αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤώρα η εφορία «κοιτά» και τους ξένους επενδυτές Airbnb, που έχουν έρθει στην Ελλάδα

Τώρα η εφορία «κοιτά» και τους ξένους επενδυτές Airbnb, που έχουν έρθει στην Ελλάδα

Με την αγορά ακινήτων να διαγράφει ανοδική τροχιά προσελκύοντας επενδυτές από το εξωτερικό, είτε με κίνητρο την Golden Visa είτε προκειμένου να επενδύσουν στη μόδα του Airbnb, ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στρέφει με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση τους προβολείς του ακριβώς σε αυτούς τους κλάδους. Τα μέχρι τώρα ευρήματα δείχνουν πως οι υποθέσεις αυτές έχουν «ψητό».

Οι πρώτοι 38 φορολογούμενοι οι οποίοι εντοπίστηκαν με αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις δήλωσαν στο τέλος της ημέρας μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ και συνολικά 882.443 ευρώ, ενώ περίπου 600 αλλοδαποί νέοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα πιάστηκαν στην τσιμπίδα του ΕΝΦΙΑ, καταβάλλοντας τελικά 253.301 ευρώ.

Έχοντας τα στοιχεία μεταβιβάσεων ακινήτων στη διάθεσή του (σύντομα και ηλεκτρονικά μετά το σχέδιο πλήρους ηλεκτρονικοποίησης όλων των διαδικασιών φορολογίας κεφαλαίου, το οποίο έχει προαναγγείλει ο διοικητής Γιώργος Πιτσιλής) και «σκαλίζοντας» τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ αναζητά τις περιπτώσεις εκείνων των φορολογουμένων που αγόρασαν ακίνητο αλλά «ξέχασαν» να το δηλώσουν στο Ε9 και να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, αλλά και τους φορολογούμενους που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb, αλλά δεν δηλώνουν τα εισοδήματα που αποκτούν γλιτώνοντας έτσι τον φόρο.

Σε πιλοτική μορφή έχουν ήδη τρέξει δύο διαφορετικά προγράμματα εντοπισμού των υπόχρεων και ο σχεδιασμός προβλέπει επέκταση των συγκεκριμένων μεθόδων εντοπισμού φορολογητέας ύλης.

Η πρώτη πιλοτική δράση που ήδη υλοποιήθηκε, αφορούσε τον εντοπισμό υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων Ε9, στους κόλπους των αλλοδαπών νέων κατόχων ακινήτων στην Ελλάδα. Ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ ήρθε σε επικοινωνία με 1.092 αλλοδαπούς, από τους οποίους συμμορφώθηκε το 55% και προέκυψε συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ 253.301 ευρώ.

Παράλληλα έτρεξε και δράση για τη διασταύρωση δήλωσης μισθωμάτων ακινήτων Ε2 με δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 σε σύνολο 464 φορολογουμένων, με το ποσοστό συμμόρφωσης να ανέρχεται σε 15,3%, καθώς και δράση για τον εντοπισμό νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 ως όφειλαν, από την οποία επιτεύχθηκε συμμόρφωση 27,4% (υπέβαλαν δήλωση Ε9 τα 26 από τα 95 νομικά πρόσωπα που έλαβαν ειδοποίηση) και η βεβαίωση ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο ποσό των 414.899,33 ευρώ.

Στο μέτωπο του Airbnb, υλοποιήθηκε δράση εντοπισμού φορολογουμένων οι οποίοι εκμισθώνουν τα ακίνητά τους βραχυχρόνια μέσω διαδικτύου σε πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων και αποκρύπτουν τα εισοδήματα από τις εκμισθώσεις αυτές. Πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τους υπόχρεους, ώστε να προχωρήσουν εκούσια στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Κάνοντας «ταμείο», η ΑΑΔΕ διαπίστωσε οικειοθελή συμμόρφωση με ποσοστό 76% σε πλήθος 50 υποθέσεων και δηλωθέντα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων συνολικού ποσού 882.443 ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι 38 ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν κρατήσει μακριά από τα μάτια της εφορίας μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × two =