αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤτΕ: Στην Ελλάδα το τέταρτο ακριβότερο ρεύμα στην E.E.

ΤτΕ: Στην Ελλάδα το τέταρτο ακριβότερο ρεύμα στην E.E.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις τέσσερις πρώτες χώρες της Ε.Ε. με την ακριβότερη λιανική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, αναγνωρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην ετήσια έκθεση για τη νομισματική πολιτική 2021-2022 που έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι οι αυξήσεις που καταγράφηκαν στην Ολλανδία (181,9%), την Ισπανία (107,8%), την Ιταλία (82,3%) και την Ελλάδα (79,3%) είναι υπερδιπλάσιες από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που κινείται στο 34,6%.

Το περιβάλλον των αυξημένων τιμών ενέργειας θα συνεχιστεί, προβλέπει η ΤτΕ, και τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς οι διαδοχικές αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από το β’ εξάμηνο του 2021 αναμένεται να εξακολουθήσουν να επιδρούν επιβαρυντικά για τους καταναλωτές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ως τις αρχές του επόμενου.

Επιπλέον, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την πράσινη μετάβαση. Μπορεί, εκτιμά, να ασκήσει πληθωριστικές πιέσεις -επίμονες τις χαρακτηρίζει- στις τιμές της ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Ακόμη, τάσσεται υπέρ της φορολόγησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή θα ενίσχυε την καταναλωτική εμπιστοσύνη και θα στήριζε την ιδιωτική κατανάλωση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + 14 =