αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΥπάρχουν δύο είδη ηγετών: Της «πέτρας» και του «νερού»- Σε ποια σημεία κερδίζει ο καθένας

Υπάρχουν δύο είδη ηγετών: Της «πέτρας» και του «νερού»- Σε ποια σημεία κερδίζει ο καθένας

Έχουμε γράψει πολλά άρθρα σχετικά με τους τύπους ηγετών που υπάρχουν εκεί έξω. Με πολλούς από αυτούς του τύπους ίσως έχεις έρθει σε άμεση επαφή, μέσα σε κάποια εταιρία ή Οργανισμό.

Ωστόσο, όταν συζητάμε για ευελιξία, τα στιλ ηγετών είναι δύο όπως σημειώνει το inc.com: Υπάρχουν οι leaders της «πέτρας» και του «νερού».

Οι ηγέτες της «πέτρας» όπως μπορείτε να μαντέψετε, είναι πολύ σταθεροί στις απόψεις τους. Αυτό που πράττουν, συχνά χρησιμεύει ως θεμέλιο για τις συμπεριφορές όλων των άλλων, και οι άλλοι αναγνωρίζουν την εξαιρετική τους δύναμη. Οι leaders αυτού του τύπου πατάνε στο έδαφος πάντα. Και μάλιστα στηρίζονται σε προηγούμενη εμπειρία και σε πετυχημένες πρακτικές που ήδη υπάρχουν. Συνήθως εστιάζουν σε έναν τομέα, και προσπαθούν να γίνουν experts σε αυτόν.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ηγέτη της «πέτρας», είναι ο γκουρού των επενδύσεων Warren Buffett. Ενώ είναι σίγουρα πρόθυμος να πουλήσει τις μετοχές του όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή και να παραδεχτεί λάθος κινήσεις, είναι γνωστός για τη μακροπρόθεσμη προσέγγιση του «αγοράστε το και κρατήστε το». Έχει επίσης πολύ συγκεκριμένη ρουτίνα σε πολλές πτυχές της ζωής του, όπως το στάνταρ πρωινό που τρώει στα McDonald’s κάθε μέρα. Επίσης, έχει επιλέξει να μένει στο ίδιο σπίτι που είχε αγοράσει πριν αρκετές 10ετίες- παρόλο που πλέον έχει τα χρήματα να αγοράσει ένα πολύ καλύτερο.

Από την άλλη μεριά, οι ηγέτες του «νερού» αλλάζουν εύκολα κατεύθυνση με βάση αυτό που αντιμετωπίζουν, εξετάζοντας συνεχώς τις επιλογές και βλέποντας τα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Κινούνται γρήγορα και συχνά έχουν πολλά ‘κλαδιά’ που φτάνουν σε πολλαπλούς στόχους. Δεν διστάζουν να μπουν σε νέα πεδία, παίρνοντας το ρίσκο.

Ένα παράδειγμα τέτοιου ηγέτη είναι ο Elon Musk. Eχει στα χέρια του σε πολλές εταιρείες ταυτόχρονα, εργάζεται όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες και δεν περιμένει κανείς να του πει ότι μπορεί να κάνει κάτι. Κάνει tweets με αυτό που σκέφτεται χωρίς να υπολογίζει πάντα όλες τις επιπτώσεις. Αλλά στηρίζεται επίσης σε συνεργασίες με εμπειρογνώμονες του κάθε κλάδου, λόγω της πολυπλοκότητας των δραστηριοτήτων του.

Τελικά, ποιος κερδίζει;

Οι 2 τύποι ηγετών έχουν χαρακτηριστικά που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις επιχειρήσεις και τις ομάδες τους εξαιρετικά καλά. Υπό αυτήν την έννοια, κανένας τύπος δεν είναι απαραίτητα καλύτερος από τον άλλο. Ωστόσο, αν κοιτάξετε λίγο πιο προσεκτικά, μπορείτε να δείτε πώς οι ηγέτες του «νερού» μπορούν να ξεπεράσουν τους άλλους, όπως σημειώνει το Inc.com.

Καθώς οι ηγέτες του «νερού» παραμένουν ευέλικτοι και κινούνται προς νέες κατευθύνσεις, μπορούν αργά να διαβρώσουν την πρακτική και την τεχνογνωσία των ηγετών του «βράχου», αποδεικνύοντας ότι τα όρια δεν χρειάζεται να παραμένουν στατικά. Και ενώ η πίεση ή η δύναμη μπορεί να σπάσει έναν άκαμπτο ηγέτη «βράχου», οι ηγέτες του «νερού» ανταποκρίνονται σε αυτήν την πίεση ακολουθώντας διαφορετική πορεία αντί να καταλήγουν στην ήττα.

Φυσικά όλα αυτά, δεν σημαίνουν ότι δεν χρειαζόμαστε του «βράχους». Οι ηγέτες αυτού του τύπου βγάζουν μια σταθερότητα, και δεν επηρεάζονται από νέα δεδομένα που μπορεί να είναι λάθος. Παράλληλα, οι ηγέτες του «βράχου» εμποδίζουν τους ηγέτες του «νερού» να σφυρηλατήσουν γρήγορα νέα μονοπάτια με τρόπους που θα καταστρέψουν εντελώς αυτά που είναι γύρω μας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 5 =