αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΥπογράφηκε ενεργειακό μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας

Υπογράφηκε ενεργειακό μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας

Μνημόνιο (MoU) για την περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας σε ενεργειακά ζητήματα υπογράφηκε σήμερα Πέμπτη 18 Ιανουαρίου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ.

Το MoU υπογράφηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου και της υφυπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας Ίβα Πετρόβα, καθώς και του πρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα Βαλεντίν Ποριάζοβ.

Βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο χωρών επιδιώκεται:

  • Η αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς των εθνικών συστημάτων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και η κατασκευή και η επέκταση δικτύων μεταφοράς υδρογόνου.
  • Η βελτιστοποίηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και υδρογόνου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο μια αειφόρο και προβλέψιμη αγορά, σε συνεργασία με τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και τις ρυθμιστικές αρχές.
  • Η συνέχιση της διαδικασίας ψηφιοποίησης των δικτύων ηλεκτρισμού για τη διαχείριση και την εξισορρόπηση των συστημάτων των δύο χωρών.
  • Η προώθηση κοινών έργων ενωσιακού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με στόχο τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Η διμερής συνάντηση Σκυλακάκη-Ράντεφ και η συνακόλουθη υπογραφή του Μνημονίου περαιτέρω Συνεργασίας των δύο χωρών εντάσσονται στο σύνολο των δράσεων που λαμβάνονται, στο πλαίσιο του «Ministerial meeting of the High Level Group on Central and South Eastern Europe Energy Connectivity (CESEC)», που διεξάγεται στην Αθήνα το διήμερο 18 και 19 Ιανουαρίου 2024.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − sixteen =