αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤσακώνονται στις πολυκατοικίες για το Airbnb και φτάνουν στα δικαστήρια

Τσακώνονται στις πολυκατοικίες για το Airbnb και φτάνουν στα δικαστήρια

Ένας δικαστικός “πόλεμος” έχει αρχίσει εδώ και λίγους μήνες για το σχετικά πρόσφατο φαινόμενο στη χώρα μας, της βραχυχρόνιας ενοικίασης ακινήτων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Airbnb. Οι πρώτες προσφυγές στη Δικαιοσύνη, μεταξύ ιδιοκτητών, έχουν ήδη υποβληθεί με την επίκληση του κανονισμού λειτουργίας των πολυκατοικιών και των συγκροτημάτων κατοικιών σε μια προσπάθεια να μπλοκαριστεί η βραχυχρόνια μίσθωση για λόγους ενόχλησης των υπολοίπων ενοίκων.

Ήδη μάλιστα εκδόθηκε και η πρώτη δικαστική απόφαση για περίπτωση ενοικίασης μέσω Airbnb η οποία απαγορεύει την ενοικίαση κατοικίας που ανήκει σε συγκρότημα κατοικιών διότι παραβαίνει τον κανονισμό λειτουργίας του συγκροτήματος.

Η πρώτη

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη σχετική απόφαση η οποία αποτελεί και την πρώτη καταγραφή για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τα δικαστήρια το φαινόμενο. Παράλληλα έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα τέτοιες περιπτώσεις αγωγών ενώ πρόσφατα είχε προσδιοριστεί να δικαστεί  και στην Αθήνα αγωγή από ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικίας κατά ιδιοκτήτριας που ενοικιάζει το δικό της διαμέρισμα στην ίδια πολυκατοικία.

Συγκρότημα κατοικιών

Η πρώτη απόφαση εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και απαγορεύει τη  βραχυχρόνια μίσθωση παραθεριστικής βίλας, μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, σε παραθαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής. Το δικαστήριο υποχρεώνει μια ιδιοκτήτρια να σταματήσει την επαγγελματική χρήση της κατοικίας της επειδή παραβαίνει τον κανονισμό λειτουργίας του συγκροτήματος όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης οι ενοικιαστές της ενοχλούν τους υπόλοιπους τρεις ιδιοκτήτες στο συγκρότημα των τεσσάρων κατοικιών. Παράλληλα, το δικαστήριο υποχρεώνει την ιδιοκτήτρια να καταβάλει χρηματικό ποσό 4.400 ευρώ, ως αποζημίωση στο κοινό ταμείο του συγκροτήματος κατοικιών.

Οι συνιδιοκτήτες των τριών κατοικιών, στο συγκρότημα τεσσάρων κατοικιών που ανεγέρθηκε στην περιοχή του αγροκτήματος Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας, κέρδισαν την αγωγή που υπέβαλαν σε βάρος της τέταρτης ιδιοκτήτριας η οποία, πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε να μισθώνει την κατοικία της σε τρίτους κατά μικρά χρονικά διαστήματα, την καλοκαιρινή περίοδο.

Από την πλευρά της και η ιδιοκτήτρια έχει στραφεί δικαστικά κατά των υπολοίπων ενοίκων.

Πανελλαδικά

Το θέμα λαμβάνει σταδιακά διαστάσεις καθώς και το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας καλείται να κρίνει την πρώτη αγωγή που κατατέθηκε στην Αθήνα για το συγκεκριμένο θέμα με την επίκληση, επίσης, του κανονισμού της πολυκατοικίας.

Όπως ισχυρίζεται τα άτομα αυτά, που διαμένουν λίγες ημέρες κάθε φορά στο διαμέρισμα, οποιαδήποτε ώρα, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες, έχει παρατηρηθεί ότι διασκεδάζουν, κάνουν πάρτι, όπου “φωνασκούν, τραγουδούν, χορεύουν και ακούν μουσική σε μεγάλη ένταση”.

Επίσης παραλαμβάνουν τα κλειδιά των δύο εισόδων της πολυκατοικίας, τα οποία αλλάζουν χέρια μεταξύ ανεξέλεγκτου αριθμού αγνώστων ατόμων, με συνέπεια να δημιουργείται σοβαρότατο θέμα για την ασφάλεια όλης της οικοδομής και των ενοίκων αυτής

Όπως λέει χαλάνε συχνά το ασανσέρ, ανεβαίνοντας στον πέμπτο όροφο (εκεί βρίσκεται το επίμαχο διαμέρισμα), καθώς μπαίνουν υπεράριθμοι στον ανελκυστήρα ή/και μεταφέρουν πολλές αποσκευές.

Η ενάγουσα ζητάει με την αγωγή της να απαγορευθεί με βάση τον κανονισμό της πολυκατοικίας και τις γενικές διατάξεις για την προστασία της κατοικίας και της ιδιοκτησίας η βραχυχρόνια μίσθωση.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 6 =