάρθρωσής της τις τελευταίες ημέρες, αναταραχή τις χρηματοπιστωτικές αγορές και αύξηση του κινδύνου οριστικής διάλυσής της.

Για τον Χούι, ο οποίος έλεγχε μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες στον κόσμο όταν οι μετοχές της Evergrande βρίσκονταν στο ζενίθ τους το 2017, η εξέλιξη είναι ακόμη ένα πλήγμα σε μια αξιοσημείωτη κατρακύλα. Κάποτε θεωρείτο ένας από τους πιο πολιτικά διασυνδεδεμένους επιχειρηματίες στην Κίνα, με φιλοδοξίες σε τομείς από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το ποδόσφαιρο, ενώ πια έχει γίνει πλέον το πιο υψηλού προφίλ θύμα της καταστολής της υπερβολικής μόχλευσης και της κερδοσκοπίας στον τομέα των ακινήτων από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Η αστυνομία του Γκουανγκντόνγκ και η Evergrande δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η Evergrande βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μακροχρόνιας κρίσης ακινήτων που έχει πλήξει την κινεζική οικονομία και έχει απομειώσει την εμπιστοσύνη στην αγορά κατοικίας. Την Παρασκευή, η εταιρεία ακύρωσε τις βασικές συνεδριάσεις των πιστωτών της και πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιό της για την αναδιάρθρωση του υπεράκτιου χρέους της. Έκτοτε, έχει αποκαλύψει ότι δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τις ρυθμιστικές απαιτήσεις για την έκδοση νέων ομολόγων – βασικό συστατικό της αναδιάρθρωσης του χρέους της – ενώ ο βραχίονάς της στην ηπειρωτικής Κίνα απέτυχε να αποπληρώσει ένα τοπικό ομόλογο.

Οι μετοχές της Evergrande υποχωρούσαν 7,6% στα 0,365 δολάρια Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη. Οι τιμές των ομολόγων της εταιρείας σε δολάριο παραμένουν σε τραγικά χαμηλά επίπεδα, κάτω από τα 5 σεντς.

Ο δείκτης Bloomberg Intelligence των κινεζικών μετοχών εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων υποχώρησε 2,9%, οδεύοντας προς το χαμηλότερο επίπεδό του από το 2011. Το κλίμα μεταξύ των αγοραστών κατοικιών παραμένει εύθραυστο ενόψει μιας κομβικής σημασίας περιόδου εορταστικών πωλήσεων που θα δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων τόνωσης που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Γιος ενός υλοτόμου που μεγάλωσε στη φτώχεια, ο Χούι έκανε την Evergrande στη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας, χρησιμοποιώντας μόχλευση για να αγοράζει τεράστιες εκτάσεις γης και να τσακίζει τον ανταγωνισμό, προτού ανοιχτεί σε κλάδους που κυμαίνονταν από το εμφιαλωμένο νερό μέχρι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Ήταν κάποτε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, μόνο για να δει την καθαρή αξία της περιουσίας του να κατακρημνίζεται, καθώς κατέρρεε η περιουσιακή του αυτοκρατορία. Η περιουσία του Χούι αξίζει τώρα περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, από 42 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Η Evergrande έχει υποχρεώσεις 2,39 τρισεκατομμυρίων γιουάν (327 δισ. δολαρίων).

Ο 64χρονος είναι μέλος του ΚΚ Κίνας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Το 2008, εξελέγη στην Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη του Κινεζικού Λαού, ένα σώμα-ελίτ που αποτελείται από κυβερνητικούς αξιωματούχους και τα μεγαλύτερα ονόματα των επιχειρήσεων. Αργότερα εξασφάλισε άλλες δύο πενταετείς θητείες.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει επιρρίψει την κατάρρευση της Evergrande στη “δική της κακή διαχείριση” και την “αλόγιστη επέκτασή” της, ενώ η κινεζική κυβέρνηση έχει προτρέψει τον Χούι να χρησιμοποιήσει την περιουσία του για να βοηθήσει στην αποπληρωμή των επενδυτών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + 6 =