αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Τσεκάρεις το κινητό σου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης»: 7 κακές συνήθειες που πρέπει να σταματήσεις

«Τσεκάρεις το κινητό σου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης»: 7 κακές συνήθειες που πρέπει να σταματήσεις

Υπάρχει μια σοφή φράση που λέει ότι «είμαστε το άθροισμα των συνηθειών μας». Όταν αφήνετε τις κακές συνήθειες να κυριαρχήσουν, αυτές εμποδίζουν δραματικά την πορεία σας προς την επιτυχία. Το point εδώ είναι ότι συνήθως δεν συνειδητοποιούμε ότι μια συνήθεια που έχουμε είναι κακή. ‘Η τουλάχιστον δεν το καταλαβαίνουμε μέχρι… να κάνει την ζημιά της.

«Οι αλυσίδες μίας συνήθειας είναι πολύ ελαφριές για να γίνουν αισθητές, μέχρι να γίνουν πολύ βαριές για να σπάσουν», έχει πει ο Warren Buffett.

Η διακοπή των κακών συνηθειών απαιτεί αυτοέλεγχο. Όμως αξίζει τον κόπο, αφού ο αυτοέλεγχος παίζει καθοριστικό ρόλο στον δρόμο προς την επιτυχία.

Ποιες μπορεί να είναι οι κακές συνήθειες που ίσως ήδη έχεις; Το It’s Possible παραθέτει 7 κακές συνήθειες που πρέπει να σταματήσεις. Δες την λίστα και μετά θα ξέρεις τι πρέπει (ίσως) να αλλάξεις.

1# Χρησιμοποιείς το κινητό, το tablet ή το laptop στο κρεβάτι. Μια συνήθεια που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι βλάπτει τον ύπνο και την παραγωγικότητά τους. Το ‘μπλε φως’ παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεσή σας, το επίπεδο ενέργειας και την ποιότητα του ύπνου σας. Οι περισσότερες από τις αγαπημένες μας βραδινές συσκευές -φορητοί υπολογιστές, tablet και κινητά τηλέφωνα- εκπέμπουν ‘μπλε φως’ έντονα και ακριβώς στο πρόσωπό σας. Αυτή η έκθεση επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης και παρεμποδίζει την ικανότητά σας να κοιμηθείτε καθώς και την ποιότητα του ύπνου σας. Το βράδυ, άσε τις οθόνες στην άκρη.

2# Υπερβολικό σερφάρισμα στο ίντερνετ. Χρειάζονται 15 συνεχόμενα λεπτά εστίασης για να μπορέσετε να συγκεντρωθείτε πλήρως σε ένα task. Μόλις το κάνετε, μπαίνετε σε μία κατάσταση αυξημένης παραγωγικότητας. Αν όμως «σπας» αυτή τη ροή για να… τσεκάρεις το Facebook, τότε χάνεις την συγκέντρωση σου. Και χρειάζεσαι άλλα 15 λεπτά για να μπεις πάλι στο σωστό mood. Με απλά λόγια: Όταν θες να δουλέψεις παραγωγικά, άσε το ιντερνετικό σερφάρισμα στην άκρη.

3# Τσεκάρεις το κινητό σου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Πολλοί το κάνουν. Ενώ συζητάς μαζί τους, αυτοί κοιτούν… το τηλέφωνο τους. Και είναι όντως μια κακή συνήθεια. Όταν είσαι σε μια συνομιλία, εστίασε όλη σου την ενέργεια στη συζήτηση. Θα διαπιστώσεις ότι οι συζητήσεις είναι πιο ευχάριστες και αποτελεσματικές όταν ‘βυθίζεστε’ σε αυτές.

4# Πολλά notifications. Στην online εποχή που ζούμε, έχουμε τέτοιους περισπασμούς συνεχώς. Οι πολλές ειδοποιήσεις είναι ένας… εφιάλτης για την παραγωγικότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να αναπηδάτε στο τηλέφωνο και το email σας κάθε φορά που τραβάνε την προσοχή σας με μια νέα ειδοποίηση, προκαλεί πτώση της παραγωγικότητάς σας. Μπορείς να κάνεις αυτό το τσεκάρισμα μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά blocks που θα έχεις καθορίσει από πριν.

5# Λες «ναι» εκεί που πρέπει να πεις «όχι». Ερευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο έχει δείξει ότι όσο μεγαλύτερη δυσκολία έχετε να πείτε όχι, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσετε άγχος, εξουθένωση, ακόμη και κατάθλιψη. Το να πούμε όχι είναι πράγματι ένα μεγάλο challenge αυτοελέγχου για πολλούς ανθρώπους. Το «όχι» είναι μια ισχυρή λέξη που δεν πρέπει να φοβάστε να την χρησιμοποιήσετε. Το να πείτε όχι σε μια νέα δέσμευση, δίνει πόντος στις υπάρχουσες δεσμεύσεις σας και σας δίνει την ευκαιρία να τις εκπληρώσετε με επιτυχία. Θυμήσου και το εξής: Ο Steve Jobs έλεγε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι».

6# Είσαι μαζί με τοξικούς ανθρώπους. Πάντα θα υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι που έχουν έναν τρόπο να μπουν στο περιβάλλον σας και να μείνουν εκεί. Προσπάθησε να απομακρυνθείς ή έστω να περιορίσεις την επίδραση που έχουν πάνω σου. Την ίδια στιγμή, προσπάθησε να περνάς περισσότερο χρόνο με άτομα που μπορούν να σε εμπνεύσουν και να σου δώσουν ώθηση προς τα εμπρός.

7# Δες δρας αν… δεν είσαι σίγουρος πως θα πετύχεις. Όλοι μας έχουμε φοβηθεί την αποτυχία κατά καιρούς. Πώς μπορείτε όμως να δημιουργήσετε κάτι σπουδαίο αν δεν ξεκινήσετε και δεν δώσετε χρόνο στις ιδέες σας να εξελιχθούν; Η συγγραφέας Jodi Picoult συνοψίζει τη σημασία της αποφυγής της τελειομανίας σε μια φράση: «Μπορείτε να επεξεργαστείτε μια κακή σελίδα, αλλά δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε μια κενή σελίδα». Ξεκίνα να δρας λοιπόν. Ακόμα κι αν έρθουν κάποιες αποτυχίες, αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως χρήσιμα μαθήματα για να φτάσεις στον μεγάλο στόχο σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + six =